Aceasta pastila NU TREBUIE LUATA.Administrarea ei se face DOAR in cazul in care esti 100% convins de iminenta unei posibile sarcini.Este obligatoriu ca prescrierea sa fie facuta de un medic ginecolog, nu din auzite sau la indicatia unei prietene care habar nu arece teindeamna sa faci.Nu exista ora de varf. exista doar INCONSTIENTA CRASA.
"...in cazul in care esti 100% convins de iminenta unei posibile sarcini."
Iti dai seama ca e o aberatie afirmatia asta. In momentul cand poti fi convins 100% de asta, asa zisa "pastila de a doua zi" nu mai are efect demult...
Daca aveai curiozitatea sa citesti prospectul aflai raspunsul la aceasta intrebare de acolo, ca orice medicament, are un prospect. Pe scurt ideea e sa o iei cat mai repede, de ce trece timpul eficienta pastilei scade.
Nici acum nu e tarziu sa citesti prospectul, macar vei afla cand poti lua, frecventa, posibile efecte adverse si ce trebuie sa faci in cazul asta, etc.
Nu are rost sa intru in polemica cu un profan. Oare din ce cauza nu scrie pe prospect si recomandarea oricarui specialist in ginecologie de a nu se administra decat o singura data in viata, eventual in cazuri cu totul exceptionale si a 2-a oara si numai in situatia in care se impune. Poate nu ar strica sa afli ca administrarea pastilei se face doar la indicatia expresa a unui medic ginecolog. Daca ai avea minimele cunostinte despre efectele secundare daunatoare asupra sistemului endocrin si hormonal sunt ferm convins ca ti-ai schimba radical opiniile.Sunt convins ca tu nu erai nascut cand eu am inceput sa studiez acest domeniu al medicinei. Te-as sfatui sa incerci efectele "benefice" pe propriul organism.
Pentru Holiday,, Nu are rost sa intru in polemica cu un profan. Oare din ce cauza nu scrie pe prospect si recomandarea oricarui specialist in ginecologie de a nu se administra decat o singura data in viata, eventual in cazuri cu totul exceptionale si a 2-a oara si numai in situatia in care se impune. Poate nu ar strica sa afli ca administrarea pastilei se face doar la indicatia expresa a unui medic ginecolog. Daca ai avea minimele cunostinte despre efectele secundare daunatoare asupra sistemului endocrin si hormonal sunt ferm convins ca ti-ai schimba radical opiniile.Sunt convins ca tu nu erai nascut cand eu am inceput sa studiez acest domeniu al medicinei. Te-as sfatui sa incerci efectele "benefice" pe propriul organism
Ai un buton numit "raspunde" daca nu vrei sa vorbesti singur. Intamplator dadui de raspunsul asta undercover pe aci.
In primul rand ca nu sunt pentru utilizarea medicamentelor cand si cum te taie capul, dar de aici pana a crea o catastrofa din utilizarea lor corecta e cale lunga. Macar ai putea sa-ti pui intrebarea de ce nu e necesara reteta pentru un astfel de medicament, daca zici ca efectele pot fi atat de dure si atat de frecvente. Probabil ca e conspiratie a companiilor farmaceutice, sau ce?!? In rest povesti cu studii aprofundate am mai auzit si de la altii, sunt satul. Ai tu ceva cu pastila asta, sau oate nu-ti permite religia sa inghiti asa ceva?
Bună!
NU am înţeles la ce vrei să te referi prin "ora de varf cand trebuie luata pilula" :(
Oricum, în caz de necesitate, este INDICAT ca "pilula de a 2-a zi" să se administreze cât mai DEVREME : adică, preferabil, în primele 2-24 de ore după incident!
Cu cât se amână mai mult administrarea "pilulei", cu atât este mai mare riscul de sarcină ( şi posibilitatea ca pilula să nu-şi facă efectul ).
De obicei, menstra vine la data obişnuită.
Pentru SIGURANŢĂ, poţi face 2 teste de sarcină CORECTE, la 28/31 de zile de la administrarea Escapelle!
Atunci când „presupui" că ai rămas însărcinată, pentru mai multă siguranţă POŢI face un test de sarcină - dar, ATENŢIE : la momentul testului TREBUIE să ai cel puţin 3 săptămâni de la ultimul contact sexual neprotejat!
În GENERAL, testul de sarcina trebuie facut dupa MĂCAR 1 saptamana de la intarzierea menstruatiei sau dupa MĂCAR 3 saptamani dupa un contact sexual neprotejat – AMBELE condiţii TREBUIE îndeplinite ( după caz ).
Daca il faci mai repede si rezultatul e pozitiv inseamna ca embrionul s-a implantat repede, dar daca e negativ nu inseamna ca nu exista sarcina.
Vezi şi un Prospect la linkul :
http://farmaciaverde.util21.ro/......mexim.html
Atunci când suspectezi o eventuală sarcină, se face 1 test de sarcină la 7-10 zile de la data la care TREBUIA să-ţi vină ciclul ( dacă e regulat, sau la 15-20 zile dacă e neregulat ) SAU la cel puţin 3 săptămâni de la contactul sexual neprotejat - iar dacă rezultatul e neconcludent : liniuţă/e incomlete, greu vizibile, posibile „umbre" etc., atunci se REPETĂ testul la 3-5 zile!
În cazul unui ciclu neregulat, este PREFERABIL să se REPETE testul de sarcină la 3-5 zile după primul ( INDIFERENT de rezultatul testului anterior )!
Un test CORECT se face din PRIMA urină de dimineaţa, şi NU sunt recomandate acele teste tip „bandă" care se introduce într-un vas cu urină – tocmai de aceea că poţi să GREŞEŞTI mult mai uşor ( introduci prea MULT banda în urină )!
Te duci la farmacie şi cumperi 1-2 teste de sarcină, test tip "stilou"/casetă ( analiză pe bază de urină, NU de sânge sau altele, deci nu test tip „bandă" ) - au un preţ mediu de 10-15 lei/test ( NU cumperi din cele mai ieftine, că sunt şi cu vreo 4-5 lei, DAR nici cele mai scumpe )!
ÎNAINTE de a face testul, seara anterioară ( sau dimineaţa devreme ) - deoarece testul se face din PRIMA urină de dimineaţa - CITEŞTI cu atenţie INSTRUCŢIUNILE, şi le urmezi ÎNTOCMAI, în special TIMPUL de control ( trebuie verificate EXACT la timpul indicat, NICI mai repede, dar nici mai târziu, deoarece testul va fi NECONCLUDENT )!
Pentru alte detalii, vezi articolul de la linkul : http://www.contraboli.ro/cum-se-face-un-test-de-sarcina/
Indiferent de denumirea testului şi de "reclama" care i se face, NEAPĂRAT să-l faci din PRIMA urină de dimineaţa!
EU personal, NU am ÎNCREDERE în acel tip de test "Sure Check" ( care foloseşte urina de peste zi, poate fi NECONCLUDENT, şi cu asta nu-i de glumit ) - şi asta din acelaşi MOTIV pentru care la ORICE analiză/test de urină, din sistemul MEDICAL, se CERE PRIMA URINĂ de dimineaţa ( aceea este cea mai concludentă )!
Acum, tu faci cum doreşti, dar eu NU recomand acel tip de teste, decât DACĂ se foloseşte ( la acel test ) PRIMA urină de dimineaţa ( să NU urinezi în timpul nopţii, altfel urina de la test NU va fi concludentă )!
În CONCLUZIE : pentru a scăpa de orice „bănuială" atunci când ai avut contact sexual neprotejat ( sau s-a rupt prezervativul ), mai ales dacă următorul ciclu o să-ţi întârzie, poţi să FACI testul de sarcină şi, deoarece ( cred că ) ai ciclu neregulat, să REPEŢI acel test la 3 zile după primul ( indiferent de rezultatul primului test )!
Ambele teste TREBUIE să iasă NEGATIVE; dacă unul iese negativ şi celălalt pozitiv – atunci trebuie un consult ginecologic pentru a verifica supoziţia de sarcină ( îţi face un test de sânge pentru depistarea sarcinii )!
Dacă faci testele CORECT atunci au SIGURANŢĂ de 98-99 %, se „confirmă" unul pe altul.
Detalii despre contracepţia de urgenţă :
Atunci când ŞTI sigur că partenerul a ejaculat în tine ( chiar dacă s-a „scăpat" doar „puţin", sau dacă prezervativul s-a rupt ), DACĂ vrei să fi mai SIGURĂ că EVIŢI o posibilă sarcină, se poate folosi contracepţia de URGENŢĂ : "pilula de a 2-a zi" - se găseşte la farmacie şi costă în jur de 50-80 lei ( în funcţie de tip şi de farmacie )!
Recent a apărut în farmaciile din România şi "pilula de a 5-a zi" ( ellaOne ) - se găseşte la farmacie şi costă în jur de 100-110 lei ( în funcţie de tip şi de farmacie )!
Din această categorie ( pilula de a 2-a zi ) fac parte 2 tipuri de tablete : Postinor 2 şi Escapelle - aceste tablete se iau la maxim 72 ore de la contactul sexual neprotejat ( preferabil cât mai URGENT ) - cea mai recomandată ar fi Escapelle, deoarece previne 85 % din cazurile de sarcină!
Contraceptia de urgenta NU este la fel de sigura ca pilulele luate zilnic. Sansele ca ea sa functioneze sunt intre 75% si 85%, in functie de momentul in care este folosita si de modul in care a fost administrata.
Dacă la patru săptămâni nu apare menstruaţia, TREBUIE făcut testul de sarcină.
Postinor 2 – EXTRAS Prospect :
Postinor 2 conţine două tablete, care se iau pe rând, astfel : Primul comprimat de Postinor-2 trebuie administrat in urmatoarele 72 ore de la contactul sexual si al doilea comprimat trebuie administrat la 12 ore dupa primul.
Conform datelor furnizate de studiile clinice, se recomanda administrarea primului comprimat in primele 48 de ore (dar nu mai tarziu de 72 de ore) dupa contactul sexual, deoarece eficacitatea preparatului scade daca tratamentul este inceput dupa primele 48 de ore de la producerea contactului sexual.
Daca se produce voma in interval de 2 ore dupa administrare, se va repeta doza.
Escapelle – EXTRAS Prospect :
S-a estimat că Escapelle previne 85% dintre sarcinile posibile, dacă este administrat în primele 72 ore după ce a avut loc un contact sexual neprotejat...
Dacă apar vărsăturile în decurs de trei ore după ce aţi luat comprimatul, trebuie să luaţi imediat alt comprimat.
După ce aţi utilizat contraceptivul de urgenţă se recomandă să utilizaţi o metodă contraceptivă de barieră locală (de exemplu prezervativul) până în momentul apariţiei următoarei sângerări menstruale.
De asemenea, e IMPORTANT să şti că "pilula de a 2-a zi" NU se ia decât CEL MULT de 2 ori pe an ( la un interval de 6 luni ) - deci, NU se utilizează frecvent când bănuieşti că e posibil să rămâi însărcinată!
Pentru a avea o EFICIENŢĂ apropiată de 80-85 % pilula TREBUIE luată în primele 48 ore de la contactul sexual „neprotejat"!
De asemenea, e foarte IMPORTANT de ştiut că - în special aceste "pilule de a 2-a zi" - PRODUC o "explozie" hormonală care DEREGLEAZĂ starea generală a organismului ( şi astfel împiedică o eventuală fecundare a ovulului, deci o eventuală sarcină )!
Din această cauză, în GENERAL după administrarea acestei "pilule", se produc DEREGLĂRI ale menstruaţiei ( întârzieri, chiar de mai multe luni ).
Pentru alte detalii, vezi linkul sursă :
http://www.gedeon-richter.ro/......202014.pdf
http://www.gedeon-richter.ro/......202014.pdf
ellaOne / pilula de a 5-a zi se poate lua până la maxim 120 ore DUPĂ contactul sexual neprotejat, dar se obţine doar pe bază de REŢETĂ medicală – pentru asta fiind necesar un control GINECOLOGIC şi, recomandabil, o vârstă de peste 18 ani!
ellaOne – EXTRAS Prospect :
„Indicaţii terapeutice
Contracepţie de urgenţă în interval de 120 de ore (5 zile) de la contactul sexual neprotejat sau nefuncţionarea metodei contraceptive utilizate.
Doze şi mod de administrare
Acest tratament constă într-o comprimat cu administrare orală, ce se va administra cât mai repede cu putinţă, dar nu mai târziu de 120 de ore (5 zile) de la contactul sexual neprotejat sau nefuncţionarea metodei contraceptive utilizate.
Acest comprimat poate fi administrată cu sau fără alimente.
Dacă în decurs de 3 ore de la administrarea ellaOne pacienta vomită, se va administra un nou comprimat.
ellaOne poate fi administrată în orice perioadă a ciclului menstrual.
Prezenţa sarcinii trebuie exclusă înainte de a administra ellaOne.
Metoda contraceptivă de urgenţă ellaOneellaOneellaOne nu elimină riscul unei sarcini în toate situaţiile.
Dacă sarcina apare după tratamentul cu ellaOne, ca în cazul tuturor sarcinilor, trebuie luată în considerare posibilitatea unei sarcini extrauterine. Sarcina extrauterină poate continua, în ciuda sângerării uterine.
După administrarea ellaOne, este posibil ca menstruaţia să înceapă uneori cu câteva zile mai devreme sau mai târziu decât data aşteptată. La aproximativ 7% dintre femei, menstruaţia a început cu mai mult de 7 zile înainte de data aşteptată. În aproximativ 18, 5% dintre cazuri, s-a înregistrat o întârziere de mai mult de 7 zile, iar în 4% dintre cazuri, întârzierea a fost de mai mult de 20 de zile."
Pentru alte detalii, vezi linkul sursă :
http://www.medipedia.ro/......-30mg.aspx
Vezi şi Prospectul de la linkul :
http://www.gedeon-richter.ro/......202014.pdf
În mod "normal", conform Prospectului, menstruaţia ar TREBUI să vină la data obişnuită, sau chiar mai repede!
Dereglările hormonale sunt un efect "secundar", NU apare la toate fetele/femeile - depinde de la fată la fată, în funcţie de cum "reacţionează" fiecare organism.
Şi, chiar dacă ciclul tău se dereglează în urma acestei tablete, în 2-3 luni de la administrare ciclul îşi va "reveni" la normal.
Toate cele bune.
Iti trimit un raspuns dat de o doamna care lucreaza in domeniu;
23 Februarie 2015 19:37
Brigaela a răspuns:
Exista, dar in situatia ta ti le perscrie ginecologul care te supravegheaza. Pastila de a doua zi este o bomba cu hormoni, care determina dereglari hormonale, unele foarte grave care pot avea urmari definitive (femeia sa ramana nenorocita pe viata). Perioada de 6 luni dupa administrare este una dificila, in care cea mai mica reactie adversa trebuie rezolvata imediat de medicul ginecolog. Tratamentele hormonale sunt interzise sau se iau sub supraveghere foarte atenta, uneori cu pacienta internata in spital. O intarziere a menstrei de o zi impune consultatie ginecologica in cel mai scurt timp in starea ta. Nu lua nici macar un paracetamol fara acordul ginecologului, starea ta de sanatate nu Poate acest raspuns te va pune pe ganduri si nu ma vei mai apostrofa si nu vei mai afirma ca :""... taie capul, dar de aici pana a crea o catastrofa din utilizarea lor corecta e cale lunga. Macar ai putea sa-ti pui intrebarea de ce nu e necesara reteta pentru un astfel de medicament, daca zici ca efectele pot fi atat de dure si atat de frecvente"". Ti-am mai transmis ca adevarul demonstrat stiintific nu are legatura cu "religia cuiva" sau ce vrea sau nu sa inghita cineva, ci cu totul si cu totul altceva.