Acum cateva luni discutam despre RU-486, cand inca, am inteles de la Brigaela, nu era aprobat in Romania.
Bineinteles ca este cea mai indicata metoda, numai daca nu ai probleme cardivasculare.Medicul o sa iti faca un istorial familiar cu afectiunile cele mai importante, pentrua vedea daca esti apta sau nu.De preferat sa nu te ascunzi, doar pentru ca este un proces nedureros.De multe ori se face chiuretaj dupa cateva zile, daca medici considera ca resturile nu au fost eliminate in totalitate, si asta numai dupa o ecografie.
Ce ai vrea tu sa ti se povesteasca? Pana cand nu ai sa faci ecografia si nu o sa ai istorialul familiar, nu o sa stii ce tip de avort o sa faci.Asta depinde de decizia medicului, ca intri in intervalul de timp indicat nu inseamna ca poti face avort medicamentos la cerere.Medicul o sa iti explice procedeul si riscurile, o sa semnezi o hartie in care iti asumi responsabilitatile.
Eu am facut un avort medicamentos la Dr. Josef Kopp. Insa atentie fetelor, sub pretextul unei asa zise infectii la col, fara sa imi dea sa efectuez analize pentru descoperirea infectii, mi-a facut un miniavort daca il pot numi asa pe viu. Eu am mai facut avorturi normale si stiu cum este. Domnia sa nu era sigur daca medicamentele sunt capabile sa expulzeze tot adica fat si placenta si s-a gandit ca pentru siguranta sa, sa ma chiureteze live. Nu doresc nimanui sa treaca prin aceste dureri. Este adevarat ca eu cu pastilutele pe care mi le-a dat am eliminat aproape in intregime sarcina si placenta. Nu ii contesc sub nicio forma eficienta ca medic dar nu are niciun drept sa supuna femeile unei traume psihice fara precedent. Durerea aceea o simt si acum si probabil o voi simti multa vreme. Deci pentru 500 RON am indurat 3 ore de contractii abdominale groaznice, si cateva minute de chiuretaj pe viu. Daca as fi stiut ce are in minte sa faca nu as fi acceptat in veci un astfel de tratament. Poate o sa fiu bine, dar amprenta acelei dureri rasuna in interiorul meu ca un ecou. ASa ca daca va hotarati sa faceti avort medicamentos la dl dr. Josej Kopp sa aveti grija sa nu cadeti in plasa in care am cazut eu. Mi-a spus sa vin sa ma opereze cu laser pentru nu stiu ce alta problema dar nu mai am incredere in domnia sa, cu atat mai putin nu cred ca ma va mai atinge vreodata. Aveti grija mare fetelor. Este mai indicat sa faceti un avort prin aspiratie cu anestezie generala decat sa treceti prin asta credeti-ma. Va doresc numai bine. Dany
Sfatul meu este sa nu alegi aceasta metoda pentru avort. Chiar daca nu pare invaziva, trauma psihica e mult mai mare. Eu am trecut printr-o astfel de experienta si chinul este enorm. Durerile dupa administrarea celei de-a doua doza de pastile sunt ingrozitoare, ajungi la frisoane, tremurat necontrolat si vomat, stari care sunt de mare intensitate circa 2 ore. Daca nu esti constransa de alte probleme medicale sau de alta natura alege avortul prin aspiratie deoarece scapi mult mai repede(1 ora-doua in comparatie cu aproximativ 10 zile de sangerari la varianta medicamentoasa). Important de mentionat este faptul ca nu am putut sa ies din casa in ziua de dupa a doua doza, nu am putut sa ma ridic din pat si nici sa mananc, iar o persoana care sa te insoteasca ar fi un ajutor de nepretuit.
Daca totusi alegi aceasta optiune, recomand clinica Marie Stopes, in special pentru serviciile oferite (un nr de telefon prin care poti lua legatura non-stop cu o asistenta, ospitalitate).
Marianz întreabă: