In mod normal te duci la medic sa te lamuresti daca ai nevoie de pastila de a doua zi, care are destule efecte secundare neplacute.
Timpul depinde in functie de ce pilula iei.
Pilula de a doua zi previne o sarcină prin întârzierea ovulației. Dacă ovulul nu mai este eliberat, spermatozoidul nu mai are ce să fecundeze. De aceea trebuie luată cât mai repede, după 72 de ore devine inutilă. Ea nu are un efect avortiv și, dacă fecundarea a avut deja loc, o iei degeaba.
Buna, eu am vorbit cu un ginecolog de familie și mi-a spus ca ella one o pot lua pana la maxim 5 zile.
Da, o poți lua, însă cu cât o iei mai târziu, cu atât riști mai mult să nu-și mai facă efectul. Să zicem că ai avut contact sexual neprotejat și peste 3 zile de la acesta tu ai ovulație. Dacă ai fi luat pastila imediat după contactul sexual neprotejat, ovulația nu mai avea loc. Dar dacă tu vei lua pilula de a doua zi abia peste 5 zile și ovulația + fecundarea s-au întâmplat deja, pastila nu te mai ajută. Cu cât o iei mai repede, cu atât mai bine. Also, dacă tu ești deja la ovulație în momentul în care faci sex și iei pastila a doua/a treia/a patra zi, este fox degeaba. În principiu, ar trebui să apelezi la pilula de a doua zi în situația în care altă metodă contraceptivă a eșuat (de exemplu s-a rupt sau a alunecat prezervativul) și nu ca metodă secundară pentru sexul neprotejat.