| xBeatrice a întrebat:

Dau funda! Am nevoie de traditiile si obiceiurile rromilor in privinta casatoriei? Am cautat eu asa pe net dar nu e cine stie ce. Imi puteti spune cum sta treaba cu "cumpararea sotiei" sau verificarea cearsafului si toate astea? Multumesc mult

Răspuns Câştigător
| ecristinamc a răspuns:

În legătură cu nunta la rromi, s-au ţesut destule legende, unele croite din situaţii reale, altele bucăţi din imaginaţia unora care voiau să-şi impresioneze auditorii. Pe măsură ce aparatul radio a fost înlocuit de televizor, tot mai multă lume a luat contact cu nunţi ţigăneşti fastuoase, cu bani aruncaţi peste lăutari de mai mare sau mai mică celebritate, cu podoabe de aur greu de purtat de către posesori, toate aruncate peste haine de firmă şi fuste mari şi colorate.

Ne depăşeşte problema provenienţei licite sau ilicite a banilor vehiculaţi la o nuntă de astfel de calibru, dar trebuie să admitem că imaginea pe care ne-au livrat-o diverse posturi tv este una în care la astfel de petreceri sunt precipitaţii sub formă de bancnote americane şi europene.

Revenind la evenimentul propriu-zis, este de semnalat că, în zilele noastre, puţine din vechile obiceiuri se mai păstrează. Treptat, practica de a căsători copiii de la o vârstă fragedă a început să nu mai existe, plata fetei în cantităţi de aur plătite de ginere socrului precum şi sărbătorirea cu focuri de armă rămân aspecte de povestit naivilor.

Interesant este că, în tradiţia ţigănească, viitorul mire este tratat ca bărbat încă din perioada adolescenţei, situaţie în care băiatul va trebui să se dovedească apt pentru a aborda o relaţie sentimentală cu o fată. Va organiza, alături de alţi tineri, petreceri specifice, având grijă să colecteze bani de la tinerii rromi sau români care participă şi învăţând din timp ce ruşine mare este să soliciţi bani pentru petrecere de la fete.

În general, la astfel de petreceri, tinerii sunt însoţiţi de părinţi şi rude, în special pentru că în astfel de ocazii, dacă părinţii observă înfiriparea unei tinere perechi, se declanşează discuţiile între părinţii celor doi. De cele mai multe ori, fata este cea care decide cărui băiat îi va acorda cea mai mare atenţie şi cu care, ulterior, se va căsători.

Dacă toate lucrurile decurg bine, părinţii băiatului vor transmite viitorilor cuscri, printr-un mesager, că vor să stea la discuţii, şi, prin aceeaşi metodă, aceştia vor informa părinţii mirelui când se vor întâlni. Pe parcursul discuţiei, purtată în special de capii celor două familii, cei doi tineri nu spun nimic şi ascultă cu atenţie detaliile fixate de cei doi taţi.

Următoarea etapă este logodna, prilej de petrecere, muzică şi dans.

4 răspunsuri:
| Mimi_3334 a răspuns:

Buna, din cate stiu eu parintii baiatului te rascumpara pe tine de la parintii tai, adica oferindu-le bani in locul tau si in noaptea nuntii tu impreuna cu mirele(adica iubitul tau) mergeti intr-o camera unde el trebuie sa se culce cu tine, nu uita ca uh trebuie sa fi virgina pentru ca in acel moment cand se intampla intre voi doi cearceaful se pateaza cu sange si iubitul tau il va duce la nuntasi sa vada ca uh ai fost ''fata mare'' asta e cel mai important la romi.

| habibi2012 a răspuns:

Daca vrei mai multe detalii de rromi eu sunt fata de bulibasa si as putea sa te ajut da-mi te rog un id al tau

| xBeatrice explică:

Multumesc pentru ajutor la toti.dar aveam nevoie pentru un eseu nu ma marit laughing!

| stil71 a răspuns (pentru habibi2012):

Buna ziua! scriu o poveste si am nevoie de mai multe detalii despre nuntile rromilor, detalii cap-coada, inclusiv, momentul inainte si dupa consumarea casatoriei (dezvirginare). orice alta informatie si amintiri din copilaria copiilor, gen povesti spuse de bunici, de vecini, despre familie si strabunici e bine venita.
multumesc!