Pai nu este necesar sa ii spui mamei ca ti-ai inceput viata sexuala. te duci la un ginecolog pentru controlul asupra tulburarilor menstruale.
Intre 14-16 ani doctorul le poate spune parintilor problemele care le ai doar daca considera ca este necesar, dar dupa 16 ani doctorul e obligat sa nu spuna nimanui ce probleme ai, inclusiv parintilor.
Am implinit 16 ani. Da,asta asa este, dar daca doctorul ma va intreba daca mi-am inceput viata sexuala, este normal sa-i spun adevarul si imi este tare frica sa nu ii spuna mamei, pentru ca e altfel cand un parinte afla ceva de la tine, nu de la altcineva.
E trist că ai mai multă încredere în iubitul tău care a acceptat să faceţi sex tu nefiind majoră.
Nu ştiu câţi ani ai dar cred că ar trebui să vorbeşti cu mama ta.
Si este normal sa ii zici adevarul si oricum va vedea el ca nu mai esti virgina ) de aia e ginecolog
si este obligat prin lege sa nu zica.
confidentialitatea medic pacient
Nu stiam ca este obligat prin lege sa nu zica Multumesc mult, oricum
De ce este trist? A fost alegerea mea pana la urma. Eu zic ca nu o sa regret.
Iarta-ma ca te intreb, ptc probabil nu este problema mea, cati ani ai? si la cati ani ti-ai inceput viata sexuala?
Vârsta recomandată e 17 jumate sau 18. Nu cred că vrei să suferi da cancer de col uterin pe mai târziu, nu?
Numai daca pacienta este majora. Daca are sub 17 ani impliniti trebuie sa fie de fata un parinte si acesta va fi informat complet, iar daca are 17 ani impliniti, poate face consultatie ginecologica fara parinte, dar daca acesta intreaba medicul, medicul ii va spune absolut tot ce intreaba. Confidentialitatea functioneaza pentru adulti, nu pentru copii.
Este trist fiindca partenerul tau este las si profitor si n-a fost capabil sa discute el cu parintii in prealabil. Nici un barbat care este macar 1% barbat nu ar face sex cu o minora fara sa se asigure ca are acordul parintilor fetei, ca de aia e minora si el are niste obligatii Mai ales morale, dar si legale). Faptul ca el a acceptat sa faca sex cu o fata de doar 16 ani fara sa aiba acordul aprintilor ei arata ca este foarte las si umil, fiindu-i frica sa-si indeplineasca obligatiile minime, iar pe tine te face iubita unui barbat las si pampalau, cu acre nimeni nu ar vrea sa stea (in afara de tine). E trsit ca n-ai alaturi un barbat demn si mandru, cu care sa mergi cu fruntea sus pe strada, ci doar unul umil si fricos, langa care trebuie sa mergi rusinata si cu fruntea plecata.
Mai este trist ca inceperea vietii sexuale la aceasta varsta iti creste de 9-10 ori riscul de cancer de col uterin. Crezi tu ca barbatul asta atat de las incat nu e capabil nici macar sa faca un gest de minima demnitate, va fi in stare sa stea alaturi de tine, sa se lupte cu boala, sa investeasca timp, bani, efort in vindecarea ta, sa faca tot ce este posibil? Eu cred ca va gasi ca e prea greu, complicat si neplacut si se va duce la alta, care a avut inteligenta sa-si inceapa viata sexuala dupa 18 ani si care, datorita acestui lucru, nu va avea problemeletale. Iar alaturi de ea va fi mandru ca are o femeie desteapta, care nu-i face probleme ca aia de dinainte care se imbolnavise si acum venea cu pretentii sa fie ingrijita.
Discuta cu parintii tai, este important sa mergi la ginecolog. Este si vina lor ca esti in situatia asta, fiindca nu multe fete ar fi acceptat sa-si inceapa viata sexuala atat de devreme si cu barbat de o asemenea lasitate. Faptul ca tu ai acceptat cu bucurie si ti-ai si mintit parintii (prin omisiune) pentru el, arata ca ei au avut probleme in a-ti oferi o educatie suficienta. Ei vor fi mereu alaturi de tine, vor plati cheltuielile cu ginecologul, te vor ingriji la nevoie si, in general, te vor iubi indiferent de situatia in care singura te-ai pus.
Daca o minora peste 16 ani doreste avort, medicul care face avortul nu este obligat sa ceara prezenta unui parinte. Mai mult decat atat, luand in calcul problemele de confidentialitate, anuntarea parintilor ar fi ilegala in absenta consimtamantului pacientei.
http://www.contraboli.ro/......arintilor/
Nu se pune in niciun caz problema de avort, Doamne fereste.
Nu va accepta nimeni asa ceva, dat fiind ca una din 10 minore care fac avort in Romania sufera complicatii severe, inclusiv moartea. Iar ginecologii vor informa parintii privind sanatatea copiilor lor, mai ales la cerere.
Nu vazusem legea respectiva pana acum, e interesanta, dar cred ca putin aplicata in practica, fiindca rareori la 16 ani fetele au discernamant si se grabesc sa faca avort inainte de a fi 100% sigura ca ar putea pastra sarcina si ingriji copilul.
Cine te-a mințit ca nu poți sa mergi la ginecolog decât cu părinți? Eu am 17 ani si m-am dus singura m-am dus frumos la medicul de familie am cerut bilet de trimitere si gata. Am avut nevoie doar de buletin :p
Vb cu ea si nu te mai ascunde -Vrei sa regreti?-Pare o fire care te poate asculta.Fi sincera si important e sa vb cu capu sus, nu ca si cum ai fi gresit.E normal sa sa se intample -mai devreme sau mai tarziu. Important pentru tine e sa te asiguri ca nu o sa ai urmari dupa aceste lucruri -Ea te poate sfatuii cel mai bine.E normal ca o sa se supere dar o sa ai treaca, mai ales ca vede ca recunosti si ca vi sa ceri un sfat.Cat despre tine nu stiu ce sa zic -nu te critic dar nici nu spun ca ai facut Bine. Daca tu ai simtit asta e oki -App -Animalu e tot cu tine? -Daca da atunci zambeste ca esti fericita si ai un baiat Minunat!
Hmmm...deci ai 17 ani, si ti-ai inceput viata sexuala? Nu e normal sa ai contacte sexuale la asa o virsta ``fragila``, nici la 18 cum zic altii nu-i normal. Organele sexuale la femei se dezvolta pina la virsta de 20-21 ani, atunci se permite sa te culci cu persoana iubita. Inceperea vietii sexuale in perioada adolescentei este adeseori cauza principala a cancerului de col uterin. Ba chiar in viitor poti sa ai si boli cu transmitere sexuala. Sa speram ca nu va fi asa.A, si inca ceva, nu prea cred ca mama ta iti v-a spune ``BRAVO`` pentru prostia pe care ai facut-o, asa ca in viitor sa te informezi inainte de a face ceva. Ohhh, numai cind citesti despre bolile alea cu transmitere sexuala, iti trece pofta de facut sex, mai ales cind te uiti la poze...Nu mai continui, ca voi avea cosmaruri la noapte. Si incearca sa vorbesti cu mama ta pe tema genicologului, sa faci o consultatie ca sa te asiguri ca ``gafa``nu a provocat complicatii. Bafta!, si te rog sa mai ai rabdare pina la casatorie.
Mdaaa..stiu, ca sunt si fete care isi incep viata sexuala la 14 ani. Dar ce poti sa le faci acestor fete, doar no sa le legi sau sa le pui intr-o cutie si sa le dai mincare printr-o gaura pina implineste 20 de ani. Cred ca fiecare persoana e educata altfel. Poate parea demodat dar eu sincer cred ca pina la casatorie nu trebuie sa ai contacte sexuale si sunt mai multe motive pentru care nu trebuie s-o fac. Inafara de bolile sexuale, sarcina, religie.e.t.c, te mai preseaza si gindul ``Daca mama v-a afla`` sau ``Daca viitorul meu sot v-a vedea ca nu sunt virgina si ma v-a lua la intrebari``Ohhh, serios fetelor nu va ginditi la consecinte. Apropo sunt fata, nu stiu de ce ai fi crezut ca sunt baiat dar in fine...
Dapoi, ar fi normal ca, in viata, fiecare fata sa se invete sa nu fie chiar atit de credule. Mai intii faptele apoi vorbele . Dar aici depinde de fiecare in parte, nu sunt mama-tereza ca sa-i judec pe toti atit de sever, inteleg ca le joaca hormonii, si ca se sufoca de atita iubire si ca merg toate virginele pe strada in genunchi pentru ca nu mai pot rabda, ca vor sex si gata dar nu pot pentru ca mama le ``supravegheaza cu binoclul`` si ca pe urma o sa le para rau
Bună!
Eu îţi recomand să NU foloseşti anticoncepţionale din cauza GRAVELOR efecte adverse ( pe care le vei resimţi peste 10-20 de ani ); AC le consider "acceptabile" doar în cazul unor afecţiuni patologice ( chist ovarian, ovar polichistic, etc. )!
În cazul dereglărilor menstruale/hormonale îţi RECOMAND diverse remedii naturiste - vezi detalii la linkul :
http://www.ele.ro/......urist-4573
http://www.steaua-divina.ro/......nstruatiei
http://www.secretelenaturii.ro/dereglarile-hormonale/
http://www.terapii-alternative.com/......t_156.html
http://www.i-medic.ro/remedii/remedii-naturiste-pentru-tulburari-menstruale
http://lataifas.ro/......si-plante/
De asemenea, dacă ai dereglări menstruale dese, poţi să bei ceai ( sau tinctură ) de creţişoară şi/sau ceai de coada şoricelului - vezi informaţii la linkul :
http://www.formula-as.ro/......ului-10059
http://tratamente.naturale.din.plante.alb.ro/......um%29.html
http://www.formula-as.ro/2010/923/medicina-naturii-44/cretisoara-12562
Ori ceai sau tinctură/extract din/de mlădiţe de zmeur - vezi detalii la linkul :
http://magazin.remediu.ro/ceai-zmeur-frunze-50-gr-dacia-plant-683.html
http://www.naturaplant.ro/produse/591/Extract_din_mladite_de_Zmeur
http://www.sanatate-si-frumusete.ro/....../index.php
Aceste ceaiuri NU exclud un control ginecologic!
La ginecolog poţi merge şi SINGURĂ ( FĂRĂ mama, chiar dacă eşti minoră; n-ai precizat vârsta ), TREBUIE doar să ai la tine : actul de identitate + Trimitere ( de la medicul de familie sau de la Cabinetul şcolar ) + Programare ( pe care o poţi face telefonic sau personal ).
Detalii despre anticoncepţionale :
Nu recomand să iei tablete anticoncepţionale, deoarece au foarte MULTE efecte negative/contraindicaţii!
Un "tratament" odată început, cu astfel de tablete orale, TREBUIE continuat cel puţin 6 luni!
Aceste tablete sunt pe bază hormonală şi RIŞTI să-ţi DEREGLEZI tot organismul, inclusiv ciclul menstrual!
În general, tratamentul se ia 9 luni, după care se face o PAUZĂ de 3 luni, apoi se iau IAR timp de 9 luni, apoi PAUZĂ de 3 luni, etc.
Reacţiile adverse POT fi foarte MULTE - şi diferă de la fată la fată, NU există o "regulă" - sunt şi fete/femei care NU au NICI un efect/reacţie adversă!
Recomandările din Prospect TREBUIE urmate cu stricteţe, altfel poţi avea "surprize" neplăcute...
Apoi informaţiile despre aceste tablete, respectiv efectele adverse/contraindicaţiile DIFERĂ de la un tip la altul - unele nu au contraindicaţii aşa multe/stricte, în timp ce altele au o mulţime de posibile efecte/contraindicaţii - e foarte GREU să discutăm la modul GENERAL!
Pentru o informare generală despre contraceptive orale ( deoarece informaţiile sunt multe ) VEZI linkul : http://www.sfatulmedicului.ro/......eptive_988
TOTUŞI, eu NU recomand folosirea tabletelor anticoncepţionale, decât în cazuri foarte rare/limitate/speciale ( de obicei în afecţiuni medicale gen chist ovarian, etc. ) - şi asta din cauza MULTIPLELOR efecte NEGATIVE asupra organismului!
Contraceptivele orale combinate sunt preparate din estrogen si progesteron sintetic cu eficacitate crescuta in prevenirea sarcinii. Pilulele combinate care se folosesc in prezent contin doze foarte mici de hormoni. Efectul contraceptiv este datorat inhibarii ovulatiei. De asemenea modifica invelisul intern al uterului (endometrul), facand implantarea putin probabila, ingroasa mucusul de la nivelul colului uterin ingreunand trecerea spermatozoizilor in cavitatea uterina si trompele uterine.
Contraceptivele monohormonale contin un singur hormon, un progestagen, in cantitati mai mici decat pilulele combinate. Nu contin estrogen, iar efectul contraceptiv este datorat ingroasarii mucusului cervical ingreunand trecerea spermatozoizilor in cavitatea uterina si trompele uterine. De asemenea, la aproximativ jumatate din ciclurile menstruale inhiba ovulatia (eliberarea ovulelor din ovare).
Numeroase reactii adverse au fost asociate cu terapia cu estrogen si/sau progestogen:
Aparatul genito-urinar: sangerare intermenstruala, amenoree post-medicatie, modificari ale secretiei cervicale, cresterea dimensiunii fibromului uterin, agravarea endometriozei, anumite infectii vaginale, de exemplu candidoza.
Sani: sensibilitate, durere, marire, secretie.
Aparatul gastro-intestinal: greata, voma, colelitiaza, icter colestatic.
Sistemul cardio-vascular: tromboza, cresterea tensiunii.
Piele: cloasma, eritem, urticarie.
Ochi: disconfort al corneei in cazul in care se folosesc lentile de contact.
Sistemul Nervos Central: dureri de cap, migrene, modificari ale starii psihice.
Diverse: retentia lichidelor, toleranta redusa la glucoza, modificari ale greutatii corporale.
In conformitate cu studiile efectuatre se constata o rata cu 40% mai ridicata de decese prin efectele secundare cardio si cerebrovasculare, mai ales infarct cardiac si hemoragii cerebrale, in cazul femeilor ce folosesc anticonceptionale fata de cele ce nu folosesc.
Studiile arata, de asemenea, ca riscul administrarii anticonceptionalelor este clar mai mare odata cu cresterea in varsta si la fumatoare. Sunt vizate in special femeile peste 35 de ani.
Printre efectele secundare ale pilulelor contraceptive se numara contactele sexuale dureroase, orgasmele diminuate in intensitate sau inexistente si scaderea libidoului.
Un compus chimic produs de pilula contraceptiva pentru a impiedica ovulatia continua sa mentina scazut nivelul de testosteron, responsabil de libidoul barbatilor si femeilor, cu pana la un an de la ultima pastila.
Astfel, femeile care iau anticonceptionale au in sange o cantitate de SHBG (sex hormone binding globulin) de patru ori mai mare decat cele care nu folosesc aceasta metoda contraceptiva.
SHBG opreste testosteronul sa circule prin organism, provocand scaderea dorintei si a nivelului de excitare, lubrifiere scazuta si intensificarea durerilor sexuale.
Pilulele contraceptive ar putea duce la pierderea temporara sau definitiva a libidoului sexual.
SURSA : http://www.calmens.ro/anticonceptionale-efecte-negative.php
Riscuri si dezavantaje ale administrarii pilulelor contraceptive :
In special in cazul femeilor fumatoare exista un risc mai mare pentru o serie de afectiuni printre care: infarctul miocardic, accidentul vascular cerebral, tromboza vasculara, etc.
Dar riscul aparitiei acestor afectiuni a scazut in ultima perioada prin utilizarea unor contraceptive de ultima generatie cu continut scazut de hormoni - microdozate.
Dintre efectele secundare, pot fi enumerate urmatoarele:
- crampe abdominale si senzatie de balonare
- cresterea in greutate
- greata
- sangerarea intre menstruatii
- schimbarea cantitatii sangelui menstrual
- sensibilitate crescuta a sanilor.
Trebuie consultat medicul atunci cand oricare din aceste efecte adverse devin suparatoare.
Nu ar trebui sa utilizati contraceptivele orale in urmatoarele situatii:
- fumati mai mult de 15 tigarete pe zi si aveti mai mult de 35 de ani
- aveti in antecedentele personale infarct miocardic, accident vascular sau tromboza vasculara
- suferiti sau ati avut o forma de cancer mamar, uterin sau hepatic.
Cercetari recente demonstreaza o usoara crestere a riscului de aparitie a cancerului mamar la o administrare indelungata a pilulelor.
Dezavantajele anticonceptionalelor sunt:
- nu pot fi utilizate de femeile fumatoare sau cu probleme de sanatate asociate
- pot exista efecte adverse uneori periculoase (rar)
- trebuie administrate in aceeasi perioada a zilei si in fiecare zi
- nu ofera protectie pentru boli cu transmitere sexuala
- trebuie folosita o metoda de contraceptie complementara pentru primele 7 zile ale administrarii pilulelor in prima luna.
Mai pot aparea si alte efecte secundare in urma administrarii anticonceptionalelor.
Hormonii estrogeni din componenta acestora pot avea efectul de a creste nivelul HDL considerat colesterolul cu efecte benefice si un efect de scadere a colesterolului cu efecte negative - LDH.
Progesteronul din pilule va avea un efect invers fata de estrogen. Mai poate fi intalnit un efect de retentie hidrica si de marire in volum a celulelor adipoase dar nu si o crestere a numarului acestora.
Anticonceptionalele orale pot determina si cresterea tensiunii arteriale. Aceasta crestere se va accentua odata cu inaintarea in varsta si cu cresterea duratei administrarii pilulelor. Riscul este si mai mare atunci cand femeia respectiva are predispozitie pentru aceasta afectiune sau cand deja sufera de hipertensiune arteriala.
SURSA : http://www.sfatulmedicului.ro/......eptive_988
Toate cele bune.
AlexEjmecheru întreabă: