anonim_4396
| anonim_4396 a întrebat:

Îmi poate explica cineva care e perioada fertilă la un ciclu regulat? Văd tot felul de scheme diferite pe internet și nu știu ce să înțeleg.

Răspuns Câştigător
| Violleta2022 a răspuns:

Am sa-ti explic eu!
Daca ciclul tau este regulat si se succede la 28 de zile, atunci, ovulatia se produce la mijloc, in ziua a 14-a.
Perioada fertila incepe cu 3-4 zile inainte de ovulatie si se termina cu 3-4 zile dupa ovulatie.
Adica, perioada fertila se incepe in ziua a 10-a si se termina in ziua a 18-a.
Numararea corecta a zilelor, incepe intotdeauna cu prima zi a ciclului menstrual.
Spermatozoizii traiesc 3-4 zile in mediul vaginal, ceea ce le permite sa fecundeze ovulul, chiar si dupa 4 zile de la partida de sex, daca esti in perioada fertila, inainte de ovulatie.

| anonim_4396 explică (pentru Violleta2022):

Deci daca spermatozoizii trăiesc 3-4 zile, și prind perioada fertilă, inseamna că dacă am făcut sex în ziua 8 pot rămâne însărcinată?

| Violleta2022 a răspuns (pentru anonim_4396):

Ma repet:
Ipotetic vorbind: daca ciclul tau are 28 de zile, ovulatia se produce in ziua 14-a (exact la mijlocul perioadei dintre 2 cicluri menstruale).
Perioada fertila incepe cu doar 3-4 zile inainte de ovulatie, din cauza vietii spermatozoizilor, deci, din ziua a 10-a.
Ziua a 8-a este deja cu 6 zile inainte de ovulatie si cum spermatozoizii nu traiesc 6 zile, dar pot trai 4, nu ai sanse sa ramai gravida in ziua a 8-a.

Recapitulare:
Perioada zilelor 1-4 - menstruatia
Perioada zilelor 5-9 - nefertila
Perioada zilelor 10-18 - fertila
Perioada zilelor 19-28 - nefertila
Schema de mai sus este valabila doar daca ai un ciclu regulat (care se succede la acelasi numar de zile, luna de luna).

4 răspunsuri:
| gabriielaaa a răspuns:

Cele mai fertile zile de spun ca sunt după cele 10 zile de la prima zi de menstruatie.

| anonim_4396 explică (pentru gabriielaaa):

Mulțumesc!