Am sa-ti explic eu!
Daca ciclul tau este regulat si se succede la 28 de zile, atunci, ovulatia se produce la mijloc, in ziua a 14-a.
Perioada fertila incepe cu 3-4 zile inainte de ovulatie si se termina cu 3-4 zile dupa ovulatie.
Adica, perioada fertila se incepe in ziua a 10-a si se termina in ziua a 18-a.
Numararea corecta a zilelor, incepe intotdeauna cu prima zi a ciclului menstrual.
Spermatozoizii traiesc 3-4 zile in mediul vaginal, ceea ce le permite sa fecundeze ovulul, chiar si dupa 4 zile de la partida de sex, daca esti in perioada fertila, inainte de ovulatie.
Cele mai fertile zile de spun ca sunt după cele 10 zile de la prima zi de menstruatie.
Deci daca spermatozoizii trăiesc 3-4 zile, și prind perioada fertilă, inseamna că dacă am făcut sex în ziua 8 pot rămâne însărcinată?
Ma repet:
Ipotetic vorbind: daca ciclul tau are 28 de zile, ovulatia se produce in ziua 14-a (exact la mijlocul perioadei dintre 2 cicluri menstruale).
Perioada fertila incepe cu doar 3-4 zile inainte de ovulatie, din cauza vietii spermatozoizilor, deci, din ziua a 10-a.
Ziua a 8-a este deja cu 6 zile inainte de ovulatie si cum spermatozoizii nu traiesc 6 zile, dar pot trai 4, nu ai sanse sa ramai gravida in ziua a 8-a.
Recapitulare:
Perioada zilelor 1-4 - menstruatia
Perioada zilelor 5-9 - nefertila
Perioada zilelor 10-18 - fertila
Perioada zilelor 19-28 - nefertila
Schema de mai sus este valabila doar daca ai un ciclu regulat (care se succede la acelasi numar de zile, luna de luna).
anonim_4396 întreabă: