anonim_4396
| anonim_4396 a întrebat:


Am intalnit o tipa de varsta mea, 23 de ani. După 6 luni de relație, mi-a spus că ar hiv. Sunt șocat si nu stiu ce sa mai fac. O iubesc enorm de mult dar ma gandesc si la mine. Oare merita sa imi risc viata, sa stau cu sabia deasupra capului?
Se spune ca daca esti sub tratament nu transmiți virusul. Am stat si m-am gandit, ok tot timpul protejat dar daca se intampla vreodata sa ne ia valul sau sa ne sângeroase amândurora gingiile si sa aiba o perioadă în care cantitatea de virus sa creasca accidental, sa dezvolte vreodata rezistenta ceva la tratament...
Prietenii imi spun ca nu e dovada de egoism si ca trebuie sa ma gandesc ca oricât de mult o iubesc, trebuie sa imi iau inimina in dinti si sa plec.
Mentionez ca nu am facut sex pana acum!
Ajutati-ma, va rog! Voi cum ati acționa!

8 răspunsuri:
anonim_4396
| anonim_4396 explică:

"După 6 luni de relație, mi-a spus că ar hiv."
Adică tu te gândești la pericolul care te paște daca iei și tu boala, nu faptul că nu a fost onesta cu tine de la început, pentru că era clar că mulți tipi ar fugii de ea daca ar face asta, dar la fel de bine sunt și care ar fi acceptat-o de la început, cel puțin eu as zice că măcar a fost onesta și pot să trec cu vederea, dar dacă aș afla dupa mi-ar provoca greata. Și pentru binele ei, nu as fi cu ea.
Și nu doar HIV mulți ar face-o și dacă ar spune că a avut 15 parteneri sexuali dintre care cu 7 ar fi făcut-o neprotejat, de asta trebuie întotdeauna să știi naibii de la început cu cine ai de a face, nu te trezești sa aflii asemenea chestii după luni bune când te atasezi deja.

sadrian46
| sadrian46 a răspuns:

Nu pot răspunde în locul tău. Depinde foarte mult de intensitatea senimentului. După mine, sacrificiul pentru celălalt este al șaselea semn de iubire, dar cel mai important, esențial. Și interpretarea mea. Când faci un sacrifciu extrem ca acesta, nu o salvezi doar pe ea, ci te salvezi chiar pe tine. Cum aș judeca eu. Pentru mine, capacitatea de a avea copii într-o relație este de asemenea esențială. Ce spun medicii, ea poate concepe? Căci în acest caz, nu mă sacrific doar pe mine pentru ea ci și toți copii care i-aș putea avea cu alta. Am acest drept, pot să îmi asum acest sacrificiu. Depinde și de tine și de ea, de iubirea care vă leagă acum. Nu pot să răspund cu o teorie cum aș acționa. Fac aici o dezvăluire intimă doar ca să te ajut. Actuala mea soție când am cunoscut-o avea un handicap minor. Îl are și acum. Din start, l-am ignorat total. Dar dacă ar fi avut HIV? Nu știu ce aș fi făcut. Dacă ar fi avut schizofrenie, sori, asta ne-ar fi despărțit.

| Drimmero a răspuns:

Da-i cu praf de mers, e sanatatea ta la mijloc, nu merita pentru nicio femeie sa-ti mananci sanatatea.

| MariaMonica2009627 a răspuns:

6 luni de relație și nu ți-a zis? Mișto!
Am să-mi zic părerea și doar parerea, de exemplu într-o zi sunteți băuți, mergeți undeva și începeți să faceți sex neprotejat, atunci ce o să faci?

| Delcatty a răspuns:

Faptul ca te-a mintit prin omisiune timp de sase luni, desi inteleg de ce (se temea de refuzuri si de stigma), e un semn alarmant. Cine stie ce o sa iti mai ascunda de-al lungul timpului! Faptul ca are HIV e o problema. Desi sunt sanse mici sa iei, gandeste-te ca prezervativul se poate rupe si, cum ai zis, daca nu mai functioneaza tratamentul, ce faci?
Eu zic sa te retragi, sa iti gasesti pe altcineva. Sanatatea ta e mai presus decat orice femeie.

| BuBBlesykeSs a răspuns (pentru MariaMonica2009627):

Pai probabil de aia nici n su facut sex il tinea doar in șah mat laughing))

| TheGentleman a răspuns:

23 de lucruri de știut despre infecția HIV:

1. Pare greu de crezut, dar istoria virusului imunodeficienței umane nu începe cu secole înainte, ci cu doar aproape patru decade complete. Nu se știe exact cum s-a făcut pasajul la om – se crede că de la o populație de maimuțe – iar lucrurile au ajuns în scurt timp să însemne un adevărat flagel, să cuprindă zeci de milioane de oameni, să mobilizeze comunități științifice, să disloce resurse uriașe și să implice o serie de organizații guvernamentale și nonguvernamentale într-o luptă asiduă. HIV este încă o problemă globală, cu mai multe fațete.

2. HIV este un retrovirus, iar el are nevoie de o gazdă pentru a se înmulți. Virusul nu rezistă mult în atmosferă, pe suprafețe, în alte medii decât cele organice.

3. Odată ajuns în organismul uman, HIV se înmulțește cu viteză și perturbă mecanismele imune, potențând apariția infecțiilor și cancerelor. Imunitatea se prăbușește în timp, iar cele mai banale infecții pot deveni fatale. Aceasta este evoluția clasică, mai degrabă expusă în scop didactic, pentru că lucrurile, grație medicinei, nu o mai iau pe acest drum.

4. HIV nu este un acronim sinonim cu SIDA. Dacă primul provine de la virusul imunodeficienței umane, denumind strict entitatea cauzatoare, al doilea înseamnă sindromul imunodeficienței umane achiziționate, cuprinzând un cortegiu de semne de simptome, de modificări ample pe care virusul le induce în organism, fiind practic afecțiunea generală, boala, ultimul stadiu de evoluție al infecției HIV.

5. Între debutul infecției HIV și instalarea SIDA pot trece câțiva ani de zile sau chiar decade. Evoluția poate fi acum blocată cu un tratament corespunzător.

6. Virusul imunodeficienței umane achiziționate s-a răspândit exploziv prin contact sexual, consum de droguri injectabile, transmisie de la mamă la făt, folosire de instrumentar medical incorect sau insuficient sterilizat. Alte metode fac parte din sfera informațiilor pseudoștiințifice și nu trebuie crezute.

7. De-a lungul decadelor, cercetătorii s-au concentrat pe câteva fronturi: fie conceperea unui vaccin (așa cum avem pentru majoritatea virusurilor, cum ar fi cel al febrei galbene, al rujeolei, cele răspunzătoare de gripă), fie ajutarea imunității, fie blocarea replicării (înmulțirii) virale. Dar, având la bază un virus atât de complex, puternic și imprevizibil, progresul la început a fost marcat de descoperiri greoaie, vreme în care cazurile au crescut, decesele au continuat, neputința a persistat.

8. Medicina a realizat apoi un progres semnificativ, iar acum vorbim de o terapie multiplă capabilă să țină infecția în frâu – oamenii infectați cu HIV au aproape aceeași speranță de viață cu cei fără infecție (condiția princeps fiind să-și ia medicația), vorbim despre vaccinuri în testare, educația sexuală avansează, se fac pași înainte și în ținuturile mai greu de gestionat.

9. Nu foarte mulți oameni cunosc avansul real al medicinei, iar miturile persistă. Educația medicală, cu informare din surse genuine, cu parcurgere de cărți de medicină povestită pe înțelesul tuturor, cu explicarea lucrurilor de către cadre specializate înseamnă pași uriași spre o societate mai sănătoasă.

10. O persoană infectată HIV va face infecții frecvente, erupții cutanate, pneumonii, infecții în sfera orală, va avea slăbiciune generală, iar simptomele în general nu vor ține de prezența HIV, ci de afectarea imunității, apoi de entitatea care s-a așezat peste această imunitate șubredă. Orice om ar trebui să facă testul HIV, cu atât mai mult când există semnale de alarmă.

11. Orice om ar trebui să facă setul standard de analize de sânge și să se prezinte la medicul de familie pentru investigații de rutină, discutarea rezultatelor analizelor, apoi trecerea, la nevoie, spre examinări suplimentare.

12. Testarea pentru HIV presupune recoltarea de sânge, odată cu analizele obișnuite. Se poate face în orice laborator specializat. Pentru a sta liniștit, recomandăm oricărui om să facă această analiză.

13. Medicina a realizat progrese formidabile, dar mai este mult de lucru la educație în ansamblu, la cea medicală în particular și, mai nișat, la cea sexuală, pe care numeroase categorii o privesc cu rezerve sau repulsie. Carențele există, iar bătălia nu trebuie dată niciodată pe un singur plan. Nu când vorbim despre o entitate atât de complexă, gestionată bine din punct de vedere medical, dar încă slab înțeleasă de către populație în ansamblu.

14. Punem mare preț aici pe conceptul de educație medicală, mai ales pe componenta de prevenție, adică tot ce facem ca să ne păstrăm sănătoși, deoarece acesta este un deziderat suprem și cu toții ar fi bine să-l îmbrățisăm strâns. Educația medicală în prevenția HIV înseamnă mai ales protejarea contactelor sexuale, limitarea numărului de parteneri sexuali, evitarea consumului de droguri injectabile. Sunt lucruri simple ce țin de normalitate, responsabilitate, respect pentru propria persoană și pentru societate în ansamblul ei. Dincolo de aceste aspecte de prevenție, nu mai trebuie să avem frică de o entitate acum controlabilă. Buna înțelegere a lucrurilor contribuie la o bună cotă de liniște în plus.

15. Mijloacele de tratament converg spre o terapie modernă, complexă, ce include trei substanțe într-o singură pastilă ce se ia zilnic. Ea permite, odată luată în fiecare zi, a la long, o supraviețuire aproape echivalentă cu persoanele nonpurtătoare (speranță de viață în jur de 70 de ani).

16. Oamenii infectați cu HIV trebuie să inițieze tratamentul. În scurt timp, viremia scade atât de mult încât virusul nu mai poate fi transmis. Acesta este conceptul de supresie virală. În rest, ei sunt înglobați în societate, pot face aproape orice activitate, pot avea aproape orice loc de muncă și nu trebuie priviți într-un mod discriminant. HIV nu se transmite prin salivă, atingere, tușit, stat aproape. Nu se transmite prin orice alt mijloc dacă tratamentul modern este luat corespunzător.

17. Un om nu este un cumul de diagnostice și nicidecum nu se limitează la o boală pe care o deține. Stigmatul din societate există și bine ar fi să-l limităm și dinuăm printr-o bună înțelegere a lucrurilor, coroborată cu o doză suficientă de empatie.

18. Se estimează că există încă 37.9 milioane de oameni infectați cu HIV. Din cauze multiple, unii nu beneficiază de medicație, iar alții nu dețin o complianță potrivită. Există încă și numeroase mituri/preconcepții.

19. Potrivit studiului IAPAC, 1 din 3 români crede că HIV se poate transmite prin folosirea periuței de dinți. Nici vorbă de așa ceva.

20. 1 din 5 români crede că HIV se poate transmite prin sărut. Este, iarăși, un mit.

21. Femeile însărcinate și seropozitive pot naște copii sănătoși, contrar crezului majorității oamenilor.

22. Amintim că terapia modernă în infecția HIV înglobează trei substanțe într-o singură pastilă, astfel că aderența la tratament este simplă. În doar câteva luni, tratamentul poate face ca virusul să nu mai fie dat mai departe!

23. Cu toate acestea, doar 3 din 10 români și-au făcut vreodată testul HIV, stigma încă există, carențele la nivel de educație medicală sunt mari, miturile persistă.

Dr. Vasi Rădulescu, https://leapsadesanatate.ro/......ectia-hiv/ și https://eusuntv.ro/......e-prieten/

Așadar, nu te speria, nu are nimic. Dacă susții că o iubești cu adevărat, stai alături de ea, iubește-o și sprijin-o!

Răspuns utilizator avertizat