| Alexa20022000 a întrebat:

Salut.am o mica problema.am 13 ani, aproape 14.de 3 zile am o scurgere maronie si mancarimi in zona genitala.Am inteles ca poate fi vorba de menstruatie.De igiena nu este vorba fiindca ma spal in fiecare zi.Trebuie sa ma ingrijorez?

Răspuns Câştigător
| Mămăligă59 a răspuns:

Neah...e doar menstruatia. n-ai de ce sa-ti faci griji.

6 răspunsuri:
| horia98 a răspuns:

Pai cel mai bine ar fi daca ai vorbi cu mama ta fiindca ea este persoana cea mai in stare sa iti spuna daca poti sau nu sa te ingrijorezi

| Alexa20022000 explică (pentru horia98):

Am vorbit insa nu este sigura...ea nu a avut asa ceva

| CristiDinBucuresti a răspuns:

Cu ce te speli, folosesti gelul intim? Deoarece săpunul provoacă mîncărimi fiindcă usucă mucoasa vaginului.

| OoBunnyoO a răspuns:

Este posibil sa fie vorba de o infectie bacteriana. Daca era doar menstruatia, nu ar fi trebui sa ai mancarimi.
Cat despre spalat, chiar daca te speli zilnic, conteaza foarte mult cum te speli. Poti face infectii, tocmai pentru ca te speli prea mult. In primul rand, trebuie sa folosesti sapun pentru zona intima, care are ingrediente speciale pentru flora vaginala. Sapunurile normale pot fi un pic prea agresive pentru zona respectiva si pot omori bacteriile, care in mod normal se afla in zona respectiva, iar locul acestora poate fi lua de bacteriile care nu ar trebui sa fie acolo si care mai tarziu iti pot provoca o infectie. Cand te speli, daca nu ai sapun special, este sufiecient sa te speli doar cu apa. Daca vrei sa te speli neaparat cu sapun incearca sa ai grija ca sapunul sa nu intre in interior. Vaginul este programat natural sa se curete singur, deci prea multa igiena, strica in cazul asta.
Poti face infectii vaginale de la foarte multe lucruri care uneori nu au nicio legatura cu vaginul, de exemplu poti face de la un tratament cu antibiotice, daca porti protej-slipuri prea des, daca nu te cureti in mod corespunzator in zona inghinala (corect este intotdeauna din interior spre exterior, nu spre vagin).
O vizita la un medic ginecolog o sa te linisteasca cu siguranta. El o spuna sigur ce ai, deoarece va avea nevoie de o mostra din secretia vaginala si daca este vorba de vreo infectie iti va da tratament. Iar daca nu este nimic, macar poti sta linistita.

bursuc001
Userul Lunii
| bursuc001 a răspuns:

Bună!

Senzaţia de mâncărime genitală poate indica o infecţie genitală/vaginită ( posibil, o candidoză )!

Este NECESAR un control ginecologic pentru un test de secreţie vaginală, după care ( dacă se va identifica o infecţie ) vei primi tratamentul adecvat.


Dacă secreţia vaginală NU are miros urât/deranjant şi NU este însoţită de mâncărimi sau usturimi, şi dacă are o culoare albă/transparentă ( eventual puţin spre roz/gălbui ), atunci NU ai de ce să te îngrijorezi.

Iar dacă secreţia este ALBĂ cremoasă/lipicioasă ( uneori brânzoasă ), urât mirositoare şi însoţită de usturimi sau mâncărimi ( interne sau externe ) – poate reprezenta o candidoză.

Dacă, în schimb, secreţia este urât mirositoare ( eventual de altă culoare ) atunci este vorba de o INFECŢIE – situaţie în care TREBUIE să mergi la GINECOLOG : o să-ţi facă un test de secreţie vaginală ( "lamela" ) şi va identifica microbul/tipul infecţiei - în funcţie de asta îţi va prescrie şi tratamentul necesar.

Testul pentru secretiile vagine este efectuat pentru a putea fi depistate cauzele vaginitei, sau a inflamatiilor de la nivelul vaginul si a zonei din jurul vaginului (zona ce poarta denumirea de vulva). Cel mai adesea vaginita este cauzata de o infectie, dar uneori aceasta boala poate sa apara si ca urmare a reactiei organismului la sapun, bai cu ulei, spermicid sub forma de unguent, sau dusuri. Vaginita se manifesta prin simptome precum senzatii de mancarime in zona vaginala, dureri si scurgeri anormale.

Dintre infectiile care au ca rezultat dezvoltarea unei vaginite, amintim:

Candidoza - in general candidoza este provocata de anumite ciuperci, precum Candida albicans. Tocmai de aceea ele sunt supranumite si infectii cu fungul Candida, iar formele de manifestare ale acestei infectii includ senzatii de mancarime in zona vulvei, o secretie alba, branzoasa, si o durere usoara in timpul actului sexual. Este foarte important sa intelegeti ca infectiile vaginale nu pot fi incluse in randul bolilor cu transmitere sexuala (BTS).

Tricomoniaza (Trichomonas Vaginalis) - este o infectie provocata de parazitul Trichomonas Vaginalis. Aceasta infectie este cunoscuta si sub denumirea de tricomonas, iar dintre simptomele cele mai frecvente animtim scurgerea vaginala galben-verzuie, spumoasa si urat mirositoare, durere in timpul actului sexual si dureri in partea inferioara a abdomenului. Tricomoniaza intra in categoria bolilor cu transmitere sexuala.

Vaginoza bacteriana - aceasta infectie reprezinta o schimbare a echilibrului florei bacteriene vaginale, manifestata prin o scurgere vaginala inconsistenta si laptoasa, cu miros urat de peste. La multe dintre femeile care dezvolta aceasta forma de infectie simptomatologia lipseste aproape in totalitate. Vaginoza bacteriana nu este o boala cu transmitere sexuala.

Alte boli cu transmitere sexuala (BTS)- infectii precum chlamydia, negi genitali, sifilis, herpesul genital (herpes simplex), sau gonoreea pot la randul lor sa afecteze sanatatea vaginului. Prezenta acestor infectii poate fi stabilita prin efectuarea unor teste aditionale.

De ce se face testul?

In general testele pentru secretiile vaginale sunt efectuate pentru indentificarea cauzelor care duc la aparitia unor simptome precum senzatii de mancarime si arsuri la nivel vaginal, miros urat, eruptii si scurgeri vaginale anormale.

Pregatire pacient

Pentru ca rezultatele testului pentru secretiile vaginale sa fie cat mai precise este recomandat ca inainte cu 24 de ore de a se recolta proba sa nu faceti dus, sa nu folositi tampoane interne si nici sa nu aplicati tratamete intravaginale. Deasemenea vezica dumneavoastra trebuie sa nu fie plina, atat pentru confortul personal, cat si pentru a eficientiza desfasurarea testului. In plus, testul acesta nu se poate efectua in perioada ciclului menstrual.

Rezultate anormale ale scurgerii vaginale:
- daca scurgerea este alba si branzoasa, acest lucru poate indica dezvolatrea candidozei;
- daca scurgerea are o culoare galben-verzuie, este spumoasa si miroase urat, acest lucru se poate datora tricomoniazei;
- daca scurgerea este inconsistenta, are o culoare alb-gri, si prezinta un iz puternic de peste, acest lucru este datorat vaginozei bacteriene.

Ce poate afecta testul?

Rezultatele testului pot fi influentate de nerespectarea indicatiilor de pregatire a pacientului, si anume: efectuarea testului in timpul ciclului menstrual, administrarea unor tratamente pentru infectiile vaginale fara prescriere medicala (aceste tratamente trebuie stopate cu cel putin 2-3 zile inainte de prelevarea mostrei), sau de intretinerea de raporturi sexuale cu 24 de ore inainte de efectuarea testului (acest lucru modifica PHul vaginal normal).

Pentru alte detalii vezi linkul/sursa :
http://www.i-medic.ro/analize/test-secretii-vaginale

La ginecolog poţi merge doar cu mama, TREBUIE doar să ai la tine : Trimitere ( de la medicul de familie sau de la Cabinetul şcolar ) + Programare ( pe care o poţi face telefonic sau personal ).

Ar fi bine să mergi la ginecolog pentru un control de specialitate.

Vaginitele pot da complicatii, in special vaginitele de origine bacteriana.

Dacă NU tratezi INFECŢIA ( vaginita ), poţi face diverse COMPLICAŢII :
• infertilitate
• nasteri premature
• ruperea prematura a membranelor
• infectii intra-amniotice
• endometrioze
• neoplazii cervicale intra-epiteliale
• infectii ginecologice post-operatorii.
SURSA : http://www.i-medic.ro/......e/vaginita

Vezi alte detalii referitoare la secreţiile vaginale ANORMALE la linkul :
http://www.sitemedical.md/......l%C4%83cut




În privinţa acelei scurgeri maronii, aici este o altă "discuţie" :

NU ai precizat dacă ai CM/menstruaţie.

Posibil ca această "scurgere maronie" să fie menstruaţia de luna asta...


NU ai dat detalii : când ai avut PRIMA menstruaţie/menarha, dacă eşti în PRIMUL an de ciclu menstrual, datele ciclului menstrual pe cel puţin ultimele 6 luni, dacă au mai fost dereglări/scurgeri anormale ( în trecut ), dacă ai fost la ginecolog pentru astfel de dereglări, un eventual diagnostic, eventuale tratamente, dacă ţi-ai început recent viaţa sexuală, dacă ai făcut sex neprotejat, etc.

Dacă eşti în PRIMUL an de ciclu menstrual, atunci sunt relativ normale astfel de dereglări şi nu cred că ai de ce să te îngrijorezi!

Dacă NU eşti în primul an de ciclu menstrual, atunci NU sunt normale astfel de scurgeri.


În cazul acesta sunt posibile mai multe afecţiuni/situaţii :
* posibil să fi foarte aproape de perioada menstruală - la unele fete/femei apare o sângerare redusă/maronie 1-2 zile ( la începutul menstruaţiei ) şi/sau 1-2 zile la sfârşitul menstrei; menstra poate veni şi mai devreme ( uneori )
* o dereglare hormonală
* o rană pe peretele vaginal
* o anexită ( răceală la ovare )
* simptome posibile în perioada ovulaţiei ( apar la unele fete/femei, uneori )
* diverse infecţii vaginale/vaginite, sau unele afecţiuni patologice ( ale organelor reproductive ) - vezi linkul http://www.contraboli.ro/......e-anormale
* sângerare de nidaţie ( la implantarea ovulului fecundat, în peretele uterului ), în caz de sarcină - vezi linkul http://www.copilul.ro/......a8154.html

Cel mai indicat este un control urgent la medicul ginecolog şi o ecografie!


Toate cele bune.

| Malinutza99 a răspuns:

Poate...