Asadar ai achizitionat sau intentionezi sa achizitionezi un porcusor de guinea, un animalut de casa foarte cuminte, decorativ si relativ usor de ingrijit! Ca sa-ti faci o idee, vom prezenta in continuare cateva notiuni generale despre porcusorii de guineea.
Generalitati
In acest caz, trebuie sa stii ca purcelul de guineea este originar din America de Sud si face parte din familia rozatoarelor iar carnea lui este apreciata ca delicatesa de anumite populatii indigene! De asemenea, este important de stiut ca purcelul de guineea este animalutzul de laborator pe care se fac teste si ca denumirea lui este si aceea de cobai!
Unde ii amplasezi cusca?
Noul tau companion va sta in camera in care stai si tu cel mai mult, dar care nu este bine sa fie totusi prea zgomotoasa. Trebuie sa il feresti de sursele de caldura si de lumina directa a soarelui – pe langa faptul ca nu ii fac bine, expunerea prelungita la caldura si soare intens este posibil chiar sa provoace moartea purcelusului. Dar nici curentul nu este prietenul lui cel mai bun – porcusorul tau ar putea raci foarte repede. Vara, de exemplu, nu incerca sa il racoresti punand un ventilator in apropierea custii. S-ar putea sa ii faci mai mult rau decat bine. Ca sa il ajuti totusi sa se racoreasca pune in cusca o sticla cu apa rece. Animalutzul se va "tolani" in apropierea ei si astfel isi va regla temperatura corpului.
De asemenea, incearca sa nu fumezi in camera in care ai decis sa tii porcusorul - fumul de tigara este foarte nociv pentru purceii de guineea!
Ce mananca porcusorul de guineea?
Iti poti hrani porcusorul cu fan (iarba uscata), legume si fructe. Iata cateva exemple de legume si fructe pe care le poti oferi companionului tau: mere (atentie! Unii porcusori au reactii alergice la mere deci la inceput este indicat sa le administrezi in cantitati mici si sa-i observi reactia), banane, ardei rosii, verzi si galbeni, morcovi (inclusiv frunzele), iarba (dar - atentie! - sa nu fie stropita cu otrava sau cu alte substante toxice), rosii, salata verde. Poti sa ii dai de asemenea pepene (galben si rosu dar in cantitati mici deoarece contin multa apa. Alimentele de evitat in alimentatia purcelului de guineea sunt: varza, fasolea, semintele (pot perfora esofagul), alunele, pastaile salbatice (pot fi otravitoare).
Apa este esentiala pentru porcusorul de guineea. Nu pune apa intr-un castronel, vei avea un animalut ud si o cusca murdara. Apa trebuie pusa intr-un recipient special (se gaseste in pet-shopuri). Apa trebuie schimbata zilnic si recipientul trebuie igienizat de fiecare data.
Un supliment foarte important pentru porcusorul de guineea este vitamina C. Cu toate acestea, nu pune vitamine pentru copii sau sucuri in apa, pot fi toxice deoarece majoritatea contin zahar; mai bine alegi o alimentatie bogata in vitamina C - patrunjelul este foarte apreciat de purcelul de guineea si contine o cantitate mare de vitamina C; in schimb, se evita citricele, deoarece ii pot irita stomacul.
Cumparati un hamster care are intre 4 si 7 saptamani; hamsterii sunt usor de domesticit atunci cand sunt tineri. Exista 2 tipuri de hamsterii, cel auriu si cel siberian. Hamsterul auriu este disponibil intr-o varietate de culori si intr-o multime de nuante ale blanii in timp ce hamsterul siberian este disponibil in numai cateva culori, dar marea diferenta este ca hamsterul siberian este mai greu de dresat.
Atunci cand aduceti acasa hamsterul si accesoriile de care aveti nevoie puneti cusca intr-un loc ferit de curent si de lumina directa a soarelui, un loc pe care il frecventati des.
Acoperiti podeaua cu o captusala de 6 cm. Aschiile de pin sunt cele mai bune pentru ca sunt absorbante si nu sunt toxice.
Tineti o sticla cu apa plina, atasata de cusca la o inaltime unde hamsterul poate ajunge dar in asa fel incat aceasta sa nu atinga asternutul. Spalati-o si reumpleti-o zilnic.
Puneti la dispozitie o multime de jucarii de rontait. Hamsterii adora tuburile de carton de la rolele de hartie igienica. Atasati blocuri de lemn de rontait de peretii custii.
Faceti o cutie in care hamsterul sa doarma. Taiati o usa de 6 cm intr-o cutie de carton inchisa. Puneti cutia intr-un colt indepartat al custii. Hamsterul va umple cutia cu asternut si cu piese de carton rontaite si va folosi cutia ca pe un dormitor. Nu va urina in cutie asa ca puteti schimba cutia la cateva luni.
Dati hamsterului dvs mancare din comert o data sau de doua ori pe zi. Puneti la dispozitie si o mica cantitate de fructe proaspete si de legume. Atunci cand introduceti noi alimente initial dati-i cantitati mici pentru a se putea obisnui cu ele.
Puneti hamsterul sa faca exercitii punandu-i un tambur in cusca. Lasati-l sa faca exercitii afara, intr-o bila de plastic special conceputa pentru asa ceva. Inchideti usa la dormitor, scoateti-l din cusca si puneti-l in bila lasandu-l sa alerge.
Spalati cusca hamsterului cel putin o data pe saptamana. Puneti hamsterul intr-un loc sigur si bagati cusca in apa ce are cateva picaturi de dezinfectant. Stergeti orice resturi, uscati interiorul si adaugati asterneturi curate inainte de a pune hamsterul la loc.
Indepartati orice fructe ce nu au fost mancate dupa doua zile. Fructele proaspete mucegaiesc si pot imbolnavi hamsterul dvs.
Nu faceti baie hamsterului dvs. Hamsterii se curata singuri. Daca dvs credeti ca miroase urat, acest miros vine de la un asternut murdar. Curatati cusca mai des.Luati hamsterul cu dvs sau gasiti pe cineva care sa stea cu el atunci cand sunteti plecat in vacanta pentru mai mult de trei zile.
Sfaturi
Alegeti un hamster tanar nu numai pentru dragalasenie dar si pentru sociabilitate. Alegeti un hamster care se relaxeaza atunci cand il tineti in palme, se spala singur si pare dolofan, are ochii luciosi, este alert si curios. Alegeti doar un hamster.
Hamsterii sunt activi noaptea. Cel mai bun moment pentru a ii curata cusca sau pentru a-l pune sa faca exercitii este dimineata sau seara, nu dupa amiaza cand hamsterii prefera sa ramana nederanjati.
Imblanziti-va hamsterul tanar umbland zilnic cu el si acordandu-i mici gustari pentru un comportament bun.
Daca tamburul va tine treaz noaptea indepartati-l si puneti-l la loc dimineata.
Copiii mai mari de 3 ani pot fi buni proprietari de hamsteri, dar trebuiesc supravegheati indeaproape atunci cand umbla cu el. Un tanar de 10 ani poate fi pregatit sa aiba singur grija de hamster.
Atentie
Contactul dintre oameni noi si hamster trebuie facut cat mai lent; un hamster speriat poate musca rau.
Cand va puneti hamsterul intr-o bila de exercitii aveti grija sa nu ajunga la scari. O cazatura pe scari poate duce la rani grave.
Atunci cand alegeti un loc pentru cusca hamsterului asigurati-va ca alte animale din casa nu pot ajunge la ea.
Tineti asternutul hamsterului cald si uscat - umezeala poate cauza infectii fatale.
Nu va lasati tentat sa cumparati doi hamsteri - chiar daca au crescut impreuna se pot imperechea imediat sau se pot bate, deseori pana la moarte.
Uite niste site'uri de unde ai putea gasi de cumparat:
http://www.animale-hamster.oferta.aaz.ro/
Dar te sfatuiesc sa nu iti cumperi hamster deoarece eu am si fac foarte multa mizerie, sunt galagiosi si miros pff urat :-s
Porcusorii de guinea:
http://www.animale.anunturi.aaz.ro/......e--VANZARE
Prietena mea are porcusor de guinea si spune ca e foarte prietenos, poti sa ii cumperi mancare sau mananca orice :-j
[ Fundita? :o3 M-am chinuit mult! :|]
Te duci la zoo magazin si acolo intrebi vinzatorul unde poti procura si alte intrebari.mai ales daca nu sunt legate de aceasta categorie
As dori si eu sa adopt un porcusor de guineea. cine ma poate ajuta? va rog frumos. sunt din brasov.
Eu as zice sa adopti un hamster deoarece un porcusor de guinea face mizerie si nu traieste mult. Am avut un porcusor si mirosea foarte urat. Ii faceam baie o data pe saptamana si tot mirosea urat. Acum am hamster si este foarte curat. Hamsterii traiesc mai mult decat porcusorii. Funda?
beausingurlamasamea întreabă: