anonim_4396
| anonim_4396 a întrebat:

1. Explică cineva cazurile în care se pune virgula? happy

2. Știu cazul enumerației, al izolării vocativului și al unei explicații suplimentare, dar mai sunt câteva și alea îmi dau cu virgulă. happy Dacă există cineva cu și mai multe cunoștințe și e dornic să le explice, cât mai pe scurt și concret, aș aprecia. happy

16 răspunsuri:
| RosaliaOriginala a răspuns:

Pai nu tu esti profesoara?

| ElaIliesi a răspuns:

Am scris mai demult despre asta aici, in termeni foarte usor de inteles: https://blog.elailiesi.ro/2018/09/rolul-virgulei.html

| Mosotti a răspuns (pentru RosaliaOriginala):

O fi invatatoare dar poate nu prea le stie pe astea, insa nu conteaza, va invata. Aia e, unii nu invata asa de 9-10, dar nu zic ca este bine asta.
Faptul ca intreaba este de apreciat totusi.
Nu e rau sa nu stii ci sa nu vrei sa stii.

Se lovesc de situatii unde le trebuie ce nu cunosc, si atunci intreaba.
Dar e bine si asa decat sa nu stie dar sa nici nu intrebe si sa nu se poata ocupa de copii, nu de alta dar stiu destui profi din astia.

Si eu puteam mai mult dar eram puturos, si invatam asa de un 6-7 maxim. Si evident ca nu stiam una si alta desi trebuia sa stiu.

anonim_4396
| anonim_4396 explică (pentru ElaIliesi):

Nice! Am să vă urmăresc de acum înainte. happy

anonim_4396
| anonim_4396 explică (pentru RosaliaOriginala):

Învățătoare. happy Și da, știu doar ceea ce se predă la clasele primare, în cazul nostru enumerația și izolarea în vocativ, restul nu. Adică ceea ce e în fraze. laughing Și da, mă chinui de ani să le învăț, dar aia cu fraze nu se lipesc oricât mi-aș strofoca creierii. rolling on the floor)))
Deci virgula îmi dă cu virgulă. laughing)

anonim_4396
| anonim_4396 explică (pentru Mosotti):

Păi da, eu spre exemplu la clasele primare nu predau fraza, nici cazurile subiectului, nici timpurile verbale, însă spre exemplu la titularizare, la examenul pentru învățători, la partea de limba română să dă examen pe așa ceva, se cere să se analizeze fraza, se cere chiar scrierea unui comentariu literar de bac, de fapt partea de limba română de la titularizare învățători este exact materia de bac happy și nu am înțeles deloc de ce? happy Eu nu predau lucrurile alea. Dar mna, vor se pare învățători care să fie ași, altfel nu-mi explic de ce. Oricum important e că limba română mi-o plăcut și e fain să o reiau iar și iar la studiu și aprofundat. laughing) Jale e cu matematica de generală care de vreo 2 ani s-a adăugat tot la titularizarea noastră, să vezi acolo cum plângi cu vorbe printre ecuații de gradul2, radicali și geometrie, plângi nu alta. Eu una am și renunțat în final să rezolv idioata de matematică, mă mulțumesc și cu suplinirea, oricum până nu am deful, nu are nici o relevanță prea mare titularizarea. laughing)

| Mosotti a răspuns (pentru anonim_4396):

Pai nu are sens sa fi as in ceva ce nu trebuie. Sa fi as in ce predai la scoala, ca asa la restul poti fi si popa nu as.
Niste tampiti.

Si mai zic ca multi copiaza, pai copiaza ca se cer chestii inutile. Daca s-ar face strict ce face la meserie, n-ar mai copia ca stiau ca daca nu sunt capabili, nu se angajeaza, deci nu i-ar mai ajuta copiatul.
Deci ei incurajeaza frauda! Niste tembeli, nici nu isi dau seama de asta.

Da domne examen doar la ce predai, ca aia iti trebuie.

Răspuns utilizator avertizat
anonim_4396
| anonim_4396 explică (pentru Mosotti):

Știu ce zici laughing exact această stare am avut-o și eu an de an, până când am lăsat-o moartă și am înțeles că în final, nu am încotro, decât încet, încet să iau materia la stufoșit, până la 35 de ani, oi învăța și eu materia de la generală până la liceu, toată. laughing) Oricum, eu am mai spus în repetate rânduri pe aici, că tot răul spre bine happy Așa devin mai inteligentă și mai stăpână și când am rupt materia, nici dracu nu mai are ce să-mi mai facă în învățământ, îi ucid pe toți părinții în primul rând, apoi pe toți din învățământ care au tupeul să miaune. laughing) Hai că deja m-am enervat acum. Dar azi chiar m-a enervat crunt învățământul și chiar elevii, îmi venea să plâng în clasă ori să-i bat pe ei. laughing) God! Dă-mi răbdare, că dacă-mi dai putere îi ucid pe toți. laughing Azi nimeni nu-mi intră în voie. happy

| Mosotti a răspuns (pentru anonim_4396):

De ce sa plangi draga? Ce se intamplase?

Normal ca o sa inveti daca vrei.

anonim_4396
| anonim_4396 explică (pentru Mosotti):

Păi, am un Denis pericol public în clasă, copilul ăsta, i-o menit numele personajului Denis, îi chiar un pericol public școlar. Bate pe cine apucă, urlu la el să scrie și el stă stană de piatră și mă privește cu ochi străini și goi și nu face absolut nimic, dar instigă clasa la rele și gălăgie, când nu e el în clasă, clasa devin cu vreo 2, măcar 3 decibeli mai liniștită, ba chiar și elevii îs mai motivați. Afurisitul Denis, deci dacă auziți o profă care în final o făcut ceva unui elev, Denis, aia-s eu. Nu-l mai suport, dar al naibi mă face să râd de fiecare dată când face glume laughing) încerc să pun mutra serioasă de profă afurisită, dar pnm mea dacă reușesc, e pe glume copchilu laughing) apoi e David alt specimen, cu alte probleme, hai că David are și probleme psihice, na, dar mă minte pe față că el oră de oră are nevoie la baie, când el n-are nevoie de nimic, apoi când îi spun ce face, că minte, pune un zâmbet șmecher de și cel mai prost om de ai fi, realizezi că ăla micu te minte pe față și l-am cam altoit verbal în ultima vreme, știu că nu-i ok, că mna, doar am exemplu cu mister de la facultate și pnm dacă eu chiar vreau să devin ca nenea ăla de la facultate, dar ăștia mă înebunesc, înebunesc. happy Nu știu sub ce formă să le mai explic regulile morale și sub ce formă să le mai aplic regulile, care oricum ș-așa datorită sistemului, nu le mai poți aduce multe reguli. :/

| Mosotti a răspuns (pentru anonim_4396):

Pai vin eu, sa vezi ca in scurt timp se rezolva.
Ca sa aduci reguli trebuie sa le impui daca se necesita, santaj la note in primul rand.

Pai aici cum e? Daca insulti, injuri, spamezi, esti pedepsit daca nu respecti regulile, regulile nu-s aduse asa sa se p oricine pe ele.

La noi la fac a fost asa, a zis profu "va bateti joc? Bun, ne vedem la examen, si or sa aiba probleme si colegii vostri care-s ok DACA nu va pun la punct pe voi".
Faceau astia galagie, unii in bataie de joc stateau cu gluga da la hanorac in cap si jucau te telefon in prima banca.

Noi astia ok ne-am luat de aia, erau sa sara si la bataie. I-am zis profului, ala "nu ma intereseaza... pune-i la punct ca altfel picati majoritatea cu ei cu tot".

Si...vine examenu`, vine cu 4 asistenti ca sa nu miscam unu in front, cum ai ridicat capu din foaie sau te-ai uitat in parti, sau ai luat mainile de pe banca, afara.
Ai voie sa vb la tel doar daca e urgenta de acasa si suna ca s-a intamplat ceva dar venea asistentul langa tine daca era, nu s-a intamplat insa caz din asta.

Ne-a spart, ne-a dat niste subiecte ca pe 80 % i-a bagat in restanta, evident...ca si eu am picat desi nu aveam nici o treaba cu ei, eu eram cuminte cum mai erau si altii. Ma depasea subiectul ca nu am invatat cum trebuia de fapt.
Si rezultatu? In semestru urmator nici musca nu se mai auzea in clasa.

Subiectele erau conform programei, deci nimeni nu putea sa ii conteste ca a dat prea grele, puteau fi mai grele, ca intrau in programa ca nivel.

Asa se rezolva, fara bataie, fara nimic, cu calm. Si daca venea comisie, vedeau ca suntem cam prosti asa, nu avea ce sa-i faca, avea acoperire.

El era om bun, ne lasa in pace, ne dadea mai usor, ne lasa sa ne inspiram din surse aditionale, dar...si-au batut joc de el.
Niciodata n-a venit cu asistent la examen pana atunci.

Eram kakati toti pe noi, nu puteam folosi telefoanele nicicum.
Asa ca eu rezolvam repede la tine acolo treaba. Frumos asa cu calm.
Pai hai sa o luam pe bune atunci, stiti treceti, nu stiti la revedere. Legal eu fac ce e permis!

anonim_4396
| anonim_4396 explică (pentru Mosotti):

God! Regulile astea mă cam sperie și pe mine. laughing
Cam răuț proful vostru, sper să nu mai întâlnesc dăștia la facultate. laughing Am văzut eu că și la facultate îs destui țicniți. laughing

Chiar tu la ce facultate ai fost? happy

Și da, de ce dai la examen, nu are cum să te tragă la răspundere nimeni, că doar dai din materie și nimeni nu-ți poate face nimic, chiar dacă dai mai ușor sau mai greu, însă totuși ăștia de la stat pun problema în sensul că, evaluările trebuie adaptate pe nivelul clasei, în așa manieră încât să poată trece toți. happy Oricum majoritatea dau chestii simple, cred că nici profesorilor nu le place să se complice cu cine știe ce. laughing) Dar da, pot fi și profi mai exigenți, dar totuși ce spui tu de proful tău, a cam acționat în baza sentimentului nu, crezi? happy Adică vreau să zic că acolo o fost o mică luptă de putere și impunere a autorității și nu a dat testul ăla greu că na, așa e el sau doar că o vrut să vă scuture ușor să vă reveniți laughing ci acolo simt că o fost o luptă de putere, el în final deranjat de comportamentul vostru o vrut să-și afirme autoritatea. laughing Oricum în final fiecare profesor are strategiile și chestiile lui.

Spre exemplu la testul de mate de acum o lună, eu le-am scris subiectele pe tablă elevilor, dar nu ca să ia ei musai, ci că știam că nu vor ști și credeam că rezultatele proaste ale lor vor arăta că eu nu am făcut nimic cu ei la clasă. Ce-i drept din cauza disciplinei, nu au învățat prea multe laughing dar pe mine nu mă poate acuza nimeni de faptul că nu mi-am dat interesul. happy

| Mosotti a răspuns (pentru anonim_4396):

Pai profu meu a procedat corect, nu ca tine ca ti se urca copiii in cap maine poimaine, auzi "nu am chef", aaaaoleu.ce-i facea asta, pai nu mai termina scoala. Il asculta, nu era in stare, pa.
Sau alti profi care se lasa calcati in picioare de copii.
Nu ai chef? De ce vi la scoala?! Trebuie discutat si cu parintii.

Eu observ ca tu nu stii cum sa te invarti dupa cum vor copiii, culmea.

Nu trebuie sa treaca toti, cine stie, asta daca sunt nesimtiti, daca sunt simtiti, trec toti.
Pai proful meu era om okey, vorbeam cu el ca, cu tine, dar na el avea 42 ani, eu aveam 36, eram mai apropiati de varsta, dar nu suporta sa fie batjocorit. Ca am picat aia e, nu putea face diferenta, stia ca ma descurc la restanta eu.
Si nici eu nu permit, nu e ca de sentiment, tine de respectul fata de mine.
Adica te las, ne intelegem tacit, etc, pai ce mai vrei?

Pai daca nu ai autoritate nu esti profesor. Normal ca a vrut sa arate ca nu ne merge cu el.
Adica i s-a parut absurd ca desi stiau ca el are puterea, tot si-au batut joc de el, asa ca hai sa ne batem sa vedem care pe care.

Trebuie sa ai dovada ca ai facut la clasa ce trebuie. Unii filmeaza ora tocmai de asta.
Sa nu vina sulistii aia "aaa e vina ta".
Ai scris subiectele sau si rezolvarile?

| DjSannan a răspuns:

Virgula este un semn de punctuație care delimitează grafic unele propoziții în cadrul frazei și unele părți de propoziție în cadrul propoziției. Există mai multe cazuri în care se folosește virgula în limba română, dar voi menționa doar câteva dintre cele mai importante:

Virgula separă părțile omogene ale propoziției (substantive, verbe, adjective etc.). De exemplu: Am cumpărat mere, pere, banane și struguri.
Virgula distinge cuvintele de legătură care introduc o nouă propoziție sau o coordonează cu cea anterioară. De exemplu: M-am trezit devreme, dar nu am reușit să ajung la timp la școală.
Virgula izolează cuvintele de adresare (vocativul) sau interjecțiile. De exemplu: Ana, vino aici! Hei, ce faci?
Virgula izolează cuvintele sau grupurile de cuvinte care aduc o informație suplimentară sau incidentă. De exemplu: El, cel mai bun prieten al meu, m-a ajutat să rezolv problema. Copilul plângea neîncetat, lucru care îi enerva pe ceilalți.
Virgula se folosește și în alte cazuri specifice, cum ar fi: după saluturile din începutul scrisorilor sau mesajelor; între două verbe la modul infinitiv; între două adjective atribute postpuse; între două nume proprii consecutive etc