| Lisa200000 a întrebat:

Acum am intrat in clasa a IX-a la un liceu bun pe filologie din lipsa mediei insa vreau sa ma transfer pe stiinte ale naturii si, in viitor, sa ma indrept spre medicina.
Dupa cateva cautari am gasit numeroase informatii care ma deruteaza. Dupa facultatea de medicina de 6 ani ce urmeaza? Rezidentiatul si stagiatura? Si masterul si doctoratul cand se face?
Nu stiu daca ar trebui sa ma fixez pe acest drum de la varsta mea insa consider ca e bine sa stiu aceste informatii si sa ma intereseze de pe acum viitorul meu si ce cale aleg. Posibil sa imi schimb viziunea pe parcursul anilor de liceu insa as vrea sa stiu si aceste particularitati care ma deruteaza. Multumesc anticipat pentru orice raspuns primit!

9 răspunsuri:
Ioandelasal
| Ioandelasal a răspuns:

Dupa absolvirea facultatii de medicina urmeaza rezidentiatul in domeniul pe care il alegi.
Dupa rezidentiat poti face un master si apoi doctorat, dar nu sunt obligatorii.

| MariuS88c a răspuns:

Nu ma pricep prea bine la ce e după liceu legat de medicina, dar sunt sigur ca un profil de BIO-chimie e mult mai bun pentru ceea ce vrei tu sa faci decât cel de stiinte ale naturii, care e cam același lucru cu filologia(minorități între ele)
Cunosc persoane care au fost la filologie și au învățat in paralel materia pentru medicina.
Dacă chiar îți doresti asta sa înveți cel putin din clasa a10-a începând pentru a fi mai usor.

| WhiteLife a răspuns:

Buna. Mai întâi te pregătești pentru admitere. In general consta in grile de chimie organica și anatomie, dar depinde de fiecare facultate. Trebuie să cauți detaliile pe site-ul lor, sau sa suni la secretariat. Tot acolo găsești și cartea cu grile pregatitoare pentru admitere, pe care trebuie sa le știi foarte bine. După ce faci 6 ani de facultate, urmează rezidențiatul, adică specializarea, pe parcursul căruia ești și plătită. Masterul e cam neimportante când e vorba de medicina; asta mai mult daca vrei sa intrii în învățământ sau ceva de genul. Poți face doctorat daca vrei sa ramai in mediul universitar ca profesor. Sunt puțini cei care aleg aceasta cale, majoritatea merg pe rezi.

Aici e o lista cu toate specializările și cu curriculum-ul pe ani, insa vei avea o idee mult mai buna despre ce ți se potrivește în timpul facultatii. Sunt puțini care știu exact ce vor să facă inca dinainte de admitere:

https://fasmr.ro/rezinformat/

| Anuket a răspuns (pentru MariuS88c):

Nu există specializarea biologie chimie. Științele naturii este perfect pentru a urma mai apoi medicina pentru că se pune accentul pe biologie cel mai mult dintre toate specializările.
Cred că confuzi științele naturii cu științe sociale.

| Hydrangeaceae a răspuns:

Bună.

În primul rând nu contează atât de mult dacă ești la filologie. Important e să îți fie ușor să înveți pentru BAC și pentru admitere (biologie + chimie/fizică, dar depinde de centrul universitar unde vei da admitere deoarece în unele locuri dai la 2 materii, în altele doar la o materie). Poți termina liceul și pe profil filologie atât timp cât înveți materia/materiile pentru admitere, nu e o problemă dacă nu reușești să te transferi. Ca avantaj ar fi faptul că faci mai multă biologie și chimie la științe ale naturii dar oricum pentru admitere trebuie să știi mai mult de atât.

Despre facultate: termini cei 6 ani și dai examenul de rezidențiat. La rezidențiat iei un anumit punctaj iar în funcție de acesta poți alege o anumită specialitate. Specialitatea o alege întâi persoana cu punctajul cel mai mare și tot așa.
Specialitățile durează 4, 5 sau 6 ani, depinde. De exemplu cele chirurgicale (majoritatea) durează 6 ani. Dacă scrii pe google "specialițăti medicale și chirurgicale" vei vedea că scrie despre fiecare cât durează exact.
În timpul rezidențiatului ești repartizată în spitale, faci diverse module și ești plătită. La sfârșitul rezidențiatului dai un examen numit "examen de specialitate" pentru a putea fi medic specialist. Atenție însă, dacă la rezidențiat nu prinzi loc cu post, după ce termini rezidențiatul și iei specialitatea e cam greu... în sensul că va trebui să îți cauți loc în vreun spital, să candidezi sau să te duci la privat. Dar aici deja e vorba de prea multe detalii și nu e cazul deocamdată.

În legătură cu masteratul și doctoratul: nu sunt obligatorii. Doctoratul se face numai dacă vrei să devii asistent universitar, adică să predai studenților de la UMF.

PS: gândește-te foarte bine înainte de a face această alegere. Trebuie să îți dorești cu adevărat și să fii sigură că aceasta e calea ta. E un drum foarte frumos dar și foarte dificil.
Eu îți urez mult succes și sărbători binecuvântate!

| Nirvanaaa a răspuns:

Faci 6 ani de medicina îți dai licența și apoi urmează examenul de rezidențiat in urma căruia primesti titulatura de medic rezident și îți alegi specialitatea. Masterul și doctoratul nu sunt obligatorii decât dacă vrei tu. Rezidențiatul este intre 4-6 ani, 6 ani este Neurochirurgia parca. Apoi dai examen de specializare ca sa devii medic specialist și ulterior primariatul.

| MariuS88c a răspuns (pentru Anuket):

Am imbatranit? ma duc odată cu varsta?

| Anuket a răspuns (pentru MariuS88c):

Îmi pare rău, timpul își pune amprenta. Credeam totuși că e o simplă confuzie.

| al0o0o0 a răspuns:

Dupa cei 6 ani de facultate urmeaza 2 ani de rezidentiat in domeniul pe care tu ti-l alegi.Mai apoi poti face master-ul, dar nu este obligatoriu. Sper sa reusesti sa intri acolo unde iti propui.Succes in continuare!