| DiDi a întrebat:

Aici am vrut să creez o temă mai mult, care se numeşte " Cum se scrie corect? ". Sunt sigură că mulţi aţi avut probleme cu gramatica, n-aţi ştiut cum se scrie corect câte un cuvânt şi n-aţi avut la cine apela pentru a găsi răspunsul corect. Aici, aş dori să postaţi nelămurilele voastre, şi cei care ştiţi răspunsul corect, să daţi câte o mână de ajutor, răspunzând la întrebările respective.

Şi să fiu in topic, aş dori să sparg gheaţa cu prima întrebare:
- când se scrie "niciunul" împreună, şi cand se scrie separat? -

P. S.: Am să vă răspund şi eu, doar aveţi curajul de a scrie nelămurirea!happy

Răspuns Câştigător
| FeFy` a răspuns:

Aceste reguli noi vizează scrierea lui nicio, niciun, niciunul, niciuna: acestea se scriu legat atunci când "o"/"un" nu sunt numerale/articole. Cum îmi dau seama când e vorba de un numeral/articol? Simplu. Există o şmecherie: se repetă "nici" în frază. Exemplu: Nu am nici o maşina, nici două. În acest caz "o" e numeral şi se scrie despărţit de "nici".

37 răspunsuri:
anonim_4396
| anonim_4396 a răspuns:

Pai bine, mai, Dmonik, ma vezi bine ca eu ma-mpiedic si in limba romana si ma iei cu franceza. Motivul sau, mai degraba, pretextul e ca stau si invat pentru bac. O sa m-apuc...intr-o ora, doua, trei...

anonim_4396
| anonim_4396 a răspuns:

Stiu, stiu, dai bac...nu imi da voie cu litere marihee hee

anonim_4396
| anonim_4396 a răspuns:

GenOm, se spune "la ei doua" sau "la ele doi", in special in Satu Mare, Maramures, Covasna, Harghita etc. Iar prin sud, pe alocuri, se spune " Ce face fetele, care este ele de fete? Ca e mai multe?" Mari lacune ai!

anonim_4396
| anonim_4396 a răspuns:

Acuma foarte serios. Majoritatea vorbitorilor spun "refuleaza" in sens gresit. Mno, am defulat si eu.

anonim_4396
| anonim_4396 a răspuns:

Scrierea cu 2,, i``. Sunt cam confuza si la scoala nu se pune accent pe asta. Deci...
copiii dolofani? copii dolofani? dolofanii copii?
Ceva de genul, cat mai multe exemple!

anonim_4396
| anonim_4396 a răspuns:

Problema e... cind dreak scriu frate cu tri de "I" si cind cu patru? Aaaaaa, adica se scrie si cu patru de "I"? Da cu mai multi? rolling on the floor

anonim_4396
| anonim_4396 a răspuns:

Bent0108 o sexezi in gura, adica o iubesti in guralaughing

| PrettyLittleLiarsBalonDeSapun a răspuns:

Atunci cand se transforma in adjective pronominale negative, pronumele nici unul si nici una se scriu legat:niciunu, nicio.
Ex.:Niciun copil nu a venit la scoala.
Nicio eleva nu a luat premiu.
Asa ne-a spus profesorul de romanabig grin