Spre exemplu o reactie de aditie:
H2 + Cl2 -> H-Cl + H-Cl, ceea ce se scrie si: H2 + Cl2 -> 2HCl, dar daca ai o reactie de sinteza a apei spre exemplu, scrii intai:
H2 + O2 -> H2O,
(apa se poate scrie H20 sau H-O-H)reactia nu este inca corecta (trebuie egalata) deoarece daca numeri atomii din stanga, nu sunt egali cu atomii din dreapta. In stanga sunt 2 atomi de Hidrogen si 2 atomi de Oxigen, dar noi stim ca apa are 2 atomi de H si numai 1 singur atom de oxigen. Adica in stanga reactiei avem 4 atomi iar in dreapta 3 atomi. Acum ai doua posibilitati de a egala reactia:
1. La hidrogen vei pune coeficientul 2 in fata, ca si cum ai inmulti cu 2 pe H2, astfel vom obtine:
2H2 + O2 -> H2O
(2H2 inseamna H2 + H2) si acum facem ultima egalare a reactiei punand cifra 2 in fata apei (in partea dreapta a reactiei) rezultand:
2H2 + O2 -> 2 H2O
acum daca numaram atomii din dreapta (de doua ori H2O inseamna: 2 atomi de oxigen si 4 de hidrogen, deci in total 6 atomi) cu atomii din stanga (2 H2 inseamna 4 atomi de Hidrogen iar cu ceilalati 2 atomi de oxigen sunt tot 6) *** asadar, 6 atomi intra in reactie si tot 6 ies din reactie.
2. ai si o a doua posibilitate de egalare a reactiei H2 + O2 -> H2O.
Aceea este sa adaugi 1/2 in fata oxigenului in felul urmator:
H2 + 1/2 O2 -->H2O
si reactia este acum egalata.
Alt exemplu al unui membru TPU>
Fe + Cl2 = FeCl3
Avem atomi de Fe si Cl. Se observa ca intra doi atomi de Cl si ies trei de Cl, de aceea, pentru a egala atomii de Cl, punem coeficientii 3 in fata Cl2 si 2 in fata FeCl3. De ce am pus asa? Pentru ca cel mai mic multiplu comun pentru numerele 2 si 3 este 6. Atunci punem 3 in fata Cl2 (avem 3*2 = 6 atomi de Cl care intra in reactie) si 2 in fata Fe2Cl3 (avem 2*3 = 6 atomi de Cl care ies din reactie). Cu semnul "*" simbolizez inmultirea.
Ne uitam acum la atomii de Fe. Vedem, dupa ce am egalat atomii de Cl, ca in reactie intra un atom de Fe si ies doi. De aceea, pentru a egala atomii de Fe, punem coeficientul 2 in fata Fe.
Veriicare:
-pentru Fe: intra 2 atomi si ies tot 2;
-pentru Cl: intra 6 atomi si ies tot 6.
Asadar, ecuatia reactiei chimice este egalata sub forma:
2Fe + 3Cl2 = 2FeCl3
Este o reactie de combinare, iar produsul rezultat ete clorura ferica FeCl3.
Pentru reactiile REDOX cauta informatii pe net. Mult succes!
C+H3=CH3(gaz metan), CA+O2=CAO2(oxid de calciu), N3+H=NH3(amoniac), NA+OH=NAOH(hidroxid de natriu)
Salut. Ecuatiile chimice sunt de mai multe tipuri> de aditie, de substitutie...
Dar, sa incepem cu inceputul> trebuie sa stii pentru elementele importante in chimie valentele lor. Carbonul are doua valente: 4 sau 2 (ex. in gazul metan CH4, carbonul se leaga cu alti 4 atomi de hidrogen H2=C=H2, in cazul CO2 - carbonul se leaga de doi atom de oxigen.) Valenta inseamna de fapt numarul de legaturi covalente cu care un atom se poate lega. Hidrogenul are valenta 1 deoarece el se poate lega numai cu o legatura covalenta. Ex: H-H sau H-O-H. Oxigenul are valenta 2, azotul (N) are valenta trei (ex amoniacul NH3 se poate scrie H-N=H2).
Valenta o cunosti din tabelul periodic coloana numita grupă, indică valenta, adica un atom cum este Na (sodiul) se afla situat in grupa 1 adica are valenta 1. Carbonul are valenta 4 pentru ca se afla in grupa 4. Azotul (N) are valenta 3 pentru ca se afla in grupa 5 principala (si scazi intotdeauna din 8) adica 8-5=3 trebuie sa fie satisfacuta intotdeauna octetul adica 8. Daca combini clorul care se afla in grupa a 7 cu hidrogenul din grupa 1 vei obtine HCl adica un octet (7+1=8). Pentru mai multe informatii citeste de pe wikipedia sectiunea de chimie. Succes!
Mersi, dar partea cu valentele am inteleso, eu am probleme la reactiile chimice, cum egalez formula, pun valentele si dupa nu mai stiu