Sunt plecat de la 12 ani din România si am inceput sa-mi fac aparitia in domeniul internetului(cu toate radacinile lui) cam pe la 13 ani. Ca tot omul, la inceput, nu stiam ce inseamna majoritatea prescurtarilor folosite pe chat-uri si imi era putin mai greu sa citesc dar cu timpul am inceput sa le invat si sa le folosesc. Am trecut de la o exprimare destul de corecta la una chiar foarte proasta. Toate astea pana intr-o zi! O dimineata de sâmbata am intrat pe messenger, abia ma trezisem, si m-am uitat in mare la el...La avatar, bineinteles, tricolorul si stema. La status "Te iubesc România", dar parca felul meu de a scrie in limba materna incepea sa ma deranjeze tot mai mult asa ca mi-am spus ca trebuie sa il schimb si am facut-o. Chiar nu a durat mult si m-am simtit bine cu mine însumi pentru ce-am realizat. Acum nu conteaza cu cine vorbesc sau despre ce este vorba mereu incerc sa ma exprim cat mai corect posibil. Am incercat sa folosesc prescurtari de nenumarate ori dar nu reusesc, automat sterg si scriu corect si ma simt mandru de acest lucru. Va indemn sa incercati, chiar si printr-un ghid ca cel oferit de Bacemi, sa invatati sa va exprimati mai corect. Nu este o jignire sa accepti un ajutor din partea cuiva pentru a progresa intr-un lucru care iti este si iti va fi util mereu. Multumesc Bacemi pentru acest like, nu-l cunosteam si o sa-l consult chiar de multe ori pentru ca este foarte util.
Da, este bine sa fie insusit de toti. Pe site-ul Academiei Romane, http://www.acad.ro/, se gasesc mai multe materiale privind normele academice(in partea din dreapta jos a paginii) si cine este interesat le poate citi si chiar studia, nu strica sa fie cunoscute. Numai bine!
Bună.
Offf, gramatica asta mereu mi-a dat bătăi de cap!
Ce să fac greșesc mereu, am chiulit des la orele de gramatică și nu-mi permit să corectez pe cineva atâta timp cât eu nu sunt cu ea la zi, gramatica.
Recunosc am făcut mici observații pe site dar nu atât de usturătoare, și pe mine m-au corectat alții.
Asta este.
Cu plăcere și personal nu văd nicio jignire, gramatica este destul de complexă și trebuie mult studiu ca să fii un bun cunoscător al ei. Numai documentându-ne ne perfecționăm.
Cu stimă.
Pa, pa.
E o idee buna pe care o sustin.
Poate vin din alta epoca, dar eu stau mereu cu DOOM (Dictionarul ortografic, ortoepic si de morfologie) langa mine. Verific de mai multe ori pe zi anumite constructii, cuvinte, etc. Va recomand sa faceti acelasi lucru.
Util linkul, utila si initiativa; nu stiu ce rezultate va avea, dar daca din 70000 de useri, macar 1 isi schimba felul de a scrie in mai bine, eu zic sa fii multumit. Tot vad pe aici oameni care recunosc ca scriu pocit si ca "toata lumea greseste"; nu sunt de acord cu asta in ce priveste gramatica. Trebuia invatata la o varsta frageda si folosita corect de atat de multe ori incat intra in reflex. Nu stai sa te gandesti daca se pune cratima in "ti-am zis", pui direct. Ca respiratia. Devine o parte din tine scrierea corecta si nu poti face altfel, iar cand te grabesti e posibil sa mananci litere sau sa le schimbi locul, dar nu sa faci dezacorduri si sa scrii "v-ati fi gandit". Asa ca, daca nu inveti sa respiri la timp, nu stiu ce sanse mai ai, oricata bunavointa (sau critica) ti-ar adresa cei din jur.
Multumim Bacemi, sunt de acord cu tine si te sustin in acest demers privind scrierea corecta in intrebarile si raspunsurile de pe site. Nimeni nu cere scris fara nici o greseala, dar macar minimum de straduinta ar fi necesar! Sper si eu sa nu supar si incerc sa dau doua link-uri poate ajuta pe cineva! http://fdonea.tripod.com/gres.htm sau http://www.referat.ro/referate/Fonetica_762.html
Nu m-am simtit jignita si recunosc ca, din dorinta de a face mai multe lucruri in acelasi timp, cand stau la pc, gresesc.nu greseli ca acelea de pe site-ul ala. pur si simplu schimb ordinea literelor fara sa-mi dau seama, multumesc oricum.
http://www.calificativ.ro/DEX/dexonline/corect.php
http://www.rufon.org/forum/index.php?topic=1318.0
@marrr, multumesc pentru corectura. Cu totii gresim la un moment dat. Insa e frumos daca nu exista agresivitate intre cel care greseste si cel care il corecteaza.
Sunt adepta scrisului corect.Cu punct si virgula, cu litera mare la numele proprii si la inceput de fraza, fara prescurtari si limbaj mircaresc! Poate ca nu am fost cea mai blanda in a corecta greselile de ortografie, dar cateodata simt ca explodez cand vad cum se scrie! Daca ti-a scapat "porumbelul" din viteza si ti-a aparut postarea pe site cu o greseala, se poate edita! Nu stiu de ce nu se apeleaza la functia asta?! Eu am facut in generala( 5-8 ) limba romana cu sotia scriitorului Radu Teodoru, care era in stare sa ne lase repetenti pentru o greseala de ortografie! De fiecare data cand scriu si nu sunt sigura cum se scrie si ma documentez, ma gandesc la dna Stela Teodoru si ce mare dreptate avea! Ma minunez de copiii care apar asa in vazul lumii, pe un site public, nu pe mess, cu un scris de analfabet si nu-i deranjeaza deloc! Pe mine insa ma deranjeaza! Mi-a placut punctul de vedere al lui @Nyku!
Draga Bacemi, nu este prima oara cand se ia in discutie formularea si modul de scriere a intrebarilor si raspunsurilor pe acest site si nu numai. Sincer, cred ca 80% dintre userii TPU folosesc limbajul comunicarii on line.
Fara normele ortografice si gramaticale, limba pe care o scriem devine straina de cea pe care o vorbim. Pana acum cativa ani, cei care voiau sa scrie la computer cu s, t, si a (cum de fel nici eu nu pot scrie cu diacritice-rusine mie!) nu prea puteau, din motive tehnice. Intre timp insa, a devenit mai comod sa uite de diacritice.
Gramatica limbii romane este, intr-adevar, foarte grea. Ca sa o stapanesti bine iti trebuie un simt dezvoltat al limbii, dar si scoala serioasa. Si totusi, in Romania, gramatica nu este materie de studiu decat pana in clasa a VIII-a.
Din liceu, ea nu mai apare decat in programa liceelor de filologie. In schimb, studiem matematica, chimia si fizica pana in detalii care tin deja de specializare. Sa nu ne miram atunci cati agramati are aceasta tara!
Pentru toate acestea lumea da vina pe scoala. Poarta si ea o mare parte de vina. Multi profesori fac uzual greseli din cele mai sus mentionate, altii nu-si dau silinta, programele sunt, cum spunem, mult prea putin atente cu limba romana.
Dar e mai mult decat atat. O mare parte de vina trebuie cautata in educatia primita acasa. Snobismul este cultivat din familie, parintele este primul exemplu si tot el alege intre a-i pune copilului in mana o carte sau a-l uita in fata computerului, ori a televizorului de unde numai barbarii lingvistice poate auzi.
O mare parte de vina poarta si presa, intesata de inculti si agramati, cu ifose desigur, care promoveaza vedete inculte si agramate ce, din cauza banilor multi, devin rapid modele. Ele sunt dovezi vii ale faptului ca nu scoala conteaza, ci invarteala. Nu gramatica, ci datul din coate. Si atunci de ce sa-ti mai bati capul?
Scrierea fara inceput si sfarsit, fara punctuatie, ...arata ca o insiruire fara sens in care te pierzi. Se citesc putine carti, chiar deloc, dar se vizioneaza multe filme titrate gresit gramatical si fonetic, se citesc ziare scrise de oameni inculti si agramati!
Vulgarizata, golita de sens si pocita, limba cea de toate zilele reflecta mai bine decat orice altceva respectul romanilor pentru identitatea lor. Si nu poti cere respect pentru ceea ce tu insuti nu respecti.
Bună. Eu una nu m-am simţit jignită, pentru că zic că scriu destul de corect. Am greşeli, toţi greşim. Dar nu e un motiv de supărare, ba dimpotrivă. Da, ai dreptate. Cineva nu pune punct sau nu respectă semnele de punctuaţie, dar se exprimă foarte frumos. Urmează întrebarea: "Ce- i aici, frate?". Ce e? E un om care se exprimă frumos. De ce am ajuns să punem chestiile negative în faţă?
AlexBacemi, fara griji, no offence!
Multumim draga. Te mai asteptam si cu alte informatii.
Un weekend placut.
E bun linkul pe care l-ai pus tu, dar sincer şi asta o să fie o încercare eşuată precum au fost şi n altele pe TPU. Degeaba să spunem 300 de persoane scriu corect dacă alte 70 000 nu fac asta. Sunt prea mulţi copii, care în faţa tastelor se simt superiori, poate o discuţie cu ei faţă în faţă ar ajuta, dar aşa sunt rare şansele să obţinem un rezultat pozitiv. Nu ai observat că dacă le atragi atenţia cu ceva, un loc în care au greşit încep să se enerveze : " cum îţi permiţi să mă corectezi pe mine?". E cam dificil, asta e. Şi eu am susţinut asta şi apreciez o persoană care scrie corect, nu cerem mult, nu cerem diacritce cerem măcar să se respecte puţinile reguli. Majusculele să fie folosite şi cratima unde e cazul. Eu aş fi fericită aşa. O variantă ar fi să raportăm întrebările scrise greşit din punct de vedere gramatical până se învaţă. Dar şi asta e greu. Baftă!
Buna. Mai rar persoane ca tine.Nici nu stii cat de bucuroasa sunt ca mai exista oameni carora le pasa de ce se intampla pe acest site.
Si, asa este. Nici eu nu sunt de acord cu persoanele care ataca doar pentru ca nu sunt de acord cu principiile si gandurile altora. Recunosc, am tendinta de a stigmatiza persoanele care se exprima gresit, scriu gresit d. p. d. v gramatical si mai ales, sunt total impotriva prescurtarilor gen"cf, dc, nu stiu"! De ce? Pentru ca incerc sa descifrez aberatiile adolescentine si sa ajut cu un sfat, cu o vorba buna! Iar acum urmeaza intrebarea;" Pentru ce?" Pentru copii care sunt in clasele primare, au un mod specific de exprimare dar sunt in stare sa o faca pe barbatul si respectiv femeia matura?
Da, atunci cand vad ca intrebarea este serioasa, nu pun in calcul micile greseli sau una, doua prescutari si nu admonestez pe nimeni.
Daca nu ma pot abtine, le spun frumos printr-un mesaj privat.
Cam asta este "strategia"mea.
P. S. Imi cer scuze tuturor celor cu care am fost cam dura, mustrandu-va mereu ca ca v-ati cam grabit in privinta relatiilor voastre. Dar asta sunt eu.Nu sunt nici o inadaptata nici o comunista.Nici un exemplu de maturitate si intelepciune nu sunt. Sunt o simpla adolescenta. Cei care considera ca sfaturile mele sunt stupide si nefolositoare, pot folosi voturile. Cine considera ca sunt inteligente si folositoare, la fel.
Si tie, draga Bacemi, iti multumesc ca mi-ai dat posibilitatea de a-mi exprima gandurile si de a-mi cere scuze printr-un raspuns.
pa, pa.
Dragul meu prieten!
Da, asa este, ai dreptate. Atat limba utilizata cat si modul in care ne comportam unii cu altii lasa de dorit. Problema, cred eu, poate avea cateva abordari :
1. Limba utilizata
a) putem gresi in utilizarea limbii datorita pregatirii noastre precare
b) putem gresi datorita schimbarilor care au avut loc
c) putem gresi in mod intentionat
d) putem gresi involuntar
In ceea ce ma priveste pe mine greselile pe care le fac sunt involuntare pe de o parte iar pe de alta parte recunosc ca nu am asimilat inca toate aceste modificari care au avut loc.
2.Calitatea raspunsurilor
a) raspusuri care sunt date in cunostinta de cauza(aici intalnim oameni seriosi)
b) raspunsuri date in necunostinta de cauza
c) raspunsuri la misto
d) raspusuri rauvoitoare
Pentru a ne forma o imagine corecta asupra a ceea ce se intampla atunci cand se raspunde, cred eu, ar trebui sa facem si o clasificare pe categorii a celor de pe TPU. Aceasta clasificare trebuie sa tina cont de cateva criterii cum ar fi : varsta, educatia, gradul de cultura si civilizatie, comportamentul in societate, etc.Nu intotdeauna aceste elemente sunt definitorii. De ce spun asta? Pentru ca putem sta de vorba cu un taran care sa nu fie un maestru al penei, dar, care sa dea dovada de mai multa cunoastere, intelepciune, bun simt, spirit colectiv, etc decat cineva scolit pe la nu stiu ce universitati!
Apreciez in mod deosebit gestul tau, prietene drag. Din pacate, si imi pare rau ca trebuie sa spun asta, aceste demersuri pe care le faci tu si altii ca tine nu vor avea rezultate remarcabile. De ce? Atata vreme cat se poate termina chiar si o facultate fara sa fi citit o carte slabe sperante! Pe de alta parte numarul utilizatorilor a crescut foarte mult, ceea ce inseamna ca balanta inclina covarsitor intr-o anumita parte. Cu toate acestea cred ca merita luptat in continuare.
Cine stie, poate ca daca cei care coordoneaza TPU ar stabili un set de criterii si valori la care ar trebui sa adere utilizatorii site-ului, set de valori vizibil afisat, atunci s-ar putea ca rezultatele sa fie ceva mai bune. S-ar putea.
In final, draga prieten, nu pot sa mai spun decat atat :ridica cat mai multe probleme pe care le vezi ca si corecte. Fiecare din ele va avea aderenti care vor face o parte a lumii un pic mai buna.
Bafta!
Nu am de ce sa ma simt jignit de un adevar indubitabil. Jignit ma simteam daca, spuneai ca, totul e ok, iar eu eram constient ca, nu e chiar asa. O atentionare iscusita din partea ta. Nu afirm ca, ma exprim corect, dar totusi tind spre asa ceva. Pun pariu ca, aceasta postare i-a lasat apatici pe unii. Oricat ai incerca sa modelezi omul, n-o sa izbutesti, pentru ca s-a obisnuit in acel fel, fel pe care-l crede corect, bun. Se va schima in momentul in care va observa ca a urmat o cale eronata.
Sunt recunoscatoare si in ziua de azi profesorilor de romana ca au fost exigenti si m-au invatat sa scriu corect. Cat despre cei care nu fac asta, cred ca o fac mai mult din superficialitate, nu neaparat ca nu ar stii cum sa scrie.
E bine adusa in discutie chestia asta cu ortografia.
In anii de gimnaziu, am avut o diriginta pe care nu o voi uita niciodata, pentru ca a stiut sa se "vire" in sufletul meu si al colegilor mei si sa ramina acolo. Am invatat de la ea o multime de lucruri, nu numai in domeniul in care preda, la literatura si gramatica romana, ci si lucruri de viata. Ea ne spunea ca e inadmisibil sa scrii cu greseli, ca scrisul arata cel mai adesea caracterul celui ce a scris, si ca e pacat sa stilcim frumoasa limba romaneasca. Si a avut dreptate. Cunoscindu-mi sotia (invatatoare) pe net, desigur ca la inceput ne-am exprimat mai mult prin scris, si mai apoi mi-a spus ca a contat mult faptul ca m-am exprimat corect prin scris. Adevarul e ca si eu tin cont de acest aspect cind citesc ceva ce a scris cineva, mai ales daca nu cunosc persoana. Cazurile sunt rare in care persoanele sa fie de caracter si sa scrie incorect (daca am intilnit doua sau trei pina acum), in rest, regula se aplica: cum scrii, asa te definesti.
Problema este alta. Elevii sunt lasati sa treaca prin scoala fara sa stie sa scrie corect si sa se exprime.Sunt profesori de geografie, de istorie, de economie care spun ca nu-i de datoria lor sa-i sanctioneze ca nu scriu corect, ca nu stiu sa formuleze o propozitie.Si nu numai profesorul, dar si elevul nu mai citeste, nu mai este interesat sa-si faca o imagine care sa-l reprezinte.Ar fi bine daca am medita mai mult asupra celor sesizate de tine!
Nu vreau sa fiu rea...si vreau sa ma corectezi daca gresesc. Tu la inceputul tau pe site faceai greseli...corect?
Nu-mi plac lupii moralisti.
Si nu-mi plac oamenii ce se dau ceva ce nu sunt.Nici eu nu vreau sa jignesc pe nimeni. Vreau doar sa se uite fiecare in ograda si daca se simte sa faca ceva in privinta asta.
Si da... daca n-am fost destul de explicita...consider ca esti fals.
Si eu fac astfel de greseli, uneori neintentionat, fara sa observ, alteori pur intentionat, cu scopul de a vedea daca se gaseste cineva care sa ma corecteze. De cele mai multe ori, se intampla sa fiu corectata cand gresesc neintentionat si invers, cand o fac intentionat, sa nu-mi atraga nimeni atentia.
As zice ca e frustrant sa vezi zilnic mesaje scrise in cele mai ciudate moduri, uneori chiar nu poti intelege nimic din mesaj si ideea se pierde, dar nu condamn. Fiecare se exprima cum vrea si implicit, inseamna ca nu-i pasa daca va fi jignit pe urma, altfel s-ar ingriji putin de aspectul gramatical si coerent al mesajului in care ambaleaza ideea. Dar, cum "toti prostii au orgoliu", ies la atac... cu tot felul de arme penibile.
Atata timp cat asta nu ma influenteaza direct pe mine si atata timp cat sunt sigura ca stiu sa scriu macar 80% corect, nu-mi pasa nici mie de ei.
Succes, pa-pa!
Este folositor pentru aeea care nu stiu sa scrie corect ... uneori ma intreb cum vorbesc.
Buna.
Multumim pentru link. Sper sa fie accesat de cat mai multe persoane pentru ca e spre binele lor .
Sincer, cred ca generatiile ce vor urma, vor fi agramate .Acum putin copii mai pun mana sa citeasca o carte, sau macar o revista. Ce citesc majoritatea copiilor sunt conversatiile de pe messenger, iar in cativa ani cred ca vom ajunge sa vorbim codificat si prescurtat.
Si e un mare pacat ca in liceu nu se mai studiata gramatica.Cred ca acesta este unul din motivele pentru care se comit atatea greseli la bacalaureat.
Trebuie sa ne gândim si la faptul că multe din greşeli sunt făcute şi din neatenţie. Dar ai dreptate, mie îmi vine să plâng când văd o fraza fără nici măcar un semn de punctuaţie.Au fost mii şi mii de discuţii pe tema asta. Ceea ce învăţământul român nu a putut schimba nu putem schimba nici noi din păcate.
Multumesc pentru acest tabel! Cred ca multi de pe TPU aveam nevoie de acesta, pentru ca am observat ca incepem sa ne exprimam din ce in ce mai prost, iar unele dintre exemplele date in tabel se regasesc si pe site[cartea dupa noptiera, i-am spus lui mama.]. De obicei cand cineva atrage atentia altcuiva asupra unei greseli, incep criticile si fiecare continua cu limbajul gresit, asa cum a facut-o pana atunci.
Apropo, e pacat ca ai zis "destul de corect"[glumeam, dar "corect" este la fel ca si "patrat", "rotund" si daca am inlocui ar fi "destul de patrat", ceea ce nu e corect]
anonim_4396 întreabă: