| Bacemi a întrebat:

Am gasit un link interesant si m-am gandit sa vi-l impartasesc. Nu as vrea sa credeti ca va jignesc dar cred ca e util sa mai aruncam si pe acolo cate un ochi. Sa incercam sa scriem corect. E mai frumos asa, spun eu. Cu mult mai mult drag raspunzi la o intrebare enuntata corect. Si totodata sa vezi ca o persoana isi sustine punctul de vedere asa cum trebuie e placut. Fiecare gresim la un moment dat. Chiar si eu accesand link-ul am observat ca faceam unele greseli in exprimare. E bine sa incercam sa invatam. Si nu mai dati cu parul, oameni buni. Daca vedeti o greseala, puteti frumos sa ii spuneti persoanei respective pe privat pe un ton calm si placut. Nu luati felul in care scrie cineva ca pe o cale de atac atunci cand acesta gandeste altfel fata de voi. Asta inseamna mojicie. Din pacate vad un astfel de comportament foarte des. In loc sa aiba prioritate modul de gandire al cuiva va legati de modul in care scrie ca sa il atacati pentru ca nu gandeste ca voi. Sunt lucruri diferite. Chiar daca de multe ori un scris dezordonat inseamna si un caracter neplacut. Totusi NU ESTE un adevar general valabil. Incercati sa atrageti atentia in mod placut, fara a jigni si sunt sigur ca desi poate deranjat initial cel caruia i se atrage atentia a inteles ca a gresit si va tine cont pe viitor.

http://dexonline.ro/ghid-exprimare

Puteti sa dati si voi astfel de link-uri? Ceva din care sa putem invata sa ne exprimam mai corect? Si totodata sa vedem niste greseli facute foarte des?

O ultima rugaminte am la voi. Sper sa nu deranjez prea mult. Dar am vazut multe persoane care nu pun punct desi scriu corect daca nu luam asta in calcul. Si apoi continua cu litera mica. Nu e pacat ca daca stiti sa va exprimati sa lasati alta impresie? Multi considera ca emoticon-urile tin loc de punctuatie. Eu nu cred ca e bine asa.

Va multumesc si va rog sa ma iertati daca v-ati simtit jigniti si v-am deranjat cu ceva.

Răspuns Câştigător
| Nyku_5126 a răspuns:

Sunt plecat de la 12 ani din România si am inceput sa-mi fac aparitia in domeniul internetului(cu toate radacinile lui) cam pe la 13 ani. Ca tot omul, la inceput, nu stiam ce inseamna majoritatea prescurtarilor folosite pe chat-uri si imi era putin mai greu sa citesc dar cu timpul am inceput sa le invat si sa le folosesc. Am trecut de la o exprimare destul de corecta la una chiar foarte proasta. Toate astea pana intr-o zi! O dimineata de sâmbata am intrat pe messenger, abia ma trezisem, si m-am uitat in mare la el...La avatar, bineinteles, tricolorul si stema. La status "Te iubesc România", dar parca felul meu de a scrie in limba materna incepea sa ma deranjeze tot mai mult asa ca mi-am spus ca trebuie sa il schimb si am facut-o. Chiar nu a durat mult si m-am simtit bine cu mine însumi pentru ce-am realizat. Acum nu conteaza cu cine vorbesc sau despre ce este vorba mereu incerc sa ma exprim cat mai corect posibil. Am incercat sa folosesc prescurtari de nenumarate ori dar nu reusesc, automat sterg si scriu corect si ma simt mandru de acest lucru. Va indemn sa incercati, chiar si printr-un ghid ca cel oferit de Bacemi, sa invatati sa va exprimati mai corect. Nu este o jignire sa accepti un ajutor din partea cuiva pentru a progresa intr-un lucru care iti este si iti va fi util mereu. Multumesc Bacemi pentru acest like, nu-l cunosteam si o sa-l consult chiar de multe ori pentru ca este foarte util.

62 răspunsuri:
| BOGDAN a răspuns:

Da multumim

| Face2face a răspuns:

Eu una nu m-am simtit jignita, si recunosc ca pe mess imi este mai usor sa scriu prescurtat si mai diferit, si cand ma refer la prescurtat, stiu ca gresesc deoarece nu le folosesc pe cele adimise si cele de pe mess. Stiu ca gresesc deoarece si la scoala am simtit uneori nevoia sa prescurtez, dar am folosit numai prescurtarile admise. Pe TPU incerc sa scriu corect pentru a ajuta cititorul sa inteleaga dar in acelasi timp ma ajut si pe mine. Cu punctul nu am avut niciodata probleme cu el la scoala, dar iarasi recunosc ca pe mess nu cred ca am pus vreodata punct sau am inceput cu litera mare o propozitie, iar emoticon-urile le folosesc la greu. Asa m-am obisnuit pe mess, la scoala incerc sa scriu corect cu toate semnele de punctuatie, dar asta nu inseamna ca scriu si frumos. Ma bucur ca tu ti cont de astfel de lucruri. Pup.

| marrr a răspuns:

Multumesc pentru acest tabel! Cred ca multi de pe TPU aveam nevoie de acesta, pentru ca am observat ca incepem sa ne exprimam din ce in ce mai prost, iar unele dintre exemplele date in tabel se regasesc si pe site[cartea dupa noptiera, i-am spus lui mama.]. De obicei cand cineva atrage atentia altcuiva asupra unei greseli, incep criticile si fiecare continua cu limbajul gresit, asa cum a facut-o pana atunci.
Apropo, e pacat ca ai zis "destul de corect"devil[glumeam, dar "corect" este la fel ca si "patrat", "rotund" si daca am inlocui ar fi "destul de patrat", ceea ce nu e corect]

| JuStKid a răspuns:

Filmele Bune ajuta uneori la educatie http://movies.dailytips.info/ aici gasiti niste filme care te ajuta sa te descurci si sa legi cateva cuvinte calumea:))!

| EstiFericitaSauTrista a răspuns:

Multumim Bacemi

| Sigmund a răspuns:

Din pacate observ si eu ca limbajul folosit in prezent folosit pentru discutiile pe internet este din ce in ce mai prescurtat si mai neinteligibil.Sunt de parere ca nu trebuie modificat scrisul cum ar fi in loc de salut:sal sau in loc de ce faci?:cf? Nu mi se pare prea frumos. Dar cred ca aceste manifestari au la baza tot dorinta unora de a se simti tari, beton asa cum se exprima unii.Vazand la unul care isi da aere ca foloseste un astfel de limbaj bazat pe injuraturi sau prescurtari, celalalt face si el pentru a se crede smecher, dar nu e asa.Imi cer scuze daca cumva am deviat un pic de la subiect sau am fost un pic cam dur in exprimare, dar sunt convins ca acesta este motivul.

| luna a răspuns:

E un ajutor pretios si recomand chiar si celor care stapanesc bine limba romana.Greseli facem toti, important e sa vrem sa ne corectam.

| andreeada a răspuns:

Minunata idee! Felicitari! Nu trebuie sa judecam dupa aparente ce-i drept dar cand vezi cuvinte pocite in toate felurile doar pentru a te da amuzant sau pentru a prescurta, ai impresia ca persoana respectiva nu a prea trecut pe la scoala!

| Bacemi explică:

@marrr, multumesc pentru corectura. Cu totii gresim la un moment dat. Insa e frumos daca nu exista agresivitate intre cel care greseste si cel care il corecteaza.

| Danitzu a răspuns:

Este adevarat ca nu mai scriem toti ca in clasa I cand ne tragea profesoara de maneca si ne spunea vezi ca ai gresit o litera sau nu ai pus caciulita pe ă si alte d-astea... e adevarat ca nu scriu mereu corect.ca na, orice om mai greseste si asa cum ai spus si tu nu trebuie sa razi de el numai pentru ca nu e de acord cu tine sau nu gandeste la fel ca tine.si dupa parerea mea a scrie frumos nu inseamna a fi o persoana ordonata.sau invers.eu una nu scriu foarte frumos dar sunt o persoana foarte ordonata.la mine pana si o clama are locul ei, dar acum nu vreau sa ma laud ci sa dau un exemplu.si cred ca sunt persoane care cand vor citi ce am scris vor fi de acord cu mine.asta e una.pe de alta parte sunt persoane care poate s-au obisnuit cu prescurtari, anumite emoticoane sau pur si simplu se grabesc si nu mai se uita peste ce au scris si posteaza.Asta nu e nimic gresit. ceea ce conteaza cel mai mult este continutul, nu felul in care este scris, ce culoare are sau cate floricele sau mai stiu eu ce are pe acolo. e adevarat ca tuturor ne-ar placea sa vedem ceva enuntat cu o corectitudine impecabila in exprimare si ortografiere dar fratilor.asta nu se poate pentru ca poate nu ne sta gandul la cum scriem ci la ce vrem sa exprimam si mno. ce pot sa zic.asta e parerea mea.sunteti de acord cu mine bine.nu sunteti de acord iarasi bine.eu am spus ce am gandit.

See you`happy

| marrr a răspuns:

Nu te-am corectat cu rea intentie si da, ai dreptate cu agresivitatea.

| JeSa a răspuns:

AlexBacemi, fara griji, no offence!
Multumim draga. Te mai asteptam si cu alte informatii.winking
Un weekend placut.

Ioandelasal
| Ioandelasal a răspuns:

Da, este bine sa fie insusit de toti. Pe site-ul Academiei Romane, http://www.acad.ro/, se gasesc mai multe materiale privind normele academice(in partea din dreapta jos a paginii) si cine este interesat le poate citi si chiar studia, nu strica sa fie cunoscute. Numai bine!

| Georgiana21 a răspuns:

Problema este că mulţi se învaţă cu limbajul de pe internet, cu acele prescurtări "K","nu stiu","team văzut","ti-am zis","î-ţi spun" şi ajung să scrie aşa tot timpul.
Ar trebui să ne formăm din timp, pentru a nu fi puşi în situaţia de a uita cum se scrie corect în limba română. Până la urmă, nu mergem degeaba la şcoală, nu?
Gramatica limbei noastre (pentru noi, românii) nu este atât de complicată. Dacă înveţi de la o vârstă "fragedă" o să-ţi fie mult mai uşor să vorbeşti şi să scrii corect.
Nu ştiu dacă ai observat, însă sunt persoane care nu ştiu să facă acordul subiectului cu predicatul-"Categoria care nu ştiu","Fetele care nu vreau". E inadmisibil aşa ceva.Toţi facem greşeli de exprimare, ortografie, dar măcar să încercăm să remediem această problemă. Să încercăm să vedem că şi cratima are rolul ei în scriere.
Aşa cum ai spus şi tu, este "inestetic" când vezi ceva scris incorect din punct de vedere gramatical, când într-un enunţ nu există virgula, punct, şi orice alt semn de punctuaţie.
La rândul meu, îţi mulţumesc şi eu pentru iniţiativa ta şi sper ca puştanii ăştia care nu ştiu ce e aia "gramatică", să încerce să comunice mai corect, pentru a putea fi înţeleşi.

| Nastia a răspuns:

Nu m-am simtit jignita si recunosc ca, din dorinta de a face mai multe lucruri in acelasi timp, cand stau la pc, gresesc.nu greseli ca acelea de pe site-ul ala. pur si simplu schimb ordinea literelor fara sa-mi dau seama, multumesc oricum.
http://www.calificativ.ro/DEX/dexonline/corect.php
http://www.rufon.org/forum/index.php?topic=1318.0

| Dan a răspuns:

Bravo Bacemi, te felicit pentru ce ai spus, asa este trebuie sa ne corectam, chiar daca am gresit nu sa ne criticam cum fac altii pe TPU.Mult succes!

ÉrotiqueConseils
| ÉrotiqueConseils a răspuns:

Buna. Mai rar persoane ca tine.Nici nu stii cat de bucuroasa sunt ca mai exista oameni carora le pasa de ce se intampla pe acest site.
Si, asa este. Nici eu nu sunt de acord cu persoanele care ataca doar pentru ca nu sunt de acord cu principiile si gandurile altora. Recunosc, am tendinta de a stigmatiza persoanele care se exprima gresit, scriu gresit d. p. d. v gramatical si mai ales, sunt total impotriva prescurtarilor gen"cf, dc, nu stiu"! De ce? Pentru ca incerc sa descifrez aberatiile adolescentine si sa ajut cu un sfat, cu o vorba buna! Iar acum urmeaza intrebarea;" Pentru ce?" Pentru copii care sunt in clasele primare, au un mod specific de exprimare dar sunt in stare sa o faca pe barbatul si respectiv femeia matura?
Da, atunci cand vad ca intrebarea este serioasa, nu pun in calcul micile greseli sau una, doua prescutari si nu admonestez pe nimeni.
Daca nu ma pot abtine, le spun frumos printr-un mesaj privat.
Cam asta este "strategia"mea.

P. S. Imi cer scuze tuturor celor cu care am fost cam dura, mustrandu-va mereu ca ca v-ati cam grabit in privinta relatiilor voastre. Dar asta sunt eu.Nu sunt nici o inadaptata nici o comunista.Nici un exemplu de maturitate si intelepciune nu sunt. Sunt o simpla adolescenta. Cei care considera ca sfaturile mele sunt stupide si nefolositoare, pot folosi voturile. Cine considera ca sunt inteligente si folositoare, la fel.

Si tie, draga Bacemi, iti multumesc ca mi-ai dat posibilitatea de a-mi exprima gandurile si de a-mi cere scuze printr-un raspuns.

pa, pa.

Elianna
| Elianna a răspuns:

Sunt adepta scrisului corect.Cu punct si virgula, cu litera mare la numele proprii si la inceput de fraza, fara prescurtari si limbaj mircaresc! Poate ca nu am fost cea mai blanda in a corecta greselile de ortografie, dar cateodata simt ca explodez cand vad cum se scrie! Daca ti-a scapat "porumbelul" din viteza si ti-a aparut postarea pe site cu o greseala, se poate edita! Nu stiu de ce nu se apeleaza la functia asta?! Eu am facut in generala( 5-8 ) limba romana cu sotia scriitorului Radu Teodoru, care era in stare sa ne lase repetenti pentru o greseala de ortografie! De fiecare data cand scriu si nu sunt sigura cum se scrie si ma documentez, ma gandesc la dna Stela Teodoru si ce mare dreptate avea! Ma minunez de copiii care apar asa in vazul lumii, pe un site public, nu pe mess, cu un scris de analfabet si nu-i deranjeaza deloc! Pe mine insa ma deranjeaza! Mi-a placut punctul de vedere al lui @Nyku!

GânduriAlbe
| GânduriAlbe a răspuns:

E bun linkul pe care l-ai pus tu, dar sincer şi asta o să fie o încercare eşuată precum au fost şi n altele pe TPU. Degeaba să spunem 300 de persoane scriu corect dacă alte 70 000 nu fac asta. Sunt prea mulţi copii, care în faţa tastelor se simt superiori, poate o discuţie cu ei faţă în faţă ar ajuta, dar aşa sunt rare şansele să obţinem un rezultat pozitiv. Nu ai observat că dacă le atragi atenţia cu ceva, un loc în care au greşit încep să se enerveze : " cum îţi permiţi să mă corectezi pe mine?". E cam dificil, asta e. Şi eu am susţinut asta şi apreciez o persoană care scrie corect, nu cerem mult, nu cerem diacritce cerem măcar să se respecte puţinile reguli. Majusculele să fie folosite şi cratima unde e cazul. Eu aş fi fericită aşa. O variantă ar fi să raportăm întrebările scrise greşit din punct de vedere gramatical până se învaţă. Dar şi asta e greu. Baftă!

| VladyCristian a răspuns:

Nu ma simt jignit de loc. Daca cineva imi atrage atentia - ma bucur ca acel cineva a facut-o si voi incerca sa imi corectez greseala de exprimare. Bacemi, ai pus foarte bine aceasta problema. Din pacate limba romana este "faultata" foarte grav in ultimul timp - atat pe internet cat si in viata cotidiana. Nu sunt de acord cu scrierea de pe messenger deoarece mi se pare o insulta adusa limbii romane. Uneori si eu scriu cu prescurtari la fel ca altii dar inca nu am uitat sa scriu corect - desi uneori fac multe greseli de exprimare. Fiecare greseste deoarece e un lucru normal. Te felicit inca odata pentru ca ne atragi atentia cu astfel de postari. Personal, iti multumesc pentru tot ce ai facut pentru acest site si pentru toate raspunsurile corecte oferite de tine. happy

| georginika a răspuns:

Buna.
Multumim pentru link. Sper sa fie accesat de cat mai multe persoane pentru ca e spre binele lor big grin.
Sincer, cred ca generatiile ce vor urma, vor fi agramate big grin.Acum putin copii mai pun mana sa citeasca o carte, sau macar o revista. Ce citesc majoritatea copiilor sunt conversatiile de pe messenger, iar in cativa ani cred ca vom ajunge sa vorbim codificat si prescurtat.
Si e un mare pacat ca in liceu nu se mai studiata gramatica.Cred ca acesta este unul din motivele pentru care se comit atatea greseli la bacalaureat.

| Flav a răspuns:

Ok, domn' profesor. Dar nicio poezie pe azi? sad

| Catalion a răspuns:

Foarte folositor!

eluveitie
| eluveitie a răspuns:

Trebuie sa ne gândim si la faptul că multe din greşeli sunt făcute şi din neatenţie. Dar ai dreptate, mie îmi vine să plâng când văd o fraza fără nici măcar un semn de punctuaţie.Au fost mii şi mii de discuţii pe tema asta. Ceea ce învăţământul român nu a putut schimba nu putem schimba nici noi din păcate.

| zooooza a răspuns:

Buna! Intradevar ai dreptate si iti multumim ca ne atragi atentia.Nimeni nu trebuie sa se simta jignit.
Multi oameni cred ca daca scriu(ei, n.r.) "nu stiu, zic, uh, etc... par mai interesanti. Dar eu nu cred asa ceva.
Ei imi dovedesc ca vor sa iasa in evidenta prin...prostie! Nu imi dovedesc deloc ca sunt mai "cool" mai interesanti...Plus ca e obositor sa stai sa descifrezi.
Dar daca ma enerveaza la culme aceste lucruri asta nu inseamna ca trebuie sa incep sa injur.Cred ca mai rau fac.

gbrltdr
| gbrltdr a răspuns:

Draga Bacemi, nu este prima oara cand se ia in discutie formularea si modul de scriere a intrebarilor si raspunsurilor pe acest site si nu numai. Sincer, cred ca 80% dintre userii TPU folosesc limbajul comunicarii on line.
Fara normele ortografice si gramaticale, limba pe care o scriem devine straina de cea pe care o vorbim. Pana acum cativa ani, cei care voiau sa scrie la computer cu s, t, si a (cum de fel nici eu nu pot scrie cu diacritice-rusine mie!) nu prea puteau, din motive tehnice. Intre timp insa, a devenit mai comod sa uite de diacritice.

Gramatica limbii romane este, intr-adevar, foarte grea. Ca sa o stapanesti bine iti trebuie un simt dezvoltat al limbii, dar si scoala serioasa. Si totusi, in Romania, gramatica nu este materie de studiu decat pana in clasa a VIII-a.
Din liceu, ea nu mai apare decat in programa liceelor de filologie. In schimb, studiem matematica, chimia si fizica pana in detalii care tin deja de specializare. Sa nu ne miram atunci cati agramati are aceasta tara!
Pentru toate acestea lumea da vina pe scoala. Poarta si ea o mare parte de vina. Multi profesori fac uzual greseli din cele mai sus mentionate, altii nu-si dau silinta, programele sunt, cum spunem, mult prea putin atente cu limba romana.
Dar e mai mult decat atat. O mare parte de vina trebuie cautata in educatia primita acasa. Snobismul este cultivat din familie, parintele este primul exemplu si tot el alege intre a-i pune copilului in mana o carte sau a-l uita in fata computerului, ori a televizorului de unde numai barbarii lingvistice poate auzi.

O mare parte de vina poarta si presa, intesata de inculti si agramati, cu ifose desigur, care promoveaza vedete inculte si agramate ce, din cauza banilor multi, devin rapid modele. Ele sunt dovezi vii ale faptului ca nu scoala conteaza, ci invarteala. Nu gramatica, ci datul din coate. Si atunci de ce sa-ti mai bati capul?
Scrierea fara inceput si sfarsit, fara punctuatie, ...arata ca o insiruire fara sens in care te pierzi. Se citesc putine carti, chiar deloc, dar se vizioneaza multe filme titrate gresit gramatical si fonetic, se citesc ziare scrise de oameni inculti si agramati!

Vulgarizata, golita de sens si pocita, limba cea de toate zilele reflecta mai bine decat orice altceva respectul romanilor pentru identitatea lor. Si nu poti cere respect pentru ceea ce tu insuti nu respecti.

| Pho3nix a răspuns:

Multumim pentru ghid.
Sunt unii care chiar daca le zici sa scrie corect, tot nu vor. Sunt unii foarte incapatanati. Ma rog, e treaba lor.

Toate cele bune!

| Vizitiul a răspuns:

Nu am de ce sa ma simt jignit de un adevar indubitabil. Jignit ma simteam daca, spuneai ca, totul e ok, iar eu eram constient ca, nu e chiar asa. O atentionare iscusita din partea ta. Nu afirm ca, ma exprim corect, dar totusi tind spre asa ceva. Pun pariu ca, aceasta postare i-a lasat apatici pe unii. Oricat ai incerca sa modelezi omul, n-o sa izbutesti, pentru ca s-a obisnuit in acel fel, fel pe care-l crede corect, bun. Se va schima in momentul in care va observa ca a urmat o cale eronata.

| Barajag a răspuns:

Multumesc frumos, pe mine nu ma jignesti cu nimic, voi pune aceasta postare la favorite ca, atunci, cand voi gresi, sa am ajutorul pe care mi l-ai dat acumbig grin

| fabiola a răspuns:

Problema este alta. Elevii sunt lasati sa treaca prin scoala fara sa stie sa scrie corect si sa se exprime.Sunt profesori de geografie, de istorie, de economie care spun ca nu-i de datoria lor sa-i sanctioneze ca nu scriu corect, ca nu stiu sa formuleze o propozitie.Si nu numai profesorul, dar si elevul nu mai citeste, nu mai este interesat sa-si faca o imagine care sa-l reprezinte.Ar fi bine daca am medita mai mult asupra celor sesizate de tine!