| Bacemi a întrebat:

Am gasit un link interesant si m-am gandit sa vi-l impartasesc. Nu as vrea sa credeti ca va jignesc dar cred ca e util sa mai aruncam si pe acolo cate un ochi. Sa incercam sa scriem corect. E mai frumos asa, spun eu. Cu mult mai mult drag raspunzi la o intrebare enuntata corect. Si totodata sa vezi ca o persoana isi sustine punctul de vedere asa cum trebuie e placut. Fiecare gresim la un moment dat. Chiar si eu accesand link-ul am observat ca faceam unele greseli in exprimare. E bine sa incercam sa invatam. Si nu mai dati cu parul, oameni buni. Daca vedeti o greseala, puteti frumos sa ii spuneti persoanei respective pe privat pe un ton calm si placut. Nu luati felul in care scrie cineva ca pe o cale de atac atunci cand acesta gandeste altfel fata de voi. Asta inseamna mojicie. Din pacate vad un astfel de comportament foarte des. In loc sa aiba prioritate modul de gandire al cuiva va legati de modul in care scrie ca sa il atacati pentru ca nu gandeste ca voi. Sunt lucruri diferite. Chiar daca de multe ori un scris dezordonat inseamna si un caracter neplacut. Totusi NU ESTE un adevar general valabil. Incercati sa atrageti atentia in mod placut, fara a jigni si sunt sigur ca desi poate deranjat initial cel caruia i se atrage atentia a inteles ca a gresit si va tine cont pe viitor.

http://dexonline.ro/ghid-exprimare

Puteti sa dati si voi astfel de link-uri? Ceva din care sa putem invata sa ne exprimam mai corect? Si totodata sa vedem niste greseli facute foarte des?

O ultima rugaminte am la voi. Sper sa nu deranjez prea mult. Dar am vazut multe persoane care nu pun punct desi scriu corect daca nu luam asta in calcul. Si apoi continua cu litera mica. Nu e pacat ca daca stiti sa va exprimati sa lasati alta impresie? Multi considera ca emoticon-urile tin loc de punctuatie. Eu nu cred ca e bine asa.

Va multumesc si va rog sa ma iertati daca v-ati simtit jigniti si v-am deranjat cu ceva.

Răspuns Câştigător
| Nyku_5126 a răspuns:

Sunt plecat de la 12 ani din România si am inceput sa-mi fac aparitia in domeniul internetului(cu toate radacinile lui) cam pe la 13 ani. Ca tot omul, la inceput, nu stiam ce inseamna majoritatea prescurtarilor folosite pe chat-uri si imi era putin mai greu sa citesc dar cu timpul am inceput sa le invat si sa le folosesc. Am trecut de la o exprimare destul de corecta la una chiar foarte proasta. Toate astea pana intr-o zi! O dimineata de sâmbata am intrat pe messenger, abia ma trezisem, si m-am uitat in mare la el...La avatar, bineinteles, tricolorul si stema. La status "Te iubesc România", dar parca felul meu de a scrie in limba materna incepea sa ma deranjeze tot mai mult asa ca mi-am spus ca trebuie sa il schimb si am facut-o. Chiar nu a durat mult si m-am simtit bine cu mine însumi pentru ce-am realizat. Acum nu conteaza cu cine vorbesc sau despre ce este vorba mereu incerc sa ma exprim cat mai corect posibil. Am incercat sa folosesc prescurtari de nenumarate ori dar nu reusesc, automat sterg si scriu corect si ma simt mandru de acest lucru. Va indemn sa incercati, chiar si printr-un ghid ca cel oferit de Bacemi, sa invatati sa va exprimati mai corect. Nu este o jignire sa accepti un ajutor din partea cuiva pentru a progresa intr-un lucru care iti este si iti va fi util mereu. Multumesc Bacemi pentru acest like, nu-l cunosteam si o sa-l consult chiar de multe ori pentru ca este foarte util.

62 răspunsuri:
anonim_4396
| anonim_4396 a răspuns:

Ai 58 de raspunsuri. Acum ai 59. Majoritatea scrise cu cracii. Doar vreo cinci sunt scrise impecabil si au, concomitent, mai mult de doua randuri. Cu cracii e scrisa si intrebarea. Semne de punctuatie puse cu grebla. Propozitii ca la clasa intai, de maxim opt-noua cuvinte. "Ana are mere. Gigel a cazut din visin." Dupa cum se vede, e molipsitor. Recomandare: nu mai scrie nimic pe TPU. Poate asa vom scrie si noi decent, in lipsa exemplului tau.
P(rea)S(uperb!): raspunsul castigator e vata de zahar. Mi-au atras atentia (si antipatia vecinilor, ca am ras ca un nesimtit) doua chestii: "O dimineata de sâmbata am intrat pe messenger, abia ma trezisem, si m-am uitat in mare la el...La avatar, bineinteles, tricolorul si stema. La status "Te iubesc România" - fuckin' hilarious, mai lipsea sa ia steagu' de la avatar si sa defileze pe strazi, cantand "Treceti batalioane romane Carpatii" si, nu in ultimul rand, "Multumesc Bacemi pentru acest LIKE, nu-l cunosteam si o sa-l consult chiar de multe ori pentru ca este foarte util."
Daca iti multumesc si eu pentru vreo treaba d-asta fistichie - zacusca, de exemplu - bagi o fundoaca si la varu' tau genial?

Răspuns utilizator avertizat
| ale97 a răspuns:

Buna! Multumesc foarte mult pentru acest ghid! Cred ca multi romani au nevoie de acesta in viata de zi cu zi! Sunt adolescenta si ar trebui sa fie ceva obisnuit pentru mine acest limbaj (de cartier, cu prescurtari) dar cand imi aud un coleg care inlocuieste rasul cu un LOL (care mie mi se pare simplu, plat si neinteresant pe langa magia rasului) il rog sa nu il mai spuna. Eu nu inteleg jumatate din aceste prescurtari. Toate prescurtarile pe care le stiu le am aflat intelesul de cateva luni.Nu numai adolescentii nu stiu sa vorbeasca ci si oamenii mari de exemplu cei ce detin puterea tarii.Inca o data multumesc pentru acest ghid si o sa incerc sa il dau mai departe!