| chuckmanson a întrebat:

Am o întrebare despre 2 conducători controversaţi. Stalin şi Vlad Ţepeş au fost incredibil de similari. Amândoi au fost nişte lideri sadici şi au fost vinovaţi de execuţii monstruase şi crimă în masă, Stalin cu gulagurile, Ţepeş cu trasul în ţeapă. Amândoi şi-au apărat totuși țara pe timp de război, Stalin de naziști, Vlad de Imperiul Otoman. Întrebarea mea e, de ce unul este considerat un monstru, un dictator criminal, cel mai diabolic om din istorie etc. iar celălalt un erou național? Nu are absolut nicio logică!

Răspuns Câştigător
anonim_4396
| anonim_4396 a răspuns:

Dincauza propagandei, atat Tepes cat Stalin au fost ceea ce azi denumin :psihopati, au comis crime in masa, pentru satisfacerea placeriilor personale Nu a patriei, cum afrima unii mai sus. Stalin a ucis mai multi Rusi decat Nemti, a ras de pe fata pamantului localitati intregi.
Tepes a ucis nu numai turci, ci OLTENI, SASI, BULGARI, a tras in teapa si sasii
cat despre Olteni: cand mergeau saracii sa ii ceara ajutor: gasea tot feluri de metode sadice de a "scapa de ei", le aduna pe toti intr-o incapere dupa care dadea foc la cladire

4 răspunsuri:
| PainTech a răspuns:

Cred ca o importanta foarte mare o are perioada istorica.
Tepes a trait in secolul 15, Stalin in 20.

In secolul 15 oamenii simplii nu prea aveau multe drepturi si astfel de forme de executie erau destul de intalnite si in alte locuri. Sa nu uitam cati oameni au fost arsi pe rug in timpul inchizitiei pentru "vrajitorie" in perioda medievala.

Stalin a trait in secolul 19, cand oamenii aveau drepturi iar lumea era destul de emancipata. O executie de forma aceea nu prea mai era intalnita.

| J0B0MAT a răspuns:

Pentru că unul (Stalin) era un monstru, un dictator criminal, iar Ţepeş un erou național. Nu le prea ai cu istoria dacă ţi se pare că cei doi se aseamănă.

Salontanul
| Salontanul a răspuns:

Nu se aseamana deloc. In vreamea lui Tepes asa era moda si nu era singurul care tragea in teapa. Mai mult boierii naimiti de turci devenisera de-o obraznicie fara margini. Turcii ravneau la bogatiile Tarii Romanesti si de aici problema. In fond asa faceau si turcii doar ca atunci ca si astazi de marile puteri nu-i voie sa vorbesti. Murad al IV-lea (Imperiul Otoman, 1611 – 1640): 100.000 de oameni uciși pentru vina de a fi sfidat autoritatea sultanului. Despre el nu s-a scris atata. In vreme ce Stalin a continuat o obsesie criminala a lui Hitler doar ca trecuse vremea acelor obsesii. Lumea nu mai vroia sa accepte acele crime.

| chuckmanson explică (pentru anonim_4396):

De acord, amândoi au fost criminali. Trasul în țeapă funcționa în felul următor: omului îi era înfiptă țepușa prin anus și îi ieșea pe gură sau țepușa putea să fie înfiptă într-o parte în care nu existau organe vitale iar omul putea să se chinuie zile în șir. Omul ăla a încuiat oameni într-o biserică și după le-a dat foc, a bătut cuie în capetele unor soli musulmani pentru că nu și-au dat jos turbaneleși a omorât bătrâni săraci și bolnavi pentru „a scăpa țara de leneși". Ba chiar se spune că în timp ce era în temniță vana șoareci pentru a îi trage în țeapă. Nu știu dacă toate povestirile despre el sunt adevărate dar e clar, a fost un monstru. Nu știu cum de ar putea vreodată cineva să îl susțină.