| eu05 a întrebat:

Am observat ca in toate imaginile de pe luna e intuneric. Poate cineva sa imi explice de ce? Pe luna nu e zi si noapte? Pe Pamant e zi pe partea care este expusa la lumina Soarelui. Pe Luna de ce nu? (sau este si nu stiu eu.). Aceeasi situatie si cu imaginile din spatiu.
Daca poate cineva sa imi explice..Multumesc happy

8 răspunsuri:
| 0rlando a răspuns:

Pe lună nu există zi și noapte.
Jumătatea lunii pe care o vezi tu, este tot timpul luminată, iar cea pe care nu o vezi este tot timpul întunecată.
Asta din cauza faptului că viteza de rotație a lunii în jurul axei proprii, coincide cu viteza de rotație în jurul pământului și de asta nu putem vedea decât o singură față a ei.

| DakotaRoyse a răspuns:

Pe Lună nu există atmosferă ca pe Pământ care să capteze lumina şi undele ce vin de la Soare. Nici pe Pământ nu ar exista "zi" şi "noapte" dacă n-am avea atmosferă. Desigur, şi pe Lună există perioade când este lumină pentru că partea respectivă a Lunii e luminată de Soare (cum ar veni, ziua), respectiv "întuneric" (noaptea).

| eweu a răspuns:

Pentru ca luna nu are atmosfera, dar nu e intuneric, se vede intuneric doar cerul, la suprafata poti vedea chiar foarte bine(nu are aceeasi luminozitate ca si pamantul dar te-ai putea vedea destul de bine daca soarele e deasupra ta)

| Seby90 a răspuns:

Luna nu se roteste straight face.

| vatco a răspuns:

Aceste momente ale zilei sunt datorate rotatiei Pamantului in jurul axei sale..Pamantul face o rotatie in jurul axei in 24 ore..adica o zi, deci jumatate de glob este cu fata catre soare in timp ce cealalta este in intuneric..luna face aceasta rotatie in 28, 5 zile deci o zi pe luna este mult mai lunga(nici nu se numeste zi sau noapte.). gasesti imagini din spatiu in care se vede ca este si intuneric pe luna.

| dragonslep a răspuns (pentru Seby90):

Luna se roteste, doar e satelitul natural al pamintului

| Seby90 a răspuns (pentru dragonslep):

Da corect, am vrut sa zic ca nu se roteste asemeni pamantului, viteza de rotatie o anuleaza pe cea de revolutie astfel incat este mereu cu aceiasi parte catre soare.

| eu05 explică:

Bine. vreau o poza in care e lumina pe luna.