anonim_4396
| anonim_4396 a întrebat:

Am observat mai multe postari, devenite virale, facute de niste profesori prin care spun:
"Nu dati vina pe profesori! Nu ei sunt problema! Parintii trebuie sa isi invete copiii regulile de aur ale respectului si bunele maniere inca de la o varsta frageda!"
Sau:
"Cei 7 ani de-acasa nu sunt in programa scolara."

Credeti ca scoala, prin reprezentantii ei (cadrele didactice) ar trebui sa aplice "judecati" de genul acesta? Ce ne facem cu copiii ai caror parinti nu cunosc bunele maniere (de ex.) sau sunt cu probleme (de ex: alcoolici) si nu percep normal nevoile copiilor in ceea ce priveste educatia? Dreptul lor la educatie unde este? Ce alta "autoritate", care sa poata influenta soarta minorilor in privinta educatiei, mai este in Romania? Si nu in ultimul rand: De ce postari de genul devin virale? De ce este dat Share acestor postari fara macar sa fie gandit impactul lor?

45 răspunsuri:
| Violleta2022 a răspuns:

Este un lucru foarte bun daca devin virale, fiindca este ca un semnal de alarma tras parintilor: sa nu uite sa-si educe si supravegheze copii!

anonim_4396
| anonim_4396 explică (pentru Violleta2022):

Este normal modul asta de gandire? Profesorul este acolo pentru a judeca parintii, copiii, sistemul etc?
Mare parte din parinti fac ei, cu copiii, materia pe care copiii ar trebui sa o faca la scoala, sau ii dau pe copii la meditatii pentru ca la scoala nu fac nimic. Plus ca platesc absolut toate materialele pe care invata copiii, plus mare parte din materialele consumabile.
Ce semnal de alarma isi mai permit ei sa traga? Ca ce? Nu exista absolut nici o lege sau regula prin care un lucru pe care ai fi putut sa-l inveti la 5 ani nu mai poate fi invatat dupa 7 ani.

| Violleta2022 a răspuns (pentru anonim_4396):

Profesorul nu judeca, da un sfat parintilor care au esuat sa-si educe copii, pana au ajuns la scoala.
Traim intr-o societate educata nu pe camp, nu in boscheti si aici avem obligatia sa ne comportam civilizat unii cu altii.
daca nu primim educatie de la parinti nu avem de unde sa stim ce este bine si ce nu este sa facem, cum sa ne comportam unii cu altii, cum sa ne respectam si sa traim civilizat.

anonim_4396
| anonim_4396 explică (pentru Violleta2022):

Mie nu prea imi par a fi sfaturi cele de mai sus. Par mai mult a fi rautate si lipsa de educatie (ca tot veni vorba).

| Violleta2022 a răspuns (pentru anonim_4396):

Asta pentru ca esti mult prea mica si probabl nu ai primit educatia respectiva de laparinti, ca sa intelegi ca intr-o societate atat de evoluata ca a noastra, oamenii inteligenti se cunsoc dupa respectul pe care-l acorda si pe care il astepta in retur.
Bunul simt si respectul se invata acasa, de la parinti, inainte sa ajungem la gradinita.
Mi se pare un lucru bun si foarte folositor sa le aducem aminte parintilor care inca nu stiu, ca au datoria sa-si educe copii, sa-i invete respectul si bunul simt pe copii, ca sa ajunga oameni verticali in viata sa primeasca respectul cuvenit, la randul lor.
Cel limitati sau cu probleme de handicap, nu vor intelege niciodata asta, dar nici nu vor avea prea multe sanse in viata, fiindca se autoexclud prin comporatmentul lor, uneori agresiv, lipsit de respect, lipsit de bun simt, posibil vulgar sau plin de tupeu.

anonim_4396
| anonim_4396 explică (pentru Violleta2022):

Dar nu este in job-description-ul vostru sa faceti asta.
Nu sunt mic, am 45 de ani si am studii la nivel de doctorat. Si sunt umblat in toata lumea. Cei sapte ani de-acasa, in mod subit, nu exista decat in Romania. Si doar in Romania, in mod la fel de subit, profesorii se agata de asta.
Repet: Treaba profesorului este sa faca la scoala ce este pus sa faca la scoala. Nu sa traiasca cu senzatia (si chiar sa faca asta cu nesimtire) ca poate si este dreptul lui in vreun fel sa spuna parintelui cum sa-si creasca copilul. Este acolo sa tina ora si sa aiba grija ca elevii sa fie in siguranta. Pe noi parintii nu ne intereseaza cum face profesorul asta. Daca nu poate, sa plece!
Treaba parintelui este sa faca ce vrea cucul lui (by the way: stiai ca avem libertatea asta noi parintii?) si sa-si educe copilul cum considera el.

| Hammurabi a răspuns (pentru anonim_4396):

Profesorul nu spune părintelui cum să-și crească copilul.
Doar îi atrage atenția unde e "defect" copilul (din cauza primilor 6 ani crescuți în familie).
Ce ți se pare aiurea?
Dacă te duci cu mașina în service, mecanicul îți spune ce are defect mașina.
Nu te învață cum să o conduci sau să o întreții.

Școala se desfășoară după niște reguli. Profesorii (și mai ales învățătorii) au în fișa postului să facă educație. Nu să predea mecanic, precum robotul, o materie.
Dacă nu-ți place sistemul de învățământ din RO ai la dispoziție mai multe variante.
- nu-l mai da la școală
- dă-l la școală în altă țară
- dă-l la învățământ privat
- ai grijă ce votezi la viitoarele alegeri (ca să poți schimba învățământul de stat)

Nici cocalarii nu-și dau copii la școală ca să nu fie "stricați" de educație.

anonim_4396
| anonim_4396 explică (pentru Hammurabi):

"Nici cocalarii nu-și dau copii la școală ca să nu fie "stricați" de educație." De ce m-ar interesa pe mine ce fac cocalarii?
"Defect"? Adica? Este o abordare total gresita.
"Ce ți se pare aiurea?" Nu mi se pare aiurea sa mi se spuna unde poate fi ajutat copilul din punct de vedere al educatiei in sine si unde intampina probleme cu invatarea notiunilor predate. Este absolut normal sa faca asta. Dar sa apeleze la cei sapte ani de-acasa (care doar in Romania exista ca si notiune sau expresie) este total gresit. Inafara de asta trebuie mereu pus accentul pe copil, nu pe parinti. Nu este problema profesorului ce face parintele, cum il creste, cum il educa, in ce fel alege sau nu sa stea cu gura pe copii. Unii parinti nu stiu ei insisi ce inseamna bune-maniere. Si nu este asta treaba profesorului. Treaba profesorului este sa educe copilul indiferent de manierele pe care le are parintele si copilul. Exista un Regulament de Ordine Interioara. De ce nu il aplica?
Dreptul sa mearga la scoala este al copilului, prin lege, nu al profesorului. Iar abordarea "Dacă nu-ți place sistemul de învățământ din RO ai la dispoziție mai multe variante.
- nu-l mai da la școală
- dă-l la școală în altă țară
- dă-l la învățământ privat
- ai grijă ce votezi la viitoarele alegeri (ca să poți schimba învățământul de stat)" nu este una conforma cu drepturile pe care le are copilul. Daca profesorilor care fac postarile de care am amintit nu le convine felul in care parintii isi educa copiii in primi ani din viata, ei bine: Sunt liberi sa faca orice altceva!

Repet: Vorbim de drepturile copiilor aici, nu de cele ale profesorului! Si ca veni vorba: Profesorul nu are dreptul sa-mi spuna mie cum sa-mi cresc copilul. Este foarte gresit!

| Hammurabi a răspuns (pentru anonim_4396):

Am recitit de mai multe ori ce-ai scris și tot nu înțeleg ce anume te deranjează mai tare.
Te contrazici singur.

"Nu mi se pare aiurea sa mi se spuna unde poate fi ajutat copilul din punct de vedere al educatiei in sine"
și
"Profesorul nu are dreptul sa-mi spuna mie cum sa-mi cresc copilul."

Poate nu realizezi că "a face educație copilului" și "cum să-mi cresc copilul" e acelaș lucru.
Și dacă profesorul îl educă într-un sens (pentru că așa îl obligă Legea Învățământului) iar tu îl educi (îl crești, să zicem ca să înțelegi) în sens contrar, ce crezi că o să se întâmple cu acel copil?

Ca părinte, trebuie să cunoști exact ce înseamnă învățământul în România (pentru că se desfășoară după niște legi, nu la cheremul profesorului) și dacă nu-ți convine, dacă e în contradicție totală cu principiile tale, revin la variantele pe care ți le-am scris mai sus.

Drepturile pe care le are copilul sunt stabilite prin lege (inclusiv Legea Învățământului) și nu prin ce-ți convine sau nu-ți convine ție din comportamentul profesorului (care e obligat să respecte Legea Învățământului)

| Hammurabi a răspuns (pentru anonim_4396):

Școala, nu e o instituție care învață copii doar materii.
Școala e o instituție care îi educă. (o noțiune mult mai complexă)
... dacă mai era nevoie de subliniat.

anonim_4396
| anonim_4396 explică (pentru Hammurabi):

Exact. Si ce legatura au postarile de care am amintit cu asta? Scoala este o institutie care ii educa pe ei sau pe mine ca parinte?

| Hammurabi a răspuns (pentru anonim_4396):

laughing Păi nu te educă pe tine.
Postările alea, doar subliniază că și tu, ca părinte, ai anumite obligații față de educația copilului. Că nu poți lăsa totul doar în obligația școlii.
Trebuie să-ți faci partea ta, ca părinte.
Și să o faci corect. (nu în contradictoriu cu școala)

Asta te deranjează? Că subliniază că și tu, ca părinte, ai obligații în educația copilului?
Păi asta e societatea în care trăim. Așa se face educația copiilor.
Din două părți.
Școală și familie.
(Dacă nu-ți place, ai văzut că ți-am scris variante laughing )

anonim_4396
| anonim_4396 explică (pentru Hammurabi):

"Poate nu realizezi că "a face educație copilului" și "cum să-mi cresc copilul" e acelaș lucru." Nu chiar. Este o diferenta foarte mare. Daca ar fi asa as putea merge la scoala in locul profesorului. Pot face asta?
La fel cum nu poate nici el sa vina la mine acasa sa faca ce vrea cu copilul.
Sa educi copilul (la scoala) este conform unui regulament, al unei programe, al unor reguli bine stabilite etc. Nu stiu cu ce te ocupi dar iti spun, majoritatea parintilor sunt nevoiti sa faca cu copiii acasa ce ar trebui sa faca profesorul la scoala cu el. Sau sa plateasca meditatii. Deci, parintele plateste salariul profesorului prin taxe, plateste materialele pe care lucreaza copilul, plateste consumabilele (hartie igienica, sapun, hartie, imprimanta etc) si plateste si meditatii sau face cu el acasa. Deci, cei care fac postari de genul Fac fite pe banii parintilor!
Sa-ti cresti copilul este cu totul altceva. Si nu ma refer doar la a-i da mancare si acoperis. Implica foarte multe lucruri. Iar cei sapte de ani de-acasa care acum sunt doar 5 (si mai putin pentru ca majoritatea ne dam copiii la gradinita la 3 ani) si care oricum nu ar trebui, sub nicio circumstanta adusi in discutie pentru ca in momentul in care faci asta copiii nu mai sunt considerati egali; ei bine, cei sapte ani nu sunt despre a le preda copiilor lectii de maniere.
"Ca părinte, trebuie să cunoști exact ce înseamnă învățământul în România (pentru că se desfășoară după niște legi, nu la cheremul profesorului) și dacă nu-ți convine, dacă e în contradicție totală cu principiile tale, revin la variantele pe care ți le-am scris mai sus." Repet, invatamantul este pe banii nostri si nu ar trebui sa acceptam ce zici tu acolo. Nu cer mare lucru, cer doar sa ma lase cu prostii de genul : Cei 7 ani de-acasa nu sunt in programa! E chiar asa de mult? Chiar ti se pare normal?

"Drepturile pe care le are copilul sunt stabilite prin lege (inclusiv Legea Învățământului) și nu prin ce-ți convine sau nu-ți convine ție din comportamentul profesorului (care e obligat să respecte Legea Învățământului)" Si unde scrie in lege despre cei 7 ani de-acasa si felul in care trebuie sa-l invat eu maniere si alte alea? Te rog arata-mi si mie legea asta!

anonim_4396
| anonim_4396 explică (pentru Hammurabi):

Si ti se pare ca noi parintii lasam totul in seama scolii? Ai copii la scoala?

"Trebuie să-ți faci partea ta, ca părinte.
Și să o faci corect. (nu în contradictoriu cu școala)"
Tu chiar nu realizezi ce scrii acolo? Incerci sa spui ca activitatea scolara este responsabilitatea parintelui? Voi, oamenii de pe-aici, chiar nu stiti ce inseamna ca o institutie sa-si faca treaba asa cum trebuie? Chiar acceptati fofilatul asta pe dupa: parinti, copii (ii trimit si pe la psiholog cam 1 din 5 copii sunt trimisi pe la psiholog si parintii trebuie sa tropaie de mama focului pe la cabinete), pe dupa sistem, pe dupa salariu mic. Multi profesori stau si freaca duda. Pe banii mei si pe ai tai daca esti salariat.
Incearca sa intelegi: Eu nu TREBUIE sa fac nimic altceva decat sa imi vad de viata mea. Asa este normal. Alegem sa ne implicam si atunci ni se urca in cap si debiteaza chestii de genul celor din enuntul intrebarii.
Repet: Nu este treaba nimanui ce fac eu, iar bunele maniere, bunul simt si educatia ar trebui sa te opreasca din a te interesa si a face referiri la asta. Daca nu, te va impiedica legea.

anonim_4396
| anonim_4396 explică (pentru Hammurabi):

"(Dacă nu-ți place, ai văzut că ți-am scris variante laughing )". Unde, in intrebare, am cerut eu variante?

| Hammurabi a răspuns (pentru anonim_4396):

Păi cum vrei să scrie în Legea învățământului ce educație să-i dai tu acasă?
Asta o știi tu. Doar e copilul tău. Nu poate să nu-ți pese.
Nu pricepi că "a-ți crește copilul" înseamnă și să-i dai educația necesară, mai ales în primii ani? Înainte de școală.

Așa e. Nu scrie în nici o lege de cei 7 ani de acasă.
Nu te obligă nimeni să-l educi.
Doar că riști, ca atunci când va crește mare, să te întrebe "ce-ațí făcut cu mine, v-ațí bătut joc?"

Și e adevărat ce spui, că uneori școala și profesorii nu sunt ce ar trebui să fie.
Dar asta nu e o noutate pentru nimeni.
Tu te superi că cineva a zis "Cei 7 ani de-acasa nu sunt in programa".
Dar te-ai gândit vreo clipâ că poate a zis în sensul "puneți mâna și educați-vă singuri copii, că sistemul de învățământ nu mai dă doi bani pe voi"?

Ce vrei să faci? Ai de ales?
Refuzi să-ți educi singur copilul atât cât poți, doar ca să te răzbuni că statul îți ia banii, dar oferă copilului tău un învățământ de tot rahatul?
E ca și cum ți-ai tăia singur craca de sub picioare.

anonim_4396
| anonim_4396 explică (pentru Hammurabi):

"Păi cum vrei să scrie în Legea învățământului ce educație să-i dai tu acasă?
Asta o știi tu. Doar e copilul tău. Nu poate să nu-ți pese.
Nu pricepi că "a-ți crește copilul" înseamnă și să-i dai educația necesară, mai ales în primii ani? Înainte de școală."

Nu, tocmai pentru ca imi pasa de educatie copilului meu fac asta. Chiar nu ti-ai dat seama? Sa stii, eu nu-i pot da nici o diploma. In final scoala ii va da diploma care va atesta educatia lui.
Doar ca fapt divers: Nu doar educatia "mai ales in primii ani din viata" este importanta. Cu ce sunt diferiti primii fata de cei care urmeaza? Este o abureala propagata asa de unii care nu au ce face. Educatia se face pana pleaca de la casa ta fie c are 1, 7, 12, 15 etc. "Mai ales in primii ani" si dupa aia ce faci? Il lasi balta? Dar asta este alta problema, care nu este a scolii, este a mea. Nu vad de ce s-ar exprima careva in privinta asta, EVER.

De unde ai ajuns la concluzia ca nu-mi educ copilul?
Am zis ca nu TREBUIE, asta nu inseamna ca nu o fac. Dar nu trebuie nici sa accept prostiile astea. Si cred ca se debiteaza in halul asta pentru ca li se permite si pentru ca sunt oameni care share-uiesc lucrurile astea fara sa gandeasca.
Sunt si profesori foarte buni si au tot respectul meu. Nici ei nu ar trebui sa accepte sa fie tarati in aceeasi oala cu profesorii care gandesc asa. Este foarte gresit si trebuie pusa o limita!

| Hammurabi a răspuns (pentru anonim_4396):

Păi pe tine te interesează în principal diploma care să-i ateste educația, sau ceea ce va avea el în cap la terminarea școlii?

"Doar ca fapt divers: Nu exista educatie mai ales in primii ani din viata. Cu ce sunt diferiti primii fata de cei care urmeaza? Este o abureala propagata asa de unii care nu au ce face."

Mai documentează-te.
Îți dau eu documentație "Educatia Montessori In Primii Ani De Viata"
Fă un upgrade să ajungi la zi.

"Copiii învaţă rapid imediat după naştere. În nicio altă perioadă un om nu învaţă şi nu se dezvoltă atât de mult ca în primii trei ani din viaţă. Atunci se pun bazele dezvoltării cognitive, emoţionale şi sociale în funcţie de care copiii îşi pot construi viitorul. Grija şi atenţia pe care un copil le primeşte în primii opt ani din viaţă, dar în mod special în primii trei, sunt foarte importante şi îl influenţează pentru tot restul vieţii.

Citeste mai mult: /adevarul.ro/educatie/prescolar/catde-importanti-primii-trei-ani-viata-1_50e5d75d596d7200916bae66/index.html"

anonim_4396
| anonim_4396 explică (pentru Hammurabi):

Daaa, stiu. E mult mai interesant si stii mult mai bine cand e intr-un articol decat cand e in viata reala. Iti zic din ce am vazut la al meu: partea cu dezvoltarea emotionala este foarte importanta, despre cea cognitiva in primii 3 ani... ai sa vezi cand ai sa-l ai pe al tau, daca nu ai deja unul. Care-i faza cu asta acum?
In fine, n-as putea sa-i contrazic, orice educatie e binevenita in orice moment.

"Păi pe tine te interesează în principal diploma care să-i ateste educația, sau ceea ce va avea el în cap la terminarea școlii?" Iar tragi concluzii si concluzii si pana la urma la scoala baga in cap cele mai mari tampenii, inclusiv droguri... De ce l-as mai duce daca nu pentru diploma? Pentru socializat il pot da la sport sau actorie etc. De ce e gresit sa te intereseze o diploma?

P.S. Nu prea te inteleg. Il educ si-i bag in cap informatii ca e treaba mea ca parinte, si mare tragedie ca parintii nu-i invata maniere si alte alea. Pt ce sa mai mearga la scoala daca oricum toate informatiile le ia de la mine sau de la meditatii? Nu pentru diploma? Ai tu vreun hobby prin care platesti un om si materiale, consumabile etc doar ca asa vrea el ca sa faca mai interesant felul in care iti spune ca esti parinte "rau". Total nonsens. Da, diploma e importanta. Da, daca nu are diploma ca a terminat opt clase pana si Comunitatea Europeana te ia la trei pazeste, ca stat european asa si la ala nu mai merg fitele cu cei 7 ani de-acasa. La ei nu se stie de asta. Sa ma cheme sa le explic cum am facut eu 7 ani de-acasa cu copilul. Ce prostii vorbim aici?
E jenant. Tine-o pe-a ta! Esti prof?

| Hammurabi a răspuns (pentru anonim_4396):

Păi tu n-ai făcut școală?
Aia ai băgat în cap? Cele mai mari tâmpenii inclusiv droguri?

Cum adică toate informațiile le ia de la tine?
Îi predai tu fizică, chimie, biologie, etc?
Nu toți copii fac meditații în particular. Sau vorbim numai de cazul tău?

Tu nu trăiești în România?
N-ai văzut suficienți proști cu diplomă?
Asta îți dorești tu pentru copilul tău? Doar o diplomă?

Și dacă tu zici că îți educi copilul de mic, de ce te deranjează când alții vorbesc de cei 7 ani de acasă? Nu asta faci?

Așa e. Nu te înțeleg.

anonim_4396
| anonim_4396 explică (pentru Hammurabi):

Mai baiatule, nu ai altceva de facut?
Nu sunt persoana pe care sa o iei si sa-i intorci fiecare vorba. Vrei sa faci asta, intra la categoria raspunsuri si Spor La Treaba!
Pa!

| Legos a răspuns:

Din pacate sistemul nostru de educatie a ramas pe mentalitatea de genul ca elevul trebuie sa vina deja educat( aia de 7 ani de acasa in special).O buna parte din ei sunt din generatia veche sau unii sunt influentati de ei.Ei nu sunt obisnuiti ca nu toti au avut parte de educatie acasa din varii motive(certuri, parinti plecati la munca in strainatate, etc.Asta e o parte trista din sistemul de educatie pe care dl. ministru nu o va rezolva prea curand.

| tudorvolcano a răspuns:

Am început să mă maturizez cu adevărat abia când am învățat de la persoane străine lecții de viață.
Părinții mei au făcut, și încă fac multe greșeli, am încercat să învăț ce pot de la ei, dar toate au o limită, pentru că au propriile lor neajunsuri.

De exemplu, când făceam karate, când am călătorit pe la 16-17 ani, împreună cu unul din senpai și cu soția (și ea senpai) lui într-un stagiu (mi-au oferit să mă ia și pe mine cu ei) am auzit când vorbeau în mașină la telefon.
Acest senpai era șef al unei secții de poliție (în străinătate, nu în România) și se ocupa de persoane foarte problematice din punct de vedere legal, și am văzut la el niște nervi de oțel. Văzând acest comportament al lui, m-am inspirat ca să-l imit cât puteam de bine, și am avut de câștigat.

Un alt exemplu, în ultimul an de liceu, a fost directorul meu de la școală, care ne-a acompaniat într-o tabără. Am observat la el o atitudine foarte relaxată, și putea să reducă stresul într-o situație foarte tensionată, un adevărat lider, cum spun unii, un „mascul alpha".
Deși nu am ajuns încă la acest nivel de lider (mai am mult de învățat, cel puțin 15-20 de ani consider că-mi va fi necesar să am o astfel de maturitate), am putut măcar să învăț și să-mi atribui atitudinea foarte relaxată a acestuia.

De la alții, am învățat pe perioada facultății, nu din calitățile lor, ci din greșelile lor.

La final, e o idee absolut stupidă ca un copil să vină gata educat la școală, în 7 ani, din care jumătate abia că-și amintește ceva.
Învățătorii și profesorii trebuie să-l educe în primul rând, nu părinții.
Cu părinții, stă maxim 2, 3 ore pe zi, adică 14-20 de ore pe săptămână, în timp ce cu învățătorii și profesorii, stă 30-35 de ore pe săptămână, iar de luni până vineri, jumătate din timpul în care e treaz.
Iar înainte de a ajunge la școală, copiii din ziua de azi au stat 90% din timp la creșă și la grădiniță, nu cu părinții, căci părinții erau la muncă.

Ideea cu „cei 7 ani de acasă" era pe vremea când românul stătea la țară, și muncea pe câmp din zori și până seara.
Cot la cot cu părinții, copiii munceau pe câmp, și pe câmp părinții le dădeau și lecții de viață.
Deja, la vârsta de 5 ani, mulți dintre aceștia erau în stare să-și poarte singuri de grijă, deoarece știau toate meșteșugurile necesare: prășitul, seceratul, măcinatul etc., și știau să spele, să facă de mâncare, să facă curat etc., și mare parte știau să aibă grijă și de copii, căci trebuiau să aibă grijă de frații lor mai mici, când părinții erau plecați. Era pentru ei ceva firesc.
Ca rezultat, astfel de copii la 5 ani puteau avea maturitatea unuia de 12-13 ani cel puțin în zilele noastre. Deja la 7 ani, avea o educație și o maturitate destul de bună, de unde „cei 7 ani de acasă"; aceștia se maturizau atât de repede, încât la 12-13 ani erau gata să se căsătorească și să aibă propria familie (la început, ajutați de părinți, desigur).

anonim_4396
| anonim_4396 explică:

Citeste Constitutia!
Nu mai vorbi prostii! Este total gresit ce spui.

| Wr3nch a răspuns (pentru anonim_4396):

Un parinte decent își învață copilul de acasă cum să se comporte in societate. Daca Romanica ar aplica normele sociale de la alții, ar fi jale la câți copii ar lua statul pentru că "părinții" is paraleli cu înseamnă sa fi părinte. Profesorul e în școală sa își predea materiea, nu bunele maniere.

anonim_4396
| anonim_4396 explică (pentru Wr3nch):

Repet: copilul are dreptul la educatie ca orice alt copil! Daca parintii unuia sunt plecati la munca in strainatate, sau au handicapuri, sau sunt alcoolici etc NU este vina copilului si scoala (cadrul didactic) nu ar trebui sa lase educatia pe seama parintilor.
Ideal este ca cei mici sa invete lucrurile de baza acasa, dar NU este obligatoriu.
Profesorul este in scoala sa educe copilul. Daca sunt necesare corectii, acestea trebuie facute conform Regulamentului de Ordine Interioara. Eu nu am regulamentul asta, scoala il are si trebuie sa se ocupe pentru ca acesta sa fie respectat de catre elevi si personal.

| Violleta2022 a răspuns (pentru anonim_4396):

Daca parintii copilului sunt plecati in starinatate, legea cere ca copilul sa fie sub tutela altui adult si acel tutore elgal are obligatia sa-l educe, sa-l protejeze, sa-l hraneasca si sa-l supravegheze pe copil, care nu-i capabil sa discerana binele de rau, pana cand ajunge matur.

| Momentan a răspuns (pentru Legos):

Pentru ce zici există psiholog. Dacă te-ai documenta ai afla că este dificil să schimbi un om după vârsta de 7 ani, mai ales dacă acesta nu dorește.
Dar normal, nu au libertatea totală, nici părinții, nici cadrele didactice, ca urmare existând părinți decăzuți din drepturi și profesori scoși din învățământ.
"Nu dati vina pe profesori! Nu ei sunt problema!" mi se pare scos din context. Avem drepturi, dar și obligații, toate acestea fiind specificate undeva.

anonim_4396
| anonim_4396 explică (pentru Momentan):

Psiholog? Pentru ca? Acolo se tin lectii de maniere si respect?
Abia de a amintit omul de cateva neajunsuri si "l-ai si trimis" la psiholog.
Nu este nimic scos din context, chiar asa idioata e postarea, facuta de un cadru didactic si rostogolita pe net de alte mii de profesori si parinti.
Copiii au dreptul la educatie, care este foarte clar specificat in Constitutia Romaniei. Iar ministerul, institutiile aferente si parintii sunt obligati prin lege sa asigure asta. In lege nu este nimic despre obligativitatea copilului sau a parintelui in cunoasterea manierelor sau a "regulilor de aur ale respectului" (la inscrierea in scoala).
Nu spune nimeni sa schimbi un om dupa 7 ani. De ce ai vrea sa faci asta? Sa impui respectarea regulilor de ordine interioara si sa educi copiii conform varstei si materiei de care esti responsabil ca si cadru didactic nu inseamna sa il schimbi. A educa nu inseamna a schimba!

| Wr3nch a răspuns (pentru anonim_4396):

Da, si se face. Dar profesorul e om ca oricare altul, si isi va da si el cu parerea, care e sport national la romanii. La fel cum sigur nu ai predat o ora in viata ta, dar arunci cu noroi si zici ca majoritatea profesorilor nu fac nimic. Fac prea mult, dar la copii nu le pasa, ca au crescut cu tablete si TikTok, si nu iti trebuie note ca sa fii influencer, manelist, sau ce mai vad ei.