Dacă întrebi părinții și pe ăștia mai bătrânii vor spune că pe vremea lor se făcea carte. Probabil și noi vom zice copiilor noștri la fel.
Faza e că mereu se face carte. Sistemul se schimbă, precum și vremurile se schimbă. Cine vrea să învețe învață în orice perioadă ar fi.
Nici acum si nici acum 30 de ani nu a existat un invatamant serios, dar daca te referi la calitate in general, e mai de calitate acum.
Oamenii au impresia ca era mai bine inainte de revolutie pentru ca universitile produceau specialisti mai buni, dar motivul pentru care se intampla asta e simplu, numarul de locuri. Comunistii adunau in invatamentul superior doar spuna, de aia auzi de cazuri unde concurenta era de 150 de oameni pe un loc. Daca acum la o facultate de constructii ai 1-200 de locuri pe an, pana in 89 poate aveai 15-20, deci aia care intru erau brici.
Abordarea asta face elitele mai de calitate, dar media ti-o duce in jos. Calitatea actului educational dintr-o tara nu e data de cat de buni sunt cei mai buni elevi/studenti ci de cat de bun e elevul/studentul mediu.
In orice caz nu era lumea așa nesimțită ca acum, și parcă educația era mai pusa în ordine.
Pentru ca exista frică. educația se învață nu se impune!
Se invata la fel de serios. Daca se ia in serios ce se preda si ce se face, ramai cu un bagaj de cunostinte din diferite domenii. Bineinteles, cine vrea.
Învățământul a suferit o continuă degradare. Lucrul ăsta nu a început acum 30 de ani, ci cu mai mult timp în urmă.
Programele au devenit mai încărcate într-un mod care nu este eficient pentru numărul de ore de acum și, de asemenea, au început să pună accentul pe memorare mecanică. Demonstrațiile au fost scoase și orice se face nu mai e justificat. Elevii practic sunt programați ca niște roboți, neputând să înțeleagă cu adevărat niște concepte fără studiu suplimentar (pregătiri, auto-formare). Înainte gradul de justificare, de demonstrare era mult mai riguros. Să nu mai spun că, în general, atitudinea era cu totul alta față de procesul de învățare.
Îți spun ca cineva care e înconjurat de persoane care au fost implicate în sistemul de învățământ de foarte mult timp.
Oricum, cred că toți știm cum este învățământul în prezent. Vorbesc de țara noastră.
Totuși, să îți spun că „pe vremea mea" - chiar dacă nu se compară cu ce era și înainte, elevul mediu era la nivel de elev de peste 9 în prezent. Nivelul evaluărilor nu a scăzut și el degeaba - ajungând în situația ca 2 treimi să fie grilă. Rata analfabetismului funcțional, la fel. Cine spune că un elev mediu de acum e mai bun decât era un elev mediu de atunci se înșală amarnic.
Nu mai spun despre universitățile românești. Am un prieten care e profesor universitar în Germania și aici în România față de acolo situația e deplorabilă, de asemenea. Nivel mult mai slab decât cum erau înainte universitățile românești. Orice profesor universitar care a prins acele vremuri îți va confirma asta.
Asta s-a mai discutat si chiar cu tine, se invata mai serios acum 30 de ani, mult mai serios.
Mai educați până ce să curgă gârlă cu informație. Pornind chiar de acum 10-20 de ani te pierzi în știință și paradoxal până atunci ești prost cu cartea în mână, dar educat.
Cum de unde stiu eu? Pai eu cand am facut scoala? Nu acum 30 ani?
Am facut primara 1-4 intre 1984-1988, gimnaziu 1988-1992, liceul 1992-1996, si stiu cum se facea carte mai ales inainte de 1990.
La mesaje vad mereu cand vine, deci orice scrii, eu vad si raspund.
Pai daca voteaza cu stanga e bine, si ti-am mai zis de ce.
Ca uite dreapta ce face, facturi de 1000 lei la gaz pe luna noiembrie desi a fost o luna calduroasa, chiar acum pe softpedia un user s-a plans de asta!
Deci fapt concret, nu vorbe, si sa vezi din aprilie ce vine.
Dreapta ce a facut? Te-a vandut la UE cu tot cu pamanturi si resurse, si acum stai la p lor sa iei la pret UE foarte scump gaz si tot, ca tu nu mai ai, ca le-ai dat.
Ca daca aveai resursele tale, aveai 80 % asigurat necesarul intern, te mai intelegeai cu rusii (cum fac ungurii si au gaz ieftin, ii doare in c de preturile UE), iti mai dadea 20 % alea ieftin, si om erai.
Dar na, ungurii sunt mai destepti si tine cont, ca ei nu au resurse, deci iau mai tot de la rusi, damite noi care avem? Eram boieri.
In fiecare perioada s-au pregatit elevii pentru interesul "momentului".
Elevii au invatat ce le-a fost "dictat" prin invatamant si de societate.
Inainte de "40 s-a pus accentul pei comportamentul in societate.
Inainte de "90 s-a pus accentul pe formarea fortei de munca.
Dupa "90 se pune accentul pe formarea unor generatii noi, manipulabili in interesul economiei globalizate (forta de munca ieftina, manipulabila economic).
Nu s-a învățat niciodată serios. Si sti de ce? pentru ca nu toti copii sunt la fel. Omul are la mana 5 degete, asa ca nu toti copii invata la fel de bine.
Pe vremea lui Ceausescu se facea doar 10 clase din cate stiu.
Din ce stiu de la ai mei e ca in anii 80' bacul era altfel pentru ca pe vremea aia copii erau altfel, diferiti decat cei din 2022 care vor termina clasa a-12-a si in anii 90' erau alte generatii de copii iar in anii 2000' erau la fel alte generatii si tot asa la fiecare 10 ani.
Intrebare: Ce o sa fie de acum in colo in viitor?
Asa si pe aici pe TPU parerile sunt diferite, unii zis una, alti zic alta. Poate gasesti solutia din cate pareri ai ascultat pana acum, precum selly )
anonim_4396 întreabă:
anonim_4396 întreabă:
Curiosul999 întreabă: