Dacă ești realmente bun intr-un domeniu (fie și lb. engleză) clar că nu rămâi "muritoare de foame"
Faptul ca termini politehnica nu iti garantează reuşita, la fel cum faptul că termini literele nu înseamnă că vei ajunge "muritor de foame". Depinde cât de bine pregătit eşti, dar şi cât noroc ai. Şi eu termin filologia, profil pe care l-am ales din plăcere, deşi eram "above average" la matematică, să zic aşa, dar pur şi simplu nu îmi plăcea, deloc. Îţi recomand, dacă tot te duci la litere şi nu ai deja un certificat, să îţi dai ori DELF-ul, ori Cambridge-ul, pentru că sunt un plus foarte mare. Cum a spus şi sierra1, dacă eşti bun într-un domeniu şi stăpân pe ceea ce faci nu ai cum să ajungi muritor de foame. Dacă mai eşti si omul potrivit la momentul potrivit, şi mai bine. Da, adevărul e că mulţi umanişti sunt descurajaţi şi li se spune că nu vor ajunge mai nimic în viaţă şi da, într-o societate aflată în plină evoluţie, logic că cei din domeniul tehnicii etc. vor fi mai bine văzuţi. Dar e nevoie de oameni în orice domeniu. În clasa mea, spre exemplu, sunt oameni foarte inteligenţi, care au foarte mult potenţial, cei care au venit la un profil umanist pentru că sunt chiar pasionaţi de acest lucru şi vor să facă ceva mai departe în acest domeniu, dar mai sunt şi cei care au venit la filologie din simplul fapt că nu voiau să mai facă matematică, fizică etc. sau nu au avut media necesară pentru profilul dorit, nu că ar avea ei vreo înclinaţie pentru uman. Din cauza asta, avem şi noi, restul, de suferit şi sunt atât de subestimate clasele umaniste.
Asculta-ma, o sa-ti zic niste lucruri importante de care sper sa tii cont.
Nu sunt si nu o sa fiu niciodata contra facultatii dar foarte multi liceeni au o mentalitate gresita in ceea ce priveste drumul in viata, printre care se afla si facultatea.
Vezi tu, treaba asta se datoreaza celor care nu au un drum stabil in viata sau un anumit target exact, incat sa zica,, BA EU ASTA CLAR VREAU SA FAC SI PUNCT! " Din diferite motive. Si ghici ce, printre motivele alea NU se afla sau cel putin NU SUNT pricipalele motive,, se castiga bine",, imi ofera un viitor stabil",, imi ofera un statut social ridicat",, are avantajul ca..." sau indirect, i-a influentat x sau y, filme, seriale, social media ca e ceva wow. Sau mai exista categoria,, ca asa a zis mama" sau,, ma omoara ai mei daca nu fac facultatea asta "
Cand citesc,, ce parere aveti, merita una dintre ele?" deja miros nesiguranta. Atunci cand esti hotarata sa pornesti pe un drum mergi in continuare. Daca ti-ar raspunde 50 de useri cu,, nu, nu merita" zi-mi sincer ce ai face? Sau posibil sa primesti raspunsuri de la niste lenesi care s-au ghidat doar dupa urechea lumii si care la fel, au facut alegeri gresite. Iti pot spune facultatea este grea, ca nu merita, cand de fapt vina este a lor. Chiar si eu daca as fi facut aceasta facultate, nu ti-as fi raspuns. Da stiu, par rau, dar sper sa intelegi de ce. Daca intrebi un prost si un lenes cum este facultatea dea. o sa auzi numai de rau si o sa-ti schimbi ideea.
Pasii pentru gasirea drumului in viata sunt.
1.Afla ce calitati, aptitudini, talente ai.
2. Afla ce-ti place sa faci, ce poti face cu lucrurile de mai sus si cum le poti imbunatati.
3. Gaseste domenii (nu doar job-uri), unde se cauta asa ceva.
4. Afla cum poti ajunge acolo. Aici afli daca merita sau nu sa faci facultate, pentru ca nu pentru orice merita sa faci .
5. Munceste si munceste si munceste pentru a ajunge acolo, da tot ce poti si eu iti garantez, dau scris ca o sa ajungi acolo unde-ti doresti. sa ai bani, sa fii fericita si implinita pe plan profesional.
Hai sa luam profilul unui viitor psiholog.
1. Are voce si un mod de a vorbi foarte placut, este calm, empatic, nu judeca si este rabdator.
2. ii place sa vorbeasca cu toate categoriile de oameni, sa le asculta problemele si sa-i ajute.
3. Stiind lucrurile astea despre el, se intreaba,, hm. oare la ce as putea sa-mi folosesc aceste talente". Si se gandeste la domeniul psihologiei.
4. Afla ca pentru a ajunge psiholog trebuie sa urmeze o facultate, un master + alte cursuri, pregatiri si practiva, semniarii, ore de dezvoltare persoanala etc.
5. Evident ca o sa faca aceste lucruri si o sa dea tot ce poate pentru a ajunge acolo.
Vezi. din punctul meu de vedere, asta este mentalitatea corecta. Nu acela in care se trezeste cineva cu cateva luni inainte de bac si se intreaba,, dar eu ce sa fac cu viata mea? Toata lumea se duce la o facultate, ok, hai ca ma duc si eu ca si asa ma **** mama destul la cap". Genul ala de oameni ii vad des si pe TPU.
Incepusem sa vorbesc cu diferiti studenti si din vorba in vorba am ajuns sa-i intreb pe cat mai multi,, la ce facultate esti si de ce ai ales-o".
Sincer, rezultatul a fost dezamagitor. Daca-i intrebam in viata reala mereu se incepea cu un,, paaaaaai" + o pauza de vreo 2 secunde, sa nu uitam si de ochii dati intr-o parte. Si a fost suficient, nu m-a mai interesat restul raspunsului. Iar altii din mediul on-line imi dadeau doar raspunsuri seci care greu imi era sa cred ca le apartineau.
Stii de ce am scris asta? Pentru ca-i vad pe foarte multi ca sunt in ultimul an de facultate si se intreaba,, hmm. ca ce pot sa lucrez daca am facultatea de?" Stau si ma intreb,, pai de ce dracu ai inceput-o?!"
Nu stiu ce si cat ai inteles din asta sau daca te-a pus cumva pe ganduri, dar e ok ca macar sa o stii. Ceea ce faci tu mai departe, pe mine nu ma priveste, viata mea este aceeasi. Dar macar sa ajungi si tu sa fii ratacita si neimplinita pe plan profesional.
Daca tot iti plac limbile straine si stii o limba fluent sau chiar mai multe, iti zic sincer. habar nu ai cat de multi bani poti castiga din asta, mai ales daca ai si o voce placuta. Toata cele bune!
Https://imgur.com/a/OVzHa57
Am uitat de asta. Ia-ti o foaie, fa exact ce am facut eu acolo, completeaza cu orice. si lucrurul pe care-l il gasesti in toate cele 3, ala fa-l.
Eu sunt la facultatea de limbi straine. Daca te pasioneaza limbile straine sau aprofundarea limbii romane totul va merge bine, adica nu vei avea probleme sa nu treci sau lucruri de genul. Partea proasta e ca nu e o facultate foarte,, puternica'', adica nu se bate nimeni pe absolventii de aici pentru a îi angaja. Daca totusi vrei sa te inscrii aici iti recomand sa faci si modulul psihopedagogic deoarece o diploma în plus nu strică niciodată si cine știe ce îți rezervă viața, poate vrei sa te faci profesoară de romana, engleza sau ce limbi studiezi aici. Pe mine m-a lăsat cam dezamăgit această facultate, am facut-o cu drag, termin în vară, dar parcă nu a avut acea scânteie care să mă încânte. Eu m-am înscris aici pentru că eram bun materiile umaniste, mereu am fugit de matematica și materii asemanătoare...Despre jobul de după ce sa iti spun...nicio facultate nu iti asigura un loc de muncă, orice facultate ai face, depinde și de tine cât te implici apoi, toată lumea știe astăzi o limba straina, poate chiar doua, traducerile nu mai sunt ce au fost, singura cale bună după absolvire ramane lucrarea în învățământ, nu vreau sa te descurajez sau ceva, dar asta e realitatea.
Da ai foarte mare dreptate.
Sincera sa fiu, eu am ales filologia intr-un mod foarte ciudat, nu neapărat sa scap de matematica.Inițial imi doream științe sociale(medii mai mici), dar mi-am pus filologia ca era faza aia cu '' legea gemenilor ''. Ca dacă unul nu intra la un profil bun, se poate duce in clasa celui cu media mai mare. Asa ca am zis ca in loc sa ma complic si sa ajung la un liceu mai prost sau la un profil mai slab, sa imi pun filologie ca soră-mea si sa fie ce va fi. Guess what? Am intrat ultima in clasa
aveam ultima medie din clasa si pentru o sutime in plus, nu am intrat la profilul mai '' slăbuț'' de științe sociale. Practic eu doream un profil mai slab decât media mea si eu am intrat la limită la unul pe care inițial nu l am vrut. Sunt mai ciudata, știu
acum nu regret absolut nimic. Sunt la filologie intensiv franceza.Practic eu doream sa fiu intr-o clasa separata de sora mea la aceleași liceu la ss, unde au medii mai mici, dar mi-am pus filologia ca sa nu apara complicații si tot eu am fost ultima.
Si sa fi avut media peste 9.00 nu m as fi dus la mate - info sau bio-chimie, deoarece clar nu ma pasionau.Nu le vedeam rostul, nu se potriveau cu felul meu de a fi.Nu ma vedeam lucrând in domenii ce necesita atâtea numere, calcule etc.
Iti multumesc mult pentru comentariu si sper sa fie cu bine pentu amândoi❤️?
Înțeleg tot ce ai zis si imi place mult ca nu mi ai dat un răspuns concret. Nu mi l ai dat pentru ca puteam fi ușor influențată, daca aveai o părere negativa, puteam sa renunț
Deci practic oricum eu aleg, indiferent de părerea altora.
By the way, esti ceva life coach sau ceva de genul? Studiezi psihologia sau te pasioneaza?
Parca te asemeni cu mătușa mea la vorbe si ea tot imi da fel si fel de exerciții, diagrame Venn, imi da o mie si o sută de explicații, facem '' ședințe '' si tot eu rămân la ale mele. Ii genul care ii mereu chill si nu se panichează la nimic.
Merci mult de răspuns!
Sper ca o sa fie totul bine!
Merci mult de tot!
Cam asta am vrut dupa. Sincera sa fiu, am vrut sa lucrez in învățământ.Am vrut sa ma fac profesoara de limba si literatura română.
Nu știu ce surprize imi va pregăti viitorul, dar eu vreau sa fie totul ok. Vreau sa am un viitor strălucit.
Sper sa fie asa!
Mulțumesc!
Soon.
Nu studiez psihologia, nu ma limitez doar la asa ceva, ci dezvoltarea personala si profesionala. Raspunsul meu de mai sus + multe altele contin 0 psihologie. E o chestie mai mult de mind set.
Imi place sa detin cat mai multe informatii pe care le pot folosi in viata personala dar sa le si ofer mai departe la cineva care are nevoie de ele, lucru pe care-l fac cu cea mai mare placere.
Bună! Eu am absolvit Facultatea de Litere în 2005. Este o facultate foarte frumoasă și interesantă, dacă ești realmente pasionat/ă de acest domeniu. În același timp, este o facultate solicitantă, cu un volum de informații foarte mare de acumulat în fiecare semestru. Durează 3 ani, la care poți adăuga 2 ani studii masterale și 3 ani studii doctorale.
Nu mori de foame ca absolvent de Litere, dacă ești foarte bun vei găsi un job (sau chiar mai multe joburi) din care să câștigi suficient încât să duci o viață decentă. Și, mai ales, vei avea mari satisfacții profesionale dacă vei lucra în domeniul care te pasionează. Oricum, acest principiu e valabil pentru orice domeniu: dacă ești unul dintre cei mai buni dintre absolvenții respectivei facultăți sau școli, vei găsi de lucru, vei avea un salariu decent (nu neapărat mare, nu te vei îmbogăți, dar vei câștiga suficient încât să ai tot ce-ți trebuie) și vei fi împlinit în plan profesional.
Dacă dorești să afli mai multe detalii despre Facultatea de Litere, îmi poți scrie în privat. O seară frumoasă!
alexuta111 întreabă: