| Gabriela0206 a întrebat:

happy
Am doua mari nelamuriri:
1. Exista vreo diferenta intre Francmasonerie si Masonerie? Sau poti spune cum vrei? Cel mai adesea am auzit "Masonerie" dar in cartile de specialitate era scris doar "Francmasonerie"; deci care e diferenta?
2. Ce legaturi exista (daca exista) intre (Franc)Masonerie si Staretia din Sion (Le Prieuré de Sion)? Si aici ma refer la adevarurile istorice, nu la legende.
Multumesc. happy

Răspuns Câştigător
| angel74dm a răspuns:

In enciclopedia libera masonii sunt definiti in felul urmator: "Francmasoneria este o organizatie fraterna. Membrii sai sunt uniti de idealuri comune de natura atat morala cat si metafizica, si, in majoritatea ramificatiilor, de credinta intr-o Fiinta Suprema. In Romania francmasoneria este organizata sub denumirea de Marea Loja Nationala din Romania".

Masonii spun despre masonerie: "O asociatie de oameni liberi si de bune moravuri care conlucreaza pentru binele si progresul societatii prin perfecţionarea morala si intelectuala a membrilor sai. Odata cu relativ recenta introducere a invatamantului laic gratuit in statele moderne democratice putem intelege scopul francmasoneriei ca fiind partial implinit, dar inca in desfasurare."

Cuvintele francmason, francmasonerie sunt forma romaneasca a cuvintelor englezesti free mason, frantuzesti franc maçon sau nemtesti frei Maurer care inseamna "liber zidar" si reprezinta o mostenire a uneia din radacinile francmasoneriei: breasla zidarilor care cladeau biserici, bazilici si catedrale in Evul mediu.

Despre Masonerie exista doua puncte de vedere:
- pro-masonic, prezinta masoneria ca pe o organizatie fraterna, ai caror membri sunt uniti de idealuri comune de natura atat morala cat si metafizica, si, in cele mai multe dintre ramuri, de credinta intr-o Fiinta Suprema. Cata vreme ea tinde spre perfectionarea omului, este compatibila cu orice credinta sau convingere sincera, si nu ar trebui sa apara probleme.
- anti-masonic, prezinta aceasta organizatie intr-o lumina diabolica, socotind-o o pseudo-religie, cu o organizare ermetica, anti-sociala, complotista.

Exista mai multe "tipuri" de masoni, sau mai pe limba lor spus exista mai multe RITURI. Francmasoneria este organizata in clase, grade si rituri. Partea aproximativ comuna tuturor riturilor este Clasa lojelor albastre, cu trei grade: ucenic, companion, maestru (nu poti deveni maestru fara sa fi trecut prin primele doua grade, si sa te fi dovedit vrednic; este foarte dificil pentru cineva sa devina maestru). Maestrii Masoni pot face parte, dupa primirea acestor trei grade, numite si simbolice, in gradele de perfectionare a diferitelor rituri. Cele mai cunoscute si larg raspandite sunt Ritul de York si Ritul Scotian Antic si Acceptat. Gradele de perfectionare difera la fiecare Rit (cel mai adesea doar numarul lor). Spre exemplu Ritul Scotian Antic si Acceptat are 33 de grade masonice, fiecare cu o denumire proprie, marcata de simboluri masonice. Toate aceste 33 de grade fac parte din "Masoneria gradelor inalte".

Cateva raspunsuri la intrebari de baza despre masonerie:

CARE SUNT SECRETELE FRANCMASONERIEI?
Secretele Francmasoneriei constau indeosebi in modurile traditionale de recunoastere a membrilor, care nu sunt folosite in mod discriminatoriu, ci numai pentru a proba apartenenta la ordin in anume situatii, cum ar fi participarea la lucrarile unei alte loji.

ESTE ADEVARAT CA FRANCMASONII SE AJUTA NUMAI INTRE EI?
Nu. Din cele mai vechi timpuri, Francmasoneria a fost implicata in activitati caritabile. De la inceputurile ei, a acordat sprijin nu numai vaduvelor si orfanilor francmasonilor, ci si altor oameni, neimplicati in Francmasonerie In timp ce unele activitati caritabile vizeaza in special masonii sau rudele acestora, prin multe altele se acorda sprijin organizatiilor non-masonice.

FRANCMASONERIA ESTE UN ORDIN INTERNATIONAL?
Francmasoneria exista in toata lumea libera. Fiecare Mare Loja este suverana si independenta si poate pune in aplicare principiile Masoneriei in functie de conditiile specifice. Nu exista o grupare masonica ce guverneaza lumea.

CATE GRADE EXISTA IN FRANCMASONERIE?
Francmasoneria de baza are 3 Grade (Ucenic, Calfa si Maestru Mason). Exista numeroase alte Grade masonice si Ordine care sunt numite aditionale pentru ca se adauga la cele de baza. Unele dintre aceste grade aditionale sunt superioare din punct de vedere numeric gradului al 3-lea, dar acest lucru nu inseamna ca sunt mai "inalte" decat primele trei.

Francmasonii s-au ghidat inca din cele mai vechi timpuri dupa trei Mari Principii:

Iubire Fraterna. Orice francmason adevarat manifesta toleranta si respect fata de opiniile celorlalti si se poarta cu bunatate si intelegere fata de semenii sai.

Ajutor. Francmasonii sunt indemnati sa se ajute intre ei si sa ajute comunitatea ca intreg, fie prin acte caritabile, fie prin eforturi voluntare si actiuni individuale.

Adevar. Francmasonii se lupta pentru adevar, care inseamna standarde morale ridicate si dorinta de a le atinge pe parcursul existentei lor.

Masoni au fost dea lungul vremii:

GOETHE
MOZART
NEWTON
GEORGE WASHINGTON
SIR WINSTON CHURCHILL
BENJAMIN FRANKLIN

Si printre noi, printre romani sau numarat:

VASILE ALECSANDRI - poet
NICOLAE BALCESCU - poet
SEVER FRENTIU -artist, scenograf (cu mari sustinatori in Marea Loja din Washington DC)
BOGDAN-PETRICEICU HASDEU - scriitor
ALEXANDRU VAIDA VOEVOD - medic si om politic
NICOLAE TITULESCU - om politic, profesor universitar, multiplu ministru, supranumit "Cavalerul Pacii Mondiale"

Momentan nu se cunoasc originile acestui blazon, dar aceste contine
elementele distinctive ale Francmasoneiri Mondiale ( a lojiilor
albastre), echerul si compasul.

5 răspunsuri:
| Gabriela0206 explică:

@angel74dm Informatiile sunt folositoare, unele lucruri nu le stiam. Dar, inca nu am primit raspuns la a 2-a intrebare. Oricum, iti multumesc mult! happy

| thealchemist a răspuns:

1. nu.
2. nici una.

| membrutpu111 a răspuns (pentru angel74dm):

O prezentare sumara utila. bv

| angel74dm a răspuns (pentru membrutpu111):

Mulţumesc frumos.

| Daiki_Hiroshi_1996 a răspuns (pentru angel74dm):

Foarte frumos explicat big grin