CONSTRÚCTOR, -OÁRE, constructori, -oare, s. m. și f. (Adesea adjectival) Persoană cu pregătirea tehnică necesară care participă la proiectarea sau la executarea unei lucrări de construcție. – Din fr. constructeur, lat. constructor.
Sursa, Google
PRIMĂRÍȚĂ, primărițe, s. f. 1. Soția primarului; primăreasă. 2. Femeie care îndeplinește funcția de primar (II); primăreasă. – Primar + suf. -iță.
Aceeasi sursa.
Eu intrebam serios. Conform normelor oficiale de adresare i se spune: doamna primar al orasului..., la fel ca doamna presedinte al... etc.
In anumite cazuri cele doua cuvinte care copun subiectul propozitiei se pot acorda in gen: doamna judecatoare, doamna profesoara, doamna presedinta etc. Dar sunt cazuri ca cel ce constituie intrebarea, in care nu se poate. Nu poti sa spui femeia sau doamna constructoare, deoarece constructoare are cu totul alt sens: o idee constructoare, o propunere constructoare (constructiva) etc.
Da, dar acestea sunt cele folosite in mod curent de populatie, nu in mod oficial. Dex-ul expliciteaza cuvintele, nu da autoritate de corectitudine.
Profestiile nu au gen. Deci poti sa spui doar "Doamna constructor" sau "Domnisoara constructor".
CurcubeuAlbNegru întreabă:
anaadiaconu întreabă: