| CezaraaaCez a întrebat:

Am si eu o intrebare si sper sa ma ajutati...Am avut in teza un exercitiu in care trebuia sa formulez o propozitie in care sa am cuvantul "specios".Eu am scris "El este specios", iar profesoara mi-a taiat, spunand ca este gresit.Este corecta propozitia sau nu?

6 răspunsuri:
| AlinaToma a răspuns:

Nu cum sa fie specios?

| AlinaToma a răspuns:

Poate spicios

Brigaela
| Brigaela a răspuns:

Evident ca nu este corecta. Specios poate fi o situatie, o intamplare, nu o persoana. Tu cred ca nu stii ce inseamna.

| CezaraaaCez explică (pentru Brigaela):

Nu stiu ce stiti dumneavoastra...dar cuvantul este corect ..Care are doar aparențe favorabile, plăcute; amăgitor, înșelătorsau mai inseamna speciós, -oásă adj. deosebit, special, specific.Deci propo, zitia El este specios.-ma refer ca el este inselator.

Brigaela
| Brigaela a răspuns (pentru CezaraaaCez):

Se refera la o situatia, fapta intamplare care are aparente favorabile, amagitoare, nu la o persoana. Asadar propozitia este gresita, fiindca nu ii poti atribui acest adjectiv unei persoane, ci numai, asa cum am zis, unei intamplari, fapte, situatii. Intr-o opera literara ii poti atribui un sens figurat (de exemplu goarna suna rosu), dar tie ti s-a cerut sa folosesti sensul propriu al cuvantului, nu unul figurat.
In plus, cand faci astfel de propozitii este obligatoriu sa faci propozitii mai complexe, din care sa se vada ca stii sensul, nu genul asta de propozitii in care nu spui nimic (practic orice adjectiv din lume putea fi fortat in aceasta propozitie). Daca iti dadea ductil, ai fi spus, fara sa stii ce inseamna El este ductil si ai fi pretins apoi ca este adjectiv, deci merge.