| Sophie26 a întrebat:

Am si eu o nelamurire: Cand se foloseste "voiam", si cand se foloseste "vroiam"? Explicati si voi mai pe inteles. Celui mai bun raspuns, ii acord funda.

Răspuns Câştigător
| amaadina a răspuns:

"Voiam" este forma de imperfect a verbului "a voi". "Vream" este forma de imperfect a verbului "a vrea". Forma "v-r-o-i-a-m" este o combinatie intre "vream" si "voiam". In dictionar apare conjugarea verbului "a vroi" (sinonim cu a vrea), deci "v-r-o-i-a-m" nu este socotita o forma chiar incorecta, dar nu este recomandata.

11 răspunsuri:
| DjNick112 a răspuns:

Forma corecta a verbului este "voiam" sau "vream", v r o i a m nu este corect (nici nu ma lasa TPU sa scriu ca e gresit, de asta am pus spatiu), deci nu se foloseste niciodata

| mississippi a răspuns:

Buna! Pai cum sa-ti explic eu?!? Clar si raspicat : forma corect a verbului "a vrea" este : ''Voiam", nu ''Vroiam"! Deci, ''voiam'' se foleseste in toate contextele, insa "Vroiam" este incorect!

| amaadina a răspuns:

Voiam este forma de imperfect a verbului "a voi". "Vream" este forma de imperfect a verbului "a vrea". Forma "voiam" este o combinatie intre "vream" si "voiam". In dictionar apare conjugarea verbului "a vroi" (sinonim cu a vrea), deci "voiam" nu este socotita o forma chiar incorecta, dar nu este recomandata.

| amaadina a răspuns (pentru amaadina):

Si "a vrea" cu "a voi" este cam tot acelasi lucru.

anonim_4396
| anonim_4396 a răspuns:

Voiam este corect.O voi este verb. A vroi, nu am auzit vreodata.Se vorbeste asa in majoritatea regiunilor...din nestiinta. Mamaia si strabunica nu aveau scoala multa si asa au invatat copii sa vorbeasca.Cum la copii nu le-a placut scoala, au ramas cu aceste cuvinte in cap.

| Vlad529 a răspuns:

Vroiam e greșit, unde ai auzit de "a vroi"?

| Levelstar a răspuns:

Niciodata nu se foloseste voiam, ci doar voiam, voiam pare mai taraneste!

| WarriorCat a răspuns:

Forma ''voiam'' e cea corecta, dar daca noi nu suntem obisnuiti cu aceasta forma, spunem ''v r o i-am''.

| alexs99 a răspuns:

Forma corecta este ''Voiam'', ''Vroiam'' nu este corect, deci nu se foloseste.
O zi buna.

| anad a răspuns:

"Aş zice că până la ediţia viitoare a DOOM-ului (în care nu-i exclus să-l vedem şi pe a vroi, cu imperfectul VROIAM) să ne limităm la a voi şi a vrea, cu imperfectul voiam (fără -r-) şi vream."
https://diacritica.wordpress.com/tag/voiam-sau-vroiam/

| Sophie26 explică:

Va multumesc tuturor pentru raspunsuri. Asa stiam si eu, ''voiam'', dar o fata imi spunea ca nu e adevarat, ca e ''v-r-o-i-a-m''. De-asta am intrebat. big grin :*