| IulianaTa20 a întrebat:

Buna, as vrea sa va intreb ceva legat de media mea la chimie. Eu am in oral notele 6, 6 si 4 iar in teza am nota 6(dau si teza pentru ca sunt la stiintele naturii). Ce medie imi va iesi? 6 sau 5?

11 răspunsuri:
| Andreeush a răspuns:

Îți va ieși 5, 50. În catalog îți va trece 6.

| melodrama a răspuns:

Ti-a iesit 10 tinere

| IulianaTa20 explică (pentru Andreeush):

Esti sigura? Adica eu am calculat si imi daduse 5, 49

| AC4S4 a răspuns:

Iti iese media 5.49, din moment ce media se calculeaza doar cu doua zecimale. Aceste probleme cu medii care ies la 0.49 apar la 3 note si 1 teza.

In general profesorii iti mai dau o nota ca sa iti iasa 6, unii iti lasa media 5.

| Andreeush a răspuns (pentru AC4S4):

Dar dacă calculezi media cu un calculator îți dă 5, 50.
Dacă calculezi de unul singur, fără calculator, se iau în considerare doar primele două zecimale și iese 5, 49.
În general profesorii calculează mediile cu ajutorul calculatorului (așa procedau la școală la mine). Ar trebui să îi acorde cea sutime și să fie 5, 50.

| Andreeush a răspuns (pentru IulianaTa20):

Dacă îți calculezi media cu un calculator îți dă 5, 50.

| AC4S4 a răspuns (pentru Andreeush):

Matematic, ceva impartit la 3, apoi inmultit cu 3 da tot acelasi ceva.
(a/3) * 3 = a

Dar media nu se face asa.
Media se face astfel:
Se iau notele de la oral, se face media lor. In cazul acesta media lor este 5. 333333... Din aceasta medie raman doar primele doua zecimale, deci va fi 5.33. In cazul in care exista teza, media aceasta se inmultimeste cu 3, se adauga teza si se imparte totul la 4.
5.33*3 = 15.99; 15.99 + 6 = 21.99; 21.99/4 = 5.495, din care ramane doar cu doua zecimale => media este 5.49

Calculatoarele nu au conceptul de perioada, nu pot merge la infinit cu zecimalele 333333... De aceea se merg cu zecimalele cat se poate, iar pe ultima se adauga o unitate. Deci pe calculator va fi 5. 3333...4, tocmai pentru ca daca se inmulteste din nou cu 3, sa dea numarul initial.
Pentru a scapa de aceste nelamuriri, Ministerul Educatiei a decis ca media notelor sa se faca doar cu doua zecimale.

https://www.isjsalaj.ro/legislatie/OMENCS_5079.pdf
La articolul 120 gasesti despre cum se calculeaza media.

Sunt chestiuni mai complicate. 16/3 = 5.(3)
5.(3) * 3 = 15. 99999999999... sau 15.(9).
Majoritatea matematicienilor sunt de acord ca 0. 99999... la infinit este egal cu 1 (deci 15. 9999999... este 16). Deci, matematic, media ar trebui sa fie 5.50. Insa, legislatia arata clar ca media este 5.49.

Am mai avut o discutie de acest gen cu o persoana care spunea ca este profesoara si ca nu a incheiat niciodata medii cu.49. Am putut sa-i arat si legislatia unde scrie clar, a tinut tare si drept ca e profesoara de nu stiu cati ani si ca stie mai bine. Chiar eu am fost de multe ori in cazul in care media imi iesea cu 49 de sutimi. Uneori am raspuns ca sa imi mai dea o nota, alteori mi-o dadeau profesorii de la sine, alteori am lasat asa.

| Andreeush a răspuns (pentru AC4S4):

Nu toți profesorii procedează așa. Diriga mea venea la oră cu calculatorul să incheie mediile laughing

| GeorgeTheMaster a răspuns (pentru Andreeush):

Nu doar a ta...Si toti profesorii mei din generala si liceu veneau cu calculatorul la ora

| ionutandrei2003 a răspuns:

Multe raspunsuri proadte pe aici...din pacate o sa iti iasa 5, 499999999999 care se rotunjeste la 5. Stiu lume care a mai patit.

| IulianaTa20 explică (pentru ionutandrei2003):

Astazi m-am oferit pentru a imi repara acel 4(se pare ca nu-l trecuse in catalog, ci doar in caietul ei). Mi-a pus 6 in catalog in loc de 4 pentru ca m-am descurcat cat de cat la ascultarea de azi si imi iese media 6. Multumesc pentru raspuns oricum