Bună!
Media de admitere MINIMĂ este 5 ( notă de trecere ), dar TREBUIE să dai probe de aptitudini!
Vezi toate detaliile ( despre probele de aptitudini ) la linkul :
http://www.google.ro/......http?/url
Vezi şi Metodologia ( cu modul de calcul a mediilor ) la linkul :
http://admitere.edu.ro/......i_2011.pdf
Toate cele bune.
La liceele de artă nu există un barem de note.
Acolo există un număr destul de re dus de locuri, pentru fiecare speciali tate în parte.
Se dă un test de aptitudini, ( cîte două probe la fiecare specialitate)care este eliminatoriu, iar cei care trec de acest test urmează a intra în primul an de liceu, în ordinea notelor de la test și în limita locurilor.
Cam asta e!
Stii cumva in ce consta acest test de aptitudini?
Vocal sau cum?
Dar pentru sectia de arta vocala interpretativa trebuie neaparat sa dau proba la toate cele 3 genuri (canto clasic, jazz si traditional romanesc)?
Acelea sunt 3 specializări ( posibile ) la liceul respectiv!
Deci, vei avea DOAR una dintre cele 3, în funcţie de specializarea la care vrei să te înscri ( sau care există la respectivul liceu )...
Depinde de secția pentru care optezi.
Nu mai știu cum mai este acum împărțirea locurilor, pe clase, în liceele de artă.
Întrucît liceele de acum au patru sec ții (muzică, plastică, artă dramatică și
coregrafie) este posibil să aibă două clase de a IX - a, deci cam 65 - 70 de locuri.
Deci, aproximativ 15 - 17 locuri la muzică.
Probabil 2 - 3 la canto, unul sau două la pian, cîteva la corzi, cîteva la suflători, unul sau două la percuție și ...cam atît.
Fiecare candidat se înscrie la instru mentul la care crede că are șanse.
Pentru cei de la canto instrumentul este vocea.
Se dau două probe.
a)Proba instrumentală și
b) probă la teorie și solfegii.
Solfegiile sînt la prima vedere.
Probele sînt de dificultate mult peste medie.
Funcție de aceste note, la cele două probe, și funcție de numărul de locuri la fiecare subramură muzicală, se accede în liceu.
Nu cred că se iau în considerație no tele de la celelalte materii din școala generală.
Liceele de artă pregătesc viitori ar tiști iar nu medici, fizicieni, literați sau matematicieni.
Cred că ar și fi un nonsens.
Chiar dacă vii cu 10 pe linie de la școala generală dar ești de nota 1 la partea artistică, nu vei intra nicio dată la un liceu de artă.
Înainte de a deveni mare cîntăreț, celebru Carusso era doar... zidar.
Dar, avea o voce cu care i-a speriat pe cei care l-au auzit.La fel și Pavarotti.
În schimb, s-a școlit ulterior și au ajuns cei care au și fost.
Multumesc pentru raspuns.
Eu am voce (ceea ce mi-a spus doamna mea profesoara care este profesionista si isi da seama din prima) doar ca la partea teoretica nu prea ma descurc. :/
Nu cred să ai prea mari șanse.
Să zicem că ai o voce foarte bună.
Pentru proba de aptitudini trebuie să pregătești o piesă muzicală, sau mai multe, din care comisia ar putea ale ge ( nu știu exact ce se cere pentru liceu). Cu alte cuvinte trebuie să ai un repertoriu.
Ar fi bine dacă, pînă a ajunge la a cest moment al examenului, ai face ceva pregătiri cu un profesor de canto și eventual cu unul de teorie și solfegii.
La acest test, pentru că e vorba de canto, vei interpreta o piesă vocală, probabil vei face și cîteva vocalize, pentru verificarea urechii tale muzi cale, precum și a ambitusului ( distan ța de la nota cea mai de jos și pînă la cea mai de sus pe care le poți inter preta într-un registru lejer).
Cînd am spus că nu prea ai șanse m-am gîndit la următorul lucru.
Este foarte posibil ca pentru acele 2 - 3 locuri disponibile la clasa de canto să concureze și elevi care au făcut pînă acum 8 ani de zile ( școala genera lă) în cadrul liceului de artă și pentru aceștia solfegiul e ceva ca și cum ai merge pe stradă.
Singura ta șansă ar fi aceea ca să ai o voce cu totul EXCEPȚIONALĂ pentru a putea contrabalansa acest handicap.
Cunosc foarte bine fenomenul și vor besc în cunoștință de cauză.
Nu vreau să te descurajez. Încerc să fiu cît mai obiectiv posibil și să pun în față adevăratele obstacole pe care le vei avea de întîmpinat.
Dar, dacă tu ții cu neapărat, n-ai decît să încerci.
Baftă!
Dacă ai văzut că îți dau atîtea detalii și că am atîtea cunoștințe, puteai să-ți imaginezi că sînt o persoană mai în vîrstă - am aproape 68 de ani.
Dacă ți-am spus că „ îți vorbesc în cunoștință de cauză" se cheamă că în viața mea am avut cunoștință de res pectivele probleme care te interesea ză pe tine.
Sănătate!
Aha, am inteles acum.
Multumesc mult pentru tot.
O zi minunata!
AlexandraER întreabă: