Daca ai strins ACUM bani, pana la a discuta de sume, ai de luat o decizie din doua:
1. Aia mai putin inspirata, dar mai sigura, si anume de a ii schimba in EUR.
2. Investeste-i pe toti in crypto sau actiuni. Sugerez Shiba INU, BNB, Dogecoin, sau actiuni la Microsoft, Adobe, Amazon.
Decizia de-a dreptul stupida e sa nu faci absolut nimic cu ei, si sa ii tii in lei. O sa pierzi minim 15-20%, asta daca nu chiar mai mult. Inflatia reala e dezastruoasa.
P.S. O alta solutie inspirata ar fi sa faci niste cursuri ceva care sa iti ofere o sansa din momentul zero in capitala. Gen curs de ospatar sau/si permis de conducere.
Și zici ca ți-ai pus deoparte deja jumate din taxa... mișto.
500 chiria la grămadă cu alții sau dacă nu faci pretenții și te vor aia la cămin - 200; mâncare săptămânal de la mămica + snaksuri - 200-300 sau 300-400 dacă iți gătești; ieșire săptămânală cu colegii - 600 aprox...fa și tu un calcul pe luna
Depinde de cazare, în cămin sau în chirie. Dacă ai o mașină personală sau mergi cu metroul, de distanța între cazare și facultate, dacă mănânci la cantină sau la restaurant, de distracțiile care vrei să ți le permiți, dacă ai bursă sau nu, dacă ești la buget sau îți plătești facultatea.
Nu ma pricep prea bine la investitii, de obicei, eu sunt genul care se teme de rezultate nefaste. Insa sa îi schimb in euro ar fi o idee foarte buna.
Multumesc!
In primul rand esti de admirat, as fi vrut sa gandesc si eu la tine la acea varsta.
Vezi ca orice ai alege sa lucrezi in paralel sa nu iti afecteze studiile si sa te concentrezi cat mai bine pe ce ai ales, la ce facultate vrei sa dai.La unele data inveti si singura inainte si inveti ceva si dupa primul an o sa te poti angaja in domeniu si din al doilea an, aici depinde de facultate. Daca stai la camin si mai primesti mancare si de acasa cred ca o iti ajung 1000 lei binisor, dar aici depinde si unde stai si cat de des te vei duce acasa.
Euro, aur, sau argint. Argintul a avut o crestere impresionanta in ultimii 20 de ani si acum e din nou pe trend ascendent. Buba e ca la noi nu prea merge treaba asta.
Poti lua bursa sociala la facultate ( daca nu aveti 1380 de lei pe membru, o iei).
Adica, ca sa o iei, tu trebuie sa ai mai putin de 1380 de lei pe luna, mama ta la fel, tatal tau la fel si frati, daca ai.
Si daca intri cu peste 8, o poti lua si pe cea de merit. Eu am 1500 de lei pe luna ( sociala si de merit grad 1, am media peste 9.50).
Buna!
Multumesc mult pentru informatii, apreciez ca mi-ai acordat o parte din timpul tau pentru a ma ajuta sa inteleg mai bine cum stau lucrurile. Nu prea am rude pe care sa le intreb, intrucat, de fiecare data cand aduc vorba, ei spun pur si simplu ca au primit banii de casa, fara efort, fara sa inteleaga cum stau lucrurile in viata independenta.
Multumesc din nou! Apreciez foarte mult.
Am mai multe variante in minte, variante care sa imi aduca implinire:
1) Litere,
2)Limbi moderne aplicate,
Sau
3) Drept.
Tatal meu ma tot bate la cap cu "Universitatea de politie", insa asta nu este pentru mine, de aceea, ca sa nu depind de nimeni si sa nu aud ca am stricat bani pe o facultate care lor nu le aduce sarisfactii banesti, o sa ma descurc singura. Nu stiu ce parere ai despre asta, dar eu cred ca ma voi descurca in unul dintre aceste domenii. Am 3 variante, o sa aleg, evident, una dintte acestea, insa, pana la urma, cred ca voi merge la "Facultatea de Litere", intrucat ma simt atrasa de acest domeniu.
Multumesc!
Inteleg ca te simti atrasa de acest domeniu,eu recunosc ca am optat pentru una care sa imi deschida si perspective pe viitor,dar am mai facut greseli intre timp. Il inteleg si pe tatal tau de ce insista acolo,mi se pare ca in domeniul legal (politie/jandarmerie) nu trebuie sa platest si ai asigurata cazarea si masa. E o facultate ideala daca ai ambitie,inteligenta,dar esti mai putin potent financiar. Sper sa fie alegerea potrivita, nu o fac sa te descurajez, dar o colega de liceu a facut acea facultate si acum o face si pe-a doua, depinde, daca stii ce vrei sa lucrezi si te ajuta faculatea pentru cei mai buni mereu se gaseste o solutie.
Ideal ar fi sa te documentezi cat mai bine despre fiecare facultate (au site-uri proprii) poate (si mai bine) vorbind cu un fost student de acolo care stii ca e sincer si obiectiv.
Mult succes in toate!