Două cărți excelente:
Vorbire - Dicțiune sau rostirea cuvântului românesc - George V. Grigore
TED Talks. Ghidul oficial TED pentru vorbit în public - Chris Anderson
În rest, aș zice să iei orice carte serioasă care nu e ruptă de realitate. Pot fi biografii (mi-a plăcut mult 27 de pași de Tibi Ușeriu), cărți de sănătate (nu strică niciodată să știi ceva despre diabet, de exemplu), de psihologie (ca să înțelegi mai bine oamenii), de pedagogie (dacă ai de învățat pe cineva cândva ceva), de bucătărie, de grădinărit, istorie, cultură generală. Eventual fă-ți cercuri de prieteni care să-ți recomande cărți bune, să mergi pe sigur, să nu pierzi timpul cu cărți care doar îți pierd timpul. Spor!
Și da, citind mereu cu voce tare ajungi să citești ușor. Poți ține și o piatră în gură ca să îți forțezi dicția. Eu am citit așa o carte de vreo 100 de pagini. Simt că m-a ajutat.
Despre stinta si evolutie cultura. Vezi filozofi gen Darwin Niche Kent etc
Te duci la bibliotecă și cauți, vezi ce te atrage. Nu-ți trebuie o carte psihologică sau un Don Quijote de la Mancha. De început poți să ceri și ajutorul bibliotecarei, îi spui cam ce crezi că te-ar atrage și îți pregătește ea un set de cărți de unde poți alege.
Nu ai nevoie de un anumit tip de cărți, dar nici reviste sau Capra cu trei iezi. Dacă citești constant și te ții de citit, treptat îți dezvolți vocabularul.
Cred ca Nietzche sau "Kent Omu' Tigara" reprezinta un studiu cam greu pentru cineva care vrea sa citeasca de placere.
Eu recomand Jugement rendu a Toulouse care e mult mai simpatic.
"Niche Kent" - Iei numele lor in deradere?
*Nietzsche, *Kant
By the way, numai pe astia-i stii, de i-ai amintit?
mishaly întreabă: