Efectiv trebuie sa îți oferi mult mai mult timp pentru tinee, trebuie sa te pui pe primul loc, și cât despre materie și citit' recomand să cauți rezumatele pe net' înveți mult mai ușor așa.
Cand te culci atat de tarziu, dupa miezul noptii este normal ca sa nu retii mai nimic, fiind foarte obosita de peste zi, fiindca pierzi producerea celor mai importanti hormoni care ajuta creierul si organele interne sa se refaca: serotonina si melatonina.
Acesti 2 hormoni se produc numai cand dormim intre orele 22 si 2 dimineata!
Lipsa lor pe termen indelungat duce la: oboseala, putere scazuta de concetrare si memorare, declanseaza depresia, anxietatea, atacurile de panica, paranoia, schitofrenia, diabetul, cancerul samd.
Culcarea trebuie sa fie la ora 22, cel mai tarziu, ca trezirea sa fie la ora 6 dimineata, sa poti invata cu capul limpede si sa asimilezi dublu sau triplu.
Nu se mai doarme peste zi 2 ore, fiindca nemaipierzand somnul de noapte, vei fii odihnita si vei putea studia mai mult si mai bine.
Cu rezumatele de pe net mai tine in liceu. La facultatea de litere trebuie sa citesti toate operele.
Asta pentru ca nu ti-a placut si nu ai citit nimic inainte, in anii premergatori facultatii.
Colegii tai sunt la zi pentru ca au citit si in vacantele de la liceu, citesc in tramvai, etc.
Tu de ce te-ai dus la litere daca citesti putin si din obligatie?
Culcandu-te asa tarziu esti tot mai obosita si dai tot mai putin randament. Dormi noaptea, nu ziua. Nu mai esti bebelus. Asa iti vei organiza si timpul mai bine.
Intri in depresie pentru că te compari cu alții. Ceilalți, care m-ai mult se lauda că sunt cu materia la zi, (eu am cunoscut enorm de multi studenți, și doar câțiva din ei au fost cu materia la zi, și asta pentru că în timpul anului volumul de informații primit e enorm, și e foarte dificil sa tii pasul), dau doar din gura, ca sa arate că ar fi cineva. Cel mai mult în studenție știu că se învata in perioadele de sesiune (îmi plăcea să merg in căminele studențești din Timișoara în acele perioade, era o liniște aproape ca de vacanta, mai toți studenții erau cu nasul în carte), in weekend-uri sau in vacanțe.
Ideea cu învățatul in vacanta de iarna e extraordinara. Pentru că nu prea ai de ce iesi din casa, fiind mai mult vreme urita, și atunci poți să te organizezi sa înveți încît să recuperezi. Eu într-o iarnă am reușit să învăț ceva ce nu credeam că voi reuși vreodată. Aveam timp la dispoziție, și, cum aveam nevoie sa cunosc un program de grafica vectorială, nu m-am mulțumit cu puțin, am mers direct la ce e mai bun, la Corel Draw, unul din cele mai performante programe din domeniu. Am pornit de la zero, cu Help-ul, a fost dificil, pentru că, fiind un program profesional, nu e ușor de folosit, trebuie sa îl cunoști ca sa îți ușureze munca, am mai căutat pe net tutoriale, și, la sfirsitul iernii, nu pot spune ca am învățat totul despre el, căci e foarte complex, dar am învățat cît aveam eu nevoie sa îl folosesc, și, odată pusa baza, tot ce am de învățat de acum se realizează mai ușor.
Sfatul meu e sa încerci să faci cit poți. Pentru ce nu poți, sa nu te stresezi. Lasa-i pe alții să zica ce-or zice. Și în vacanța de iarnă să faci tot ce poți ca sa recuperezi.
Succes!
Nu sunt la litere, dar cea mai eficientă metodă, din câte am auzit, este să practici să citești rapid și pe diagonală, să scoți ideile principale. În niciun caz să citești integral tot ce este de citit. Un jurnalist pe acest principiu lucrează, examenele IELTS tot pe acest principiu lucrează, la fel și cei care citesc documente legislative sau raporturi de diferite feluri.
Din câte știu, în orice facultate trebuie să dobândești și să dezvolți abilități la nivel avansat, nu neapărat să cunoști fiecare detaliu.
Poți să-ți pui un procent de realizare. Adică, 60% pentru abilități, 40% pentru învățarea acelor detalii... sau 70/30, 80/20, etc.
Pe scurt, dacă te focusezi pe abilități, poți învăța mai repede, mai analitic și critic, dar poți omite câteva detalii; în schimb, dacă te focusezi pe detalii, perioada de învățare este mai lungă, dar cunoști subiectele mai în detaliu. Ambele au avantaje și dezavantaje, din moment ce nu poți fi superman să le știi pe toate, poți aplica unul dintre cele 2 principii.
Am incercat, dar când trebuie sa analizăm anumite detalii, sau când avem de comparat anumite concepte, este destul de dificil așa.
Mulțumesc mult, o sa incerc.
Tocmai de asta am dat la Litere, pentru că, in liceu, am învățat singura la romana pentru bac și am adorat literatura engleza, mai mult mi-a plăcut cea clasica decât cea contemporană. Nu am ales facultatea asta din alte motive, ci pentru că îmi place să scriu artistic, am scris pentru revista scolii și am considerat că mă voi dezvolta mult mai mult. Îmi place tot ce se preda la facultate, doar că am cursuri de dimineață până seara doua zile pe săptămână, iar în timpul liber trebuie să citesc toate cărțile aferente acelei săptămâni. Am de citit atât pentru limba romana, cât și pentru engleza. Până acum sunt la zi cu lecturile, dar sunt in urma cu materia predată la curs. In vacantele de la liceu nu prea ai cum sa citești ceva care te va ajuta in facultate, pentru că depinde de profesor, in principal, cum decide să își structureze materia. Eu nu fac aceleași opere pe care le fac ceilalți colegi ai mei( eu sunt grupa 6 iar cei de la grupa 8 au alte opere și sunt altfel predate. Am niste colegi care nu fac Floarea darurilor, dar la grupa mea se studiază). Nu citesc din obligație. Dacă în liceu mi-au plăcut Thomas Hardy, Virginia Woolf, Gabriel Garcia Marquez, acum am de-a face cu literatura veche, care, in principal, la limba româna este de sorginte religioasă, iar la engleza este, cred eu, mai accesibilă, in afara de Christopher Marlowe și de lucrarea anonima Everyman.
Am incercat sa dorm mai mult noaptea, doar că la acele cărți trebuie sa fac un conspect cu acțiunea și detaliile care au fost sugerate de profesori că fiind importante. Îmi fac și conspecte din cărțile pe carele avem in bibliografia de specialitate la anumite materii.
Mulțumesc!
Sunt foarte stresata și pur si simplu timpul pare din ce in ce mai scurt. O sa incerc orice metoda că sa reușesc.
Atita timp cit iti place, eu cred ca e OK. Ca e mult de invatat asta e, daca iei treaba in serios, cum vad ca tu faci, e de invatat. Dar cu siguranta te vei descurca. Totul sa nu te stresezi, adica sa nu te stresezi prea mult. ca de stres nici unul din noi nu scapa, ca stresul nu face decat sa inrautateasca lucrurile.