1. La Bucuresti se da atat la biologie, cat si la chimie. Nu trebuie sa ai cunostinte avansate in domeniu, intrebarile sunt usurele comparativ cu medicina. Vezi ca pe net sau la facultate trebuie sa existe grilele care s-au dat in anul precedent la admitere. Te va ajuta sa le iei si sa te uiti peste ele ca sa iti faci o idee despre ce se cere.
2. Nu iti trebuie matematica in facultate. Se studiaza putina biochimie care e diferita de chimia din liceu, o poti invata si fara cunostinte anterioare.
3.Depinde unde se angajeaza. Daca te duci la un cabinet de medicina de familie vei avea de scris retete dupa dictare, scris in registru, scris in foi in functie de ceea ce spune medicul, sa faci injectii si vaccinuri. Daca te angajezi intr-un spital e nevoie sa stii bls, sa faci injectii, sa pui perfuzii, sa panzezi, sa faci ekg-uri. La o sectie de urgente spre exemplu asistenta e cea care preia pacientul, il dezbraca, ii face ekg, pune branula, il calmeaza, ii da tavita daca vomita, ia temperatura, uneori sondeaza nazogastric, urinar, etc. Asistenta face cam orice nu face medicul. Conteaza foarte mult in ce relatii se afla cu medicul pentru ca daca ii comenteaza, i se va da mai mult de facut. Daca este linistita si se formeaza o relatie de prietenie, medicul o va ajuta in ce are de facut.
4. Avantaje: te poti apropia de pacienti, poti oferi iubire, simti satisfactie in momentul in care spijini pe cineva, conlucrezi cu medicul si participi la starea de sanatate a pacientilor, poti fi de ajutor familiei, poti directiona oamenii care medici buni daca stii cum sa formezi prietenii cu ei
Dezavantaje: te poti intepa, iar prin contact cu sange poti lua hepatita, hiv, pacientul poate varsa pe tine daca nu stii cum sa te feresti, pacientii pot tipa la tine (pentru ca medicul pleaca dupa ce tipa initial si la el), esti subordonata medicului si depinzi de relatia cu el, ai mult de scris birocratie, trebuie atentie crescuta sa administrezi exact tratamentul scris in foaie, altfel esti trasa la raspundere.
Avantajele si dezavantajele depind mult de locul in care te angajezi. La o sectie de ati/urgente vei fi f solicitata, in vreme ce la un cabinet de endocrine sau medicina de familie, scad semnificativ sansele de a lua boli infectioase, tu avand in special rolul de a scrie retete si de a face programari.
Mersi foarte mult dar sunt baiat ) Și vreau sa dau la Brașov la facultate nu la București.Din ce mi-ai enumerat la dezavantaje parca nu prea m-aș mai duce în continuare la așa ceva? Îți mulțumesc că m-ai lamurit!
Roxana75 întreabă: