| missandrab a întrebat:

ma lamureste si pe mine cineva din domeniu, cum sta treaba cu concursurile pentru ocuparea posturilor vacante, din invatamant? De ex: http://www.isjiasi.ro/....../index.php Sunt termenii prescurtati, nu prea imi dau seama ce vor sa spuna! Sunt incepatoare in domeniu, si cu facultatea sunt in curs, nu am terminat-o!

Răspuns Câştigător
| RazvanFlorea1993 a răspuns:

Ești anul II la Facultatea de Istorie ca mine?
Pentru ocuparea unui post în învățământ, în cazul nostru prima dată vom fi doar suplinitori (ținem locul timp de un, doi sau trei unei profesoare cu copil mic, sau care este bolnava și are nevoie de tratament perioadă mai lungă sau alte cazuri asemănătoare).
După ce terminăm anul III și avem diploma de modul psihopedagogic cu media peste 7 în fiecare an vom putea să mergem la inspectoratele județene de unde aparținem ( tu la Iași și eu la Constanța) ori dacă vrem la alte inspectorate din alte județe.
Examenul constă în metodologie și ceea ce învățăm noi acum la facultate nu prea ne ajută în procesul de predare la clasă.

8 răspunsuri:
| missandrab explică (pentru RazvanFlorea1993):

Eu abia termin primul an, tot la istorie. Cineva mi-a spus ca in timpul facultatii esti considerat necalificat...

| RazvanFlorea1993 a răspuns (pentru missandrab):

Da, poți preda ca necalificat istoria începând cu al doilea an.
Ce notă ai luat la Psihologie Educațională?
Titularizarea să rămâi definitiv o faci numai după ce îți iei licența. Dai examen de titularizare și îți faci catedra. De preferat la noi la istorie ar fi să predat la o școală din Iași cu clase mai multe ori să predai la mai multe școli paralel.
Bănuiesc că știi că după ce susții lucrarea de dizertație poți preda la liceu, iar dacă vrei să fii cadru universitar trebuie să fii doctorand minim (sau doctor) în istorie.
Dacă vrei întreb pe cineva să mă lămurească ca să îți pot explica mai pe larg.

| missandrab explică (pentru RazvanFlorea1993):

Multam! Din pacate, nu sunt din Iași, eu imi fac cursurile la I.D., din alte pacate, politica Universitatii Cuza, ne permite celor de I.D, sa obtinem modulul pedagogic dupa ce ne luam licenta! Normal, sa-l si platim! Cu titularizarea stiu cum sta treaba! In cazul in care voi obtine un post undeva, pe la o scoala mica, va trebui sa-mi mai iau o specializare, ca sa am catedra completa, sa nu fiu nevoita sa ma plimb!

| RazvanFlorea1993 a răspuns (pentru missandrab):

Și după ce termini cu licența, faci trei ani comasați, pentru fiecare an plătești câte 600 RON.
La noi la Facultata de Istorie și Științe Politice din cadrul Universității „Ovidius" din Constanța nu avem id sau frecvență redusă. Frecvență redusă are Facultatea de Drept, Științe Administrative și Sociologie la specializările Drept și la Administrație Publică.
Facultatea de Istorie e o facultate care se face doar din pasiune.

| missandrab explică (pentru RazvanFlorea1993):

Mda...cam asa sta treaba la noi in tara! nu fac un scop din a ajunge la catedra, nu trebuie sa mai explic situatia profesorului din Romania, cu toate ca sunt sigura ca mi-as face mult mai bine meseria decat multi calificati, fara modestie, dar si fara lauda! Eu momentan sunt si mama cu norma mai mult decat intreaga, de aceea mi-ar conveni ceva in invatamant, e un program mai usor fata de alte job-uri. La Iasi, Facultatea de Istorie, e doar Istorie si ce mai este pe langa: Arheologie, Istoria artei, Arhivistica. Iar ID/FR avem pentru Psihologie, Drept, Stiinte politice, Comunicare si PR, Rel. Internationale, Pedagogie, FEEA, Biologie, Asistenta Sociala si Istorie.

| RazvanFlorea1993 a răspuns (pentru missandrab):

Mi-ar plăcea să fiu profesor, să îi fac pe copii să iubească istoria, dar e salariul mic. Eu fac facultatea să am o diplomă de licență, nu țin neapărat să profesez în continuare, cu toate că aș vrea, dar venitul nu îmi convine.

| missandrab explică (pentru RazvanFlorea1993):

E frumos sa fii profesor, dar sa nu depinzi de venitul respectiv! sau..sa stai cu parintii!winking

| RazvanFlorea1993 a răspuns (pentru missandrab):

Să stau cu mama după ce termin facultatea și să mă mai și întrețină pe deasupra? Nicidecum. Ajunge că mă întreține 3 ani cât durează facultatea, nu și după ce termin.
După ce termin, trebuie să o ajut eu financiar pe mama.