In viziunea carvunarilor boierimea se caracteriza prin elementele burgheze si intelectuale.
Si tot la subiectul al 2-lea la punctul 5 care ear raspunsul?
este bine daca am scris: ca a dus la modernizarea administratiei incurajarea industriei a agriculturii?
Pai, in primul rand, era bine sa iti sustii tu propriul tau punct de vedere.De exemplu "Consider ca proiectul lui I. Tautu "Constitutia Carvunarilor" a avut un caracter constitutional si reformator.Acest lucru este dovedit prin principiile care stau la baza proiectului(separarea puterilor in stat, modernizarea administratiei, incurajarea industriei etc). Chiar daca proiectul a fost sustinut si acceptat unanim de mica boierime, marea boierime a avut o atitudine ostila, chiar domnitorul Tarii Romanesti Grigore al IV-lea Ghica (reprezentat al marii boierimi) l-a considerat "nepotrivit si ridicol".
Multumesc mult pentru raspunsuri. am dezvoltat mai mult si mi-am spus si punctul de vedere
Cu placere! Inseamna ca vei primi punctajul maxim. Succes pe mai departe!
Dar nu am precizat despre faptul ca este nepotrivit si ridicol. Vreau sa te mai intreb la subiectul I punctul 7 este bine daca am dat ca exp domnia( am vb mai mult despre domnia fanarioata si caracteristici)? dar la punctul 5 ai putea sa imi spui care erau relatiile cauza-efect? ti-as ramane recunoscatoare.
Multumesc mult pentru toate raspunsurile
Nu trebuia neaparat sa mentionezi ca a fost considerat nepotrivit si ridicol, ci doar sa spui ca nu a fost acceptat de marea boierime.
In ceea ce priveste punctul 7, este foarte bine daca ai zis despre domnia fanariota, asta era si raspunsul de fapt, deoarece scria clar "in secolul XVIII" iar acest secol a fost secolul domniei fanariote instaurata in 1711 in Moldova si in 1716 in Tara Romaneasca. Domniile fanariote s-au caracterizat prin dependenta fata de Poarta, deci de Imp. Otoman. Domnii erau alesi din Constantinopol(cartierul Fanar) dar trebuiau confirmati de sultan.
La puntul 5, Informatia 1-Cauza:"el s-a straduit sa restabileasca legatura traditionala cu Polonia"
Informatia 2- Efectul: "pentru a-si consolida domnia si a restaura controlul Moldovei asupra gurilor Dunarii"
De la acest punct cu relatia cauza-efect s-a iscat o adevarata polemica pe la mine pe la liceu. Dar asa cum am zis eu e bine pentru ca din cate stii si tu probabil cauza are loc inaintea efectului.Deci, Stefan cel Mare mai intai a restabilit legaturile cu Polonia, obtinand drept efect consolidarea domniei si restaurarea constrolului asupra gurilor Dunarii.
Daca mai ai vreo nelamurire ma poti intreba!
Iti multumesc foarte, foarte mult Alexandra, mi-au fost de mult ajutor raspunsurile tale. Ai dreptate cauza are loc inaintea efectului, acest exp l-am dat si eu dar vroiam intr-un fel sa ma asigur ca sunt bine, iar tu m-ai ajutat.
mersi inca o data.
Cu multa placere! Ma bucur mult ca te-ai descurcat bine la bac, esti o dovada ca nu toti elevii sunt incapabili sa invete!
Braveheart întreabă: