| dany1992 a întrebat:

Buna seara, am si eu 2 intrebari despre Matematica. Sunt in a 12-a, urmeaza sa dau corigentele si trebuie sa invat, problema este ca, eu fiind cam absent de la scoala, nu prea am lectiile, am mai cautat pe internet, am mai inteles cate ceva dar sunt 2 chestii pe care nu le-am gasit inca.

1. f=(x-x1)(x-x2)(x-x3), cum se numeste formula aceasta? Stiu ca este de la radicinile polinoamelor si relatiile lui Viete, dar nu stiu exact cum se numeste(1, 2 si 3 trebuiesc sa fie cifre mici langa x-uri, exact ca un indice dar jos, nu stiu exact cum se numeste sau cum s-ar nota pe PC)

2. Cat este x1^2 + x2^2 + x3^2(adica suma patratelor radicinilor) pentru f=x^3+mx^2+mx+1?

Va multumesc.

Răspuns Câştigător
| Vali2012 a răspuns:

Prima formula este descompunerea in factori a polinomului, dar lipseste un coeficient in fata parantezelor. E coeficientul termenului care are x la puterea cea mai mare. La a doua chestiune, rezultatul e S1 la puterea a doua minus 2xS2. S1 si S2 sunt de la relatiile lui Viete. Foarte serioa iti recomand sa lasi internetul si sa iei manualul de matematica de clasa a XII-a.Succes!

1 răspuns:
| dany1992 explică (pentru Vali2012):

Ah mersi, nu de aia, dar am gasit de la o lectie facuta in clasa, la prima intrebare, din tocmai calculul de efectuat era f=(2-x1)(2-x2)(2-x3) iar ca rezolvare puteam ori sa calculam membrul si sa folosim relatiile lui Viete ori a doua metoda scrisesem ca f=(x-x1)(x-x2)(x-x3) si apoi, probabil pentru ca aveam 2 in loc de x, calculasem f(2). La a doua, stiu care este formula patratelor radacinilor dar ma incurc cu m-ul ala.