Foarte buna initiativa, ca toate initiativele, de altfel, mai putin cand ne imbarligam in propriile greseli. Am mai spus pe TPU, pot trai citind un raspuns sau o intrebare scrisa cu toate greselile de ortografie si punctuatie si imi creste tensiunea cand vad ca cineva atrage atentia scriind gresit. Vreo, vreunul-se scriu legat chiar si dupa ultimele norme ale gramaticii romane, iar ca lectie de punctuatie, nu de ortografie, dupa cuvant, inaintea oricarui semn de punctuatie NU se lasa spatiu. Se lasa dupa semnul de punctuatie, inaintea urmatorului cuvant. Exemplu: cum scriu eu, nu cum ai scris tu. Un raspuns pentru andrutza: intr-un, intr-o se scriu in continuare dezlegat, ce s-a schimbat: niciun, nicio, care se scriau dezlegat pe vremea cand faceam eu scoala, iar acum sunt legate. Ce s-a mai schimbat: conjugarea lui "a vrea"/"a voi". La fel, pe vremea mea, spuneai fie: eu voiam, fie eu vream, in niciun caz "eu vroiam"-acum se pare ca e ok si eu vroiam. Si ar mai fi multe de spus, e imposibil sa includem gramatica in 5 randuri pe TPU si e imposibil sa o bagi pe gat omului. Intelege cine vrea sa se perfectioneze si o ia ca pe un afront personal numai cine e multumit cu ignoranta lui. Parerea mea este ca avem de invatat la orice varsta si indiferent de statut si ar fi pacat sa nu profitam de sansa de a invata de la cei din jur cate ceva, doar pentru ca noi scriem corect, ei scriu cu dezacorduri sau pentru ca eu scriu messengerian si ei pun toate virgulele. In acelasi timp, cred ca e o chestiune de respect fata de propria persoana sa te exprimi corect (insa eu nu pot judeca persoanele in functie de cat respect au fata de ele insele), mai ales cand incerci sa vinzi un produs. Ambalajul conteaza in proportie de 70-80%.
Iti multumim. Este utila si interesanta initiativa ta. Te rog sa mai faci astfel de lectii de gramatica. Pastreaza-mi si mie un loc, prin banca a doua ca sunt inalta si vad bine la tabla .
Foarte bine don'şoara blonda_suprema!
Poate o dată şi o dată se vor respecta regulile acestea simple.
Sunt unele întrebări la care ai nevoie de minute bune să le descifrezi.
Ai un 10 + de la mine.
Poy daca brigaela, vrea banca 2, eu vreau pe a 4 a:X, sa pot copia, oricum felicitari, ai un 10 de la mine
Blondino, daca tot doresti sa tii o lectie de gramatica, atunci spune-ne si noua modurile si timpurile substantivelor. :))
http://www.TPU.ro/......-indiatic/
=)) =))
si vreau si eu un loc, tot in prima banca, daca mai este vreunul liber, daca nu, prefer si a doua. :))
Poate ma numar si eu printre analfabetii descoperiti de tine...
dar eu am o nelamurire...pe vremea mea, intr-o, dintr-o, intr-un etc. se scria asa cum am scris eu acum, si cum ai specificat tu, dar mai nou am auzit, ca de ceva ani nu se mai scrie asa!
ca acum, mai nou se scrie legat!
precizez, ca de ceva ani eu nu mai locuiesc in romania, si cu parere de rau, iti spun, ca incet, incet uit sa vb. romaneste!
vorbesc cu mama la telefon, si ma gandesc inainte sa-i spun ceva anume ...cum se spune acel cuvant in romaneste!
pur si simplu o uit!
din 24 ore ...nu stiu daca vorbesc 4 ore in romaneste, nu am cu cine!
asa ca te rog, va rog pe toti, sa-mi iertati greselile de ortografie!
O initiativa foare buna dar, din pacate, ma vad nevoit sa spun ca va avea efect zero asupra agramatilor ce populaza din abundenta acest site. Tot cei care au un nivel decent de cunoastere a limbii romane vor posta raspunsuri/observatii. Tot mai analfabetii nostri compatrioti vor fugi ca dracu' de tamaie. Oricum, laudabila ideea ta, bravo!
Multumim pentru lectia de gramatica! Si vreau si eu un loc la urmatoarea lectie.De preferat in prima banca, ca-s cam chioara.
La acesta lectie am hotarat. Eu prima banca fereastra, knnight prima banca perete si prima banca mijloc blonda.
In a doua banca, la perete sau fereastra. brigaela.
restul, cum va asezati?
Knnight, măcar acum nu fă nici o greşeală, te rog eu mult de tot! Se scrie m-am, am hotărât pe mine!
Baftă tuturor celor care învaţă, eu am fost la şcoala deja.
Multumesc sincer, adevarul este ca si eu am chiulit la multe lectii, durerea mare este ca majoritatea santem corigenti la toate materiile fara sa recunoastem, sarut mainile!
Si eu vreau neaparat un loc printre banci ca am mari bube in ale gramaticii. Dar, doamna profesoara, am si eu o intrebare. Ridic mana si intreb acum : ''vreo'' se scrie legat sau dezlegat? Nu de alta, dar sa nu invat lectii gresite.
Imi place "despre" tine ca esti optimista. Adica iti imaginezi ca micii analfabeti care posteaza agramat vor citi postarea asta si vor baga si la cap.
Uite ca unul ti-a si sarit la beregata!
Si mie mi se face parul maciuca atunci cand citesc unele (din pacate, multe) postari. Si, de cate ori am incercat sa corectez, mi-am luat bobarnaci virtuali. N-o sa renunt, normal, dar am impresia, din ce in ce mai mult, ca e munca in zadar.
Ah...si daca tot se rezerva locuri in banci, eu vreau in ultima banca, langa @enigma, sa facem caterinca si sa le suflam alorlalti.
Sunt atatea greseli pe TPU in intrebarile adresate, cat si in raspunsurile date, ca nu le mai tin numarul.
dar pe langa aceste greseli, as mai adauga un fapt deranjant, care sigur v-a enervat macar o data. unii utilizatori au impresia ca sunt mai interesanti daca au un mod de scriere aparte, astfel: eu devine eu, eu, eu; y folosit adesea in loc de i; ţ a trecut de la tz si la ts (dragut); mine = mine; cand = cand; vine = vn; k a trecut de la a inlocui pe "ca" si a ajuns sa fie "cu" sau cu un d in fata (d k) e deja "de ce?" dar evident numai dupa ce a fost candva "daca"...
sa nu mai zic ca unii nu au auzit in viata lor de semne de punctuatie.
Nu se lasa spatiu intre virgula (sau orice alt semn de punctuatie) si cuvantul de dinainte.
Problema e ca acel " vreo" din sintagma "sa mai faca vreo adaugare ortografica" se scrie fara liniuta de unire. Mult succes in continuare la lectii si atentie! V-am pupat!
Profit ca ai deschis subiectu asta si-mi cer scuze fata de toti daca am scris gresit, dar si pentru viitoarele greseli.
Felicitari pentru initiativa ta!
Este frumoasa initiativa, dar crede-ma ca nu va influenta pe nimeni sa scrie corect... Oricum felicitarile mele!
P. Sot sta eu in prima banca? Ca sa fiu mai atenta...
Pa, pa!
andriuha întreabă: