blonda_suprema
| blonda_suprema a întrebat:

Buna seara colegi TPU. Aceasta nu este o intrebare, ci este o prima lectie de gramatica a limbii romane, pe care as vrea tare mult sa o parcurgem cei care avem nevoie si nu numai. Stiu ca prin acest enunt o sa-mi atrag antipatia multora dintre voi, dar poate ca aceste cateva fraze vor rezista putin pe prima pagina.
Deci sa incepem;
-prima litera dintr-o propozitie, se scrie cu litera mare (mai ales pe TPU)
-litera a din a (nu pot sa scriu altfel pe calculator) de la paine, bland, canta etc, nu se scrie niciodata ca litera de inceput sau sfarsit de cuvant, ci acea litera e intotdeauna I de la intreb, indoielnic, inceput, cobori (nu e corect antreb, andoielnic, cobora decat daca s-a schimbat gramatica in ultimii ani ) etc.
-cuvintele "intr-o" si " intr-un" se scriu intotdeauna cu liniuta de unire (cratima)
-cuvintele "dintr-o" si "dintr-un" se scriu intotdeauna cu liniuta de unire
-cuvintele "printr-o" si "printr-un" se scriu intotdeauna cu liniuta de unire
-scriem "sa " numai cand, inlocuind acest cuvant cu (a)ei sau (a) lui, intelesul este asemanator (de ex,"ce s-a gandit vulpea sireata Privind trufas, semet la coada sa:")
-scriem "sai" numai cand inlocuind acest cuvant cu (ai)ei,(ai )lui, intelesul este asemanator (de ex "Asteapta pe parintii sai Sa-i aduca de mancare ")
-scriem "sau" numai cand, inlocuind acest cuvant cu "ori" intelesul este asemanator (de ex "Sa-i faca o surpriza, ...Sau poate chiar si-un tort ")

Daca mai vrea si altcineva sa mai faca vreo adaugare ortografica omisa de mine, va rog sa o faceti!
Va multumesc pentru intelegere.

Răspuns Câştigător
| psiholoaga a răspuns:

Foarte buna initiativa, ca toate initiativele, de altfel, mai putin cand ne imbarligam in propriile greseli. Am mai spus pe TPU, pot trai citind un raspuns sau o intrebare scrisa cu toate greselile de ortografie si punctuatie si imi creste tensiunea cand vad ca cineva atrage atentia scriind gresit. Vreo, vreunul-se scriu legat chiar si dupa ultimele norme ale gramaticii romane, iar ca lectie de punctuatie, nu de ortografie, dupa cuvant, inaintea oricarui semn de punctuatie NU se lasa spatiu. Se lasa dupa semnul de punctuatie, inaintea urmatorului cuvant. Exemplu: cum scriu eu, nu cum ai scris tu. Un raspuns pentru andrutza: intr-un, intr-o se scriu in continuare dezlegat, ce s-a schimbat: niciun, nicio, care se scriau dezlegat pe vremea cand faceam eu scoala, iar acum sunt legate. Ce s-a mai schimbat: conjugarea lui "a vrea"/"a voi". La fel, pe vremea mea, spuneai fie: eu voiam, fie eu vream, in niciun caz "eu vroiam"-acum se pare ca e ok si eu vroiam. Si ar mai fi multe de spus, e imposibil sa includem gramatica in 5 randuri pe TPU si e imposibil sa o bagi pe gat omului. Intelege cine vrea sa se perfectioneze si o ia ca pe un afront personal numai cine e multumit cu ignoranta lui. Parerea mea este ca avem de invatat la orice varsta si indiferent de statut si ar fi pacat sa nu profitam de sansa de a invata de la cei din jur cate ceva, doar pentru ca noi scriem corect, ei scriu cu dezacorduri sau pentru ca eu scriu messengerian si ei pun toate virgulele. In acelasi timp, cred ca e o chestiune de respect fata de propria persoana sa te exprimi corect (insa eu nu pot judeca persoanele in functie de cat respect au fata de ele insele), mai ales cand incerci sa vinzi un produs. Ambalajul conteaza in proportie de 70-80%.

46 răspunsuri:
| claudya a răspuns:

Bine gandita aceasta 'lectie'. Felicitari!

anonim_4396
| anonim_4396 a răspuns:

Aseara am luat in gluma intrebarea ta si-mi cer scuze. De fapt, lectiile la gramatica ar fi extrem de folositoare pentru noi toti. Haideti sa ne facem un obicei din a discuta pe site reguli gramaticale. Asadar, lectia nr 2? De fapt, 3, ca la 2 a postat psiholoaga.

anonim_4396
| anonim_4396 a răspuns:

Psiholoaga, ce bine-mi pare ca ai sups de semnele de punctuatie. Si stiti care mai este avantajul? Ca daca respecti regula sa nu lasi spatiu intre ultimul cuvint si semnul de punctuatie, nu risti ca virgula sau punctul etc, sa apara singur la inceputul urmatorului rind (in situatia in care ultimul cuvint se gaseste la capatul rindului), situatie pe care o gasesti si in acte oficiale. Si eu stiu bine ce spun, pentru ca lucrez cu acte oficiale si nu de putine ori m-am trezit ca citesc un rind si cind trec la urmatorul rind, descopar ca incepe cu o virgula laughing penibil. Oricum, este bine sa se discute pe tema asta. Deci continuati lectiilewinking

mira
| mira a răspuns:

In probleme de ortografie este bine sa se procedeze cu tact, cu diplomatie si cu accent pe cei recuperabili.Eu am recurs inca de la fondarea TPU la mesajele private pentru a nu rani orgolii. Probabil ca blonda_suprema a ajuns la exasperare constatand inmultirea greselilor pe cm.patrat. Ii urez succes in actiunea ei si promit s-o sustin.

anonim_4396
| anonim_4396 a răspuns:

Ai uitat sa mentionezi ca trebuie sa existe punct daca sunt mai multe frazehee hee

| Betty18 a răspuns:

Foarte interesant, dar eu scriu asa pentru ca m-am obisnuit pe mess, iar uneori mai gresesc si de la tastaturatongue
PS:la scoala nu scriu asatongue



succes


succes

| kh1ss a răspuns:

Bravo! Unii dintre noi chiar aveau nevoie de o lectie de gramatica. Si ma refer la acei copii de la 10-14 ani, care au un limbaj de " mess", care in loc de cratima pun apostrof, si inlocuiesc literele cu altele. Anyway... bravo.

anonim_4396
| anonim_4396 a răspuns:

De diacritice ai auzit?
ă, î, â, ș, ț!
Oare eu de ce pot scrie? Încearca sa setezi la Language Bar limba română.
Totuși lăudabilă inițiativa ta dar fără prea mult ecou pentru cei analfabeți.

| yuli10 a răspuns:

Bine punctat @psiholoaga, multa lume spune si scrie adesea "vroiam".
sau mai e o greseala care ma streseaza pe mine si o aud des. sunt unii care folosesc cuvantul "patetic" cu sensul de "jalnic" pentru ca li se pare ca ar avea acelasi inteles cu "pathetic" din engleza happy

(ps: pentru cei care nu stiu, patetic in limba romana inseamna cu patos, pasional).

si inca ceva, legat de verbul "a avea". sunt unii care spun "sa aiba" "sa aiba" "sa aive". corect este "SA AIBA".

gbrltdr
| gbrltdr a răspuns:

Da... buna ideea, dar ce ne facem cu elevii care sunt deja in clase de liceu si nu stiu gramatica. Ma intreb cum au ajuns la 17-18 ani sa nu stie elementele de baza ale gramaticii...Este adevarat, gramatica romana este greoaie, ca si cea franceza, dar...este limba noastra...trebuie sa vorbim corect. Pentru acest lucru petrecem ani de zile pe bancile scolilor...si nu numai...As sfatui pe toti cei care se stiu cu lacune in ale gramaticii sa invete, caci o fac pentru ei...Cum ar fi sa scrie un CV plin de greseli de ortografie si de gramatica... Dar pentru ei exista o rezolvare... GOOGLE!
Copiii, nu faceti decat sa va furati singuri caciula... Cei care va angajeaza isi vor da seama de valoarea voastra...si mai tarziu este foarte greu sa recuperati ceea ce n-ati invatat...si este atat de simplu...Blonda-suprema a dat doar cateva exemple de ortografie, dar mai este conjugarea verbelor, ...Am auzit oameni politici ( si nu doar ei) care se exprima defectuos...si ati vazut cum presa sare si-i ataca... Mi se pare rusinos...Nu stiti viata ce oportunitati va ofera si regretati ca n-ati invatat ceea ce este esential limbii romane! sa ne exprimam corect!
Gasesc aceasta initiativa buna, dar depinde doar de vointa fiecaruia...
Va doresc sa va exprimati cat mai corect si frumos romaneste!

anonim_4396
| anonim_4396 a răspuns:

Sunt niste chestii elementate care ar fi trebuit sa le stim cu totii.Traiasca banii care li se dau de catre parinti celor care fac scoli. Ei habar nu au cum se numesc cu buletinul in mana dar sunt studenti si locuri de munca extraordinare numai pe pile.Eu caut un loc de munca de foarte mult timp dar nu il gasesc deoarece nu am relatii.In ziar sau pe net sunt joburi date doar in bataie de joc pentru ca nici unul nu este real.

| juniper a răspuns:

Eu mereu scriu bine pe site, poate imi mai scapa vreo litera din greseala, ca tastez prea repede.

anonim_4396
| anonim_4396 a răspuns:

Iubita blonda, demersul este excelent cu conditia sa nu pui virgula intre subiect si predicat, precum ai facut tu:"-prima litera dintr-o propozitie, se scrie cu litera mare (mai ales pe TPU)". OK?

rroxi44
| rroxi44 a răspuns:

Buna intentie. Totusi cred ca se va uita foarte repede. Din pacate cei care ar trebui s-o citeasca si sa i-a aminte nu cred ca o vor deschide sau o vor retine. Totusi speranta moare ultima happy

| putzulica a răspuns:

Eu vreau sa gresesc! care e trebuie voastra! intelegeti ce zic? foarte bine daca intelegeti, daca nu intelegeti nu mai raspundeti!

| Mwhahahaa a răspuns:

Adevarat, dar nici chiar asa...ca la clasa 1.