| Ionut20152 a întrebat:

Buna seara, in 2014 am abandonat liceul din cauza anturajului. am facut 2 ani de liceu la profilul "Turism si Alimentatie", am facut intrerupere de cursuri si acum regreu foarte mult ca am pierdut un an de liceu. Acum as vrea sa ma reinscriu in noul an de scoala insa vreau sa intru la un profil profesional, acesta cuprinde doar 3 clase si eu as vrea sa intru direct in ultimul an bazandu-ma pe cei doi ani care ii am in spate. Ma voi interesa si la mai multe licee insa vreau sa va intreb pe voi intai. Ajutati-ma va rog, ofer fundita. Multumesc!

Răspuns Câştigător
| alessia5158 a răspuns:

.In situatia in care depasesti varsta de 18 ani, nu mai poti continua niciun fel de scoala la forma"de zi", ci doar la forma"seral" sau forma "frecventa redusa". Ori, in aceasta situatie, nu vei gasi nicio scoala profesionala de 3 ani care sa aiba forma de "seral "sau forma de "frecventa redusa". In schimb, vei gasi licee din filiera tehnologica ( cum este cel de "turism alimentatie") care au organizate cursuri serale sau cu frecventa redusa.

Daca nu ai depasit 18 ani, ai trei variante :
* sa te inscrii in clasa a 11-a la acelasi liceu si aceiasi specializare, caz in care nu trebuie sa dai examene de diferenta--- este varianta cea mai comoda, usor de realizat!
* sa -ti faci transferul in clasa a 11-a la alt liceu cu alt profil si specializare, caz in care va trebui sa dai examene de diferenta --- vezi extrasul privitor la transferul elevilor din ROFUIP :http://www.sincaibm.ro/wp-content/uploads/2013/07/Extras-din-ROFUIP.pdf
* sa-ti faci transferul la o scoala profesionala de 3 ani ( care sa te si accepte!)--- este varianta cel mai greu de realizat desi Legea Educatiei Nationale prin modificarea adusa articolului 33 iti permite acest lucru :"(6) Absolventii invatamantului obligatoriu care intrerup studiile pot finaliza, pana la varsta de 18 ani, cel putin un program de pregatire profesionala organizat in sistem dual in vederea dobandirii unei calificari profesionale."
Tot ceea ce stiu in legatura cu transferul la scolile profesionale de 3 ani este ca va trebui sa recuperezi stagiile de pregatire practica (ucenicie).

5 răspunsuri:
| Ionut20152 explică (pentru alessia5158):

Multumesc frumos pentru raspuns, sa inteleg ca eu facand 18 ani pe data de 27 seprembrie am inca timp pentru a ma inscrie la un liceu?

| alessia5158 a răspuns (pentru Ionut20152):

Si eu cred ca te vei putea inscrie in clasa a 11-a la forma cu frecventa "de zi". Legea educatiei nationale( nr.1/2011), actualizata in 2014, spune clar la art. 33, aliniat (6): " Absolventii invatamantului obligatoriu care intrerup studiile, pot finaliza pana la varsta de 18 ani, cel putin un program de pregatire profesionala care permite dobandirea unei calificari corespunzatoare Cadrului national al calificarilor"

bursuc001
Userul Lunii
| bursuc001 a răspuns:

Bună!

N-am înţeles exact, dar ( parcă ) vrei să te înscrii la o Şcoală Profesională?
NU te ajută cu nimic şi nici NU cred că poţi să te înscrii la o Şcoală Profesională!

Din câte înţeleg, ai făcut clasele 9-10 la liceu, apoi ai întrerupt...

Având în vedere că, încă, NU ai 18 anişori, te poţi înscrie ( deci, la cerere ) la zi la un liceu ( sau, eventual, la seral/frecvenţă redusă )!
Dacă te înscrii la zi atunci vei face cls. 11-12, iar la seral/frecvenţă redusă vei face cls. 11-13, după care vei putea da BAC-ul happy

Toate cele bune.

| Ionut20152 explică (pentru bursuc001):

Multumesc frumos pentru raspuns.

bursuc001
Userul Lunii
| bursuc001 a răspuns (pentru Ionut20152):

Cu plăcere happy

O zi frumoasă.