Bună ziua. Faptul că a cerut bani pentru diplome nu mi se pare ceva extraordinar, pentru că şi eu am plătit la fel, dar ce m-a şocat este faptul că a pus acea condiţie pe care aţi menţionat-o. Cu siguranţă nu-ţi poate interzice accesul la examenul de bacalaureat. Asta e doar o ameninţare, un abuz, o nedreptate, nu are cum să facă acest lucru!
Sper că am putut să vă ajut, o zi bună!
Si eu am platit in liceu 50 de lei pentru diplome. Aceasta suma se plateste pentru ca diplomele nu sunt facute la liceu, de liceu si trebuie acoperite costurile productiei si transportului.
Da si eu imi amintesc ca am platit diploma, insa nu mai stiu exact cat. Plus robele, albumul de sfarsit si alte chestii.
Bună!
La fiul meu, chiar şi la terminarea clasei a 10-a, i s-au solicitat 5 lei pentru eliberarea actelor de studii ( o EVENTUALĂ Diplomă/Certificat de 10 clase, care NU s-a mai eliberat deoarece a continuat studiile la acelaşi liceu )!
Dar, pentru suma respectivă s-a eliberat CHITANŢĂ ( oficială ) ştampilată/semnată - deci, totul este "legal"
Acelaşi lucru se poate întâmpla şi în cazul Diplomei de BAC!
Atât timp cât se eliberează o Chitanţă ( corectă/legală ) pentru suma respectivă, atunci taxa respectivă este "oficială" şi este stabilită de Direcţiune ( sau de Inspectoratul şcolar judeţean ).
Toate cele bune.
Şi eu am plătit 50 de lei pentru diplomă. E legal din ce-am înţeles, deci nu sunteţi singura care aţi trecut prin această situaţie.
Am platit doar pozele pentru diplome din cate stiu. Nu imi amintesc sa fi platit, iar 50 lei sunt totusi cam multi bani. Mi se pare aberant. Iar amenintarea aia e chiar un fapt grav. Nu stiu cum poti face asa ceva si sa dormi linistit noaptea.
Eu am terminat anul trecut liceul si am dat 80 lei, dar nu ne-a zis nimeni ca daca nu ii dam nu intram in bac . era obligatoriu pentru ca daca nu ii duceam avea diriga de suferit. In fine nu mi se pare normal poate nu ai de unde sa dai indiferent de suma!
Trebuie platita diploma, dar nu poate pune asa o conditie, auzi " sa nu se prezinte la bacalaorea".
Eu am platit doar poza care se pune pe diploma... faza cu nu intri in bac daca nu dai banii e legata de faptul ca banii merg in buzunarele lor si a profesorilor care vin la supravegheat
Este ilegal să se ceară bani de la părinți pentru oricare dintre activitățile desfășurate de către școala de stat... Excepție, de la această "regulă", o fac: excursiile, diferitele concursuri organizate de unele "firme" care au ca obiect de activitate educația (concursul Cangurul, de exemplu), alte activități care implică plata unor agenți comerciali (biletul de tramvai, bilet de tren, o gustare etc.). Sunt ilegale chiar și așa-zisele fonduri ale clasei și ale școlii. Să nu uităm, totuși, că, la noi în țărișoară, învățământul este orice altceva, numai "prioritate națională" NU! De aici rezultă proasta dotare a școlilor și aceste "artificii" gen fondurile amintite mai sus. Rămâne totuși ilegal faptul de a se cere bani pentru eliberarea unei diplome care să ateste absolvirea unei școli.
Această sumă este cerută în mod ilegal. Dumneavoastră donați de fapt acești bani școlii fiicei dumneavoastră. Nu există taxe pentru elevi în învățământul public de stat românesc.
Trebuie să înțelegeți că nu există o taxă oficială, din moment ce Inspectoratul și Direcțiunea lucrează într-o instituție publică de stat. Dacă primești o chitanță nu înseamnă decât că ai donat acești bani. Ceea ce nu e rău, fiindcă banii sunt cheltuiți pe materiale didactice, consumabile, etc, dar îi prejudiciază pe cei care vor să învețe dar provin din familii sărace.
Bună!
Din păcate, te înşeli
Pe chitanţă scrie CLAR : "contravaloare acte de studii"!
Chitanţa este ok/legală, se înregistrează în contabilitate, etc.
În schimb, scot ei sume mult mai importante de la cei care NU ştiu ce şi cum...
Teoretic, învăţământul public de stat este "gratuit" - doar TEORETIC
Practic, este "care pe care"...
Cine este mai tupeist şi mai "tare-n clanţă", are câştig de cauză!
Şi, crede-mă, ŞTIU ce vorbesc deoarece am tangenţă ( la modul efectiv, nu doar ca părinte ) cu licee & şcoli generale
Oricum, îţi dai seama că n-am făcut "circ" pentru 5 lei - asta fiind SINGURA sumă obţinută de la mine ( respectiv de la fiul meu ) în 4 ani de liceu
De la mine, ştiind în ce domeniu mă învârt, nici NU au avut curajul să ceară bani pentru "diverse" : fondul clasei, fondul şcolii, bani pentru sală de sport, pentru diverse culegeri/manuale, pentru mobilier şcolar sau diverse materiale didactice/consumabile
Dar, cine-i FRAIER scoate bani la greu...
O seară frumoasă.
Dumneavoastră nu oferiți un răspuns, ci o superstiție. Eu nu vă rog să mă credeți, așa cum dumneavoastră vă legați de cuvinte, fotografii furate și jigniri. Vocabularul dumneavoastră, poate al unei persoane care lucrează în învățământ, mă înspăimântă. Teoria de care vorbiți este legea, iar diferența dintre un om educat și unul păcălit o face educația și cunoașterea drepturilor și responsabilităților elevului.
Fără supărare, dar eu chiar NU am înţeles care-i "problema" ta!
Chiar NU pricep ce vrei să zici :(
La ce "superstiție" te referi?
Vezi ce înseamnă cuvântul "superstiţie" la linkul :
http://dexonline.ro/definitie/supersti%C8%9Bie
În mod SIGUR, răspunsul meu NU este o "superstiţie", ci o REALITATE des întâlnită în învăţământul preuniversitar :(
Apoi, n-am priceput de ce spui că eu "mă leg de cuvinte, fotografii furate și jigniri"!?!
Ce "fotografii furate"?
Ce "jigniri"?
Eu m-am adresat foarte CIVILIZAT şi NU te-am jignit ( nici pe tine, nici pe altcineva ) - deci, chiar NU pricep de unde ai "scos" chestiile acestea!
Sunt de acord cu concluzia ta de final :
"Teoria de care vorbiți este legea, iar diferența dintre un om educat și unul păcălit o face educația și cunoașterea drepturilor și responsabilităților elevului."
Dar, din păcate, NU este normal ca unele persoane să profite de faptul că majoritatea părinţilor NU cunosc aceste prevederi legale şi/sau NU doresc să-şi "pună în cap" jumătate din profesorii unei şcoli :(
Oricum, NU are sens să continuăm această "discuţie", deoarece văd că a luat-o pe o "pantă" greşită :(
O seară frumoasă.
Boyka112521 întreabă: