Un mediator este o persoană sau un guvern care mijlocește o înțelegere între două părți (adverse), care face un act de mediație.
Mediatorul este o persoană autorizată să practice profesia de mediator de către Consiliul de mediere, organism autonom cu personalitate juridică, de interes public, cu atribuţii de organizare şi control a profesiei de mediator în România, cu sediul in municipiul Bucureşti.
Mediatorul ii ajuta participanti sa isi rezolve disputa lor astfel:
- discuta despre probleme in asa fel incat ii ajuta pe participanti sa se faca auziti si ii incurajeaza sa asculte, la randul lor, ce au de spus ceilalti;
- stimuleaza dialogul si sprijina partile sa depaseasca eventualele blocaje de comunicare;
- identifica si discuta cu participantii despre nevoile, sperantele, spaimele si ingrijorarile fiecaruia dintre ei;
- recunoaste situatiile puternic emotionale, fara a permite insa ca acestea sa stea in calea luarii unor decizii;
- examineaza posibilitatile si diversele puncte de vedere;
- mentine discutia concentrata pe esential si nu o lasa sa devieze de la cursul sau;
- redacteaza orice aranjament la care partile au ajuns si oricare angajament pe care participantii si l-au luat unul fata de celalalt.
Profesia de mediator este o alternative profesionala viabila pentru absolventii de studii superioare din Romania. Dupa publicarea tabloului mediatorilor in monitorul oficial in data de 08.05. 2008 aceasta alternativa profesionala a devenit de actualitate nemaifiind ca si pana acum o profesie care se va initia la o data ulterioara. Publicarea tabloului in monitorul oficial a constituit o premiera in peisajul juridic autohton care s-a imbogatit cu o noua categorie de specialisti in solutionarea conflictelor, mediatorii. Profesia de mediator este o profesie liberala, cu tenta juridica. Mediatorii isi pot desfasura activitatea in cadrul unei societati civile profesionale, al unui birou in care pot functiona unul sau mai multi mediatori asociati sau in cadrul unei organizatii neguvernamentale. De asemenea, mediatorii autorizati pot fi angajati si cu contract individual de munca, in conditiile prevazute de Codul muncii.
Surse:
http://www.dreptonline.ro/cariere/cariera_mediator.php
http://www.mediatornet.net/
http://dexonline.ro/definitie/mediator
anonim_4396 întreabă:
Curiosul999 întreabă: