Dacă ești în clasa 10-a, pînă la acest moment ai făcut ceva muzică?
Teorie muzicală, instrument sau canto?
Pentru că, la examenele de admitere la conservator, se dă o primă probă ( la specialitate - instrument sau canto) care este eliminatorie și la care se prezintă ( pe puține locuri ) foarte mulți absolvenți ai liceelor de artă - secțiile muzicale).
Iar, dacă treci de această probă, va urma examenul de teorie și solfegii - dictee și citire și interpretare partitură, la prima vedere.
Cam asta. Dacă tu crezi că ești în stare să știi de asemenea nivel n-ai decît să încerci.
La secția „Pedagogie muzicală", proba eliminatorie este „teoria și solfegiul " iar proba a doua este interpretarea muzicală ( instrument sau canto).
Cît privește ceea ce vei putea deveni după absolvire, ar putea exista următoarele posibilități:
- profesor de muzică ( la școli generale)
- instrumentist, în diferite formații ( filarmonică, operă, orchestre de muzică populară profesionistă). În cadrul acestor formații se poate accede după un riguros examen de interpretare muzicală și teorie și solfegii, și asta numai dacă se organizează concurs pentru ocuparea diferitor posturi.
Absolvenții secției „Canto"pot ocupa posturi la operă ( soliști sau corist) sau la filarmonică, în cor.
În toate locurile unde te vei afla, concurența este acerbă și „se trece peste cadavre" pentru a te menține sau a avansa.
Femeile, nu de puține ori, sunt nevoite să pună și „fundul la bătaie" pentru a se menține sau a avansa.
E foarte grea viața în domeniul artei.
Aici, ori ești excepțional de bun, ori te dai deoparte.
La fel și cu cei care termină institutul de teatru și film.
Și cei cu coregrafia.
Cam astea ar fi.
Poate mai sunt și altele dar nu-mi mai vin în minte.
Ți-o spune cineva care s-a aflat, cumva, în branșă. Sau, mai exact, cunoaște fenomenul.
Pai fac muzica din clasa a5-a,anul 5 de clarinet, cunosc teorie si toate celelalte
Nu am avut de unde să știu acest lucru.
În textul întrebării tale nu este specificat că ești elev în clasa a X-a la un liceu de muzică.
N-am înțeles chestia cu „peste".
Succes la școală îți doresc!
Ricci_Miki_1977 întreabă: