Pai,simularea a fost destul de usoara,singurul lucru pe care trebuie sa il faci e sa fii atent,si da, va da de exemplu un text din care sa scoti informatii, sa analizezi propozitii, si alte lucruri usoare, eu iti urez noroc si sa iei o nota buna. Funda?
Simularea nu e chiar importanta. Iti da subiecte asemanatoare ca la testul final. La romana, va va da si exercitii mai usoare. Exemplu, de despartire in silabe, de indentificat ceva, de analizat, compuneri, poate sa va dea si sa argumentati un text (nuvela, basm, fabula, pastel etc.). Spor la invatat!
Nuvela și schița le-ai studiat la clasă? Daca DA, atunci așteaptă-te să ții se dea la simulare. Nu-i mare lucu: începi cu definiții și trăsături specifice fiecărei specii în parte. Nici nu sunt multe, aveți doar cinci apartenențe!
La GENUL LIRIC (pastelul) să fii atentă la :rima, ritmul, măsura; figuri de stil; imagini artistice (imagini vizuale, olfactive, dinamice si auditive), familie lexicală, semnificația titlului, explicarea cratimei si a virgulei, identificarea mărcilor eului liric (prezența verbului, pronumelui si adjectivelor pronominale la persoanele I si II sg si pl;
O compunere in care să evidențiezi semnificatiile poeziei avand in vedere relatia autor-eu liric-cititor.
Elementele de fonetică, mijloace de formare a vocabularului (interne si externe)
La GENUL EPIC (basmul, fabula, nuvela sau schița ) atenție la rezumarea unui text, sa stii definitiile basmului (inclusiv formulele specifice basmului) definitia schitei, a nuvelei, a fabulei ( cu trăsături, figuri de stil, probabil semnificatia unei expresii, caracterizarea directa si indirecta a unui personaj dintr-un text la prima vedere, sens propriu, sens figurat, semnificatia unui semn de punctuatie, forma literara a unor cuvinte, imagini artistice, moduri de expunere.
Dacă cele trei specii ţi le-o dat de repetat, repetă-le pe acestea. Subiectele le face profesoara, după modelul eliberat de inspectorat / minister.
Şi a fost foarte uşor. Eu am avut o poezie şi să îmi exprim opinia despre semnificaţia titlului în raport cu textul, plus o întâmplare la Bâlea Lac.
Dati luni simulare? De unde esti?
Noi avem pe 24 si 26 aprilie simulari(Bucuresti).
Sunt din Cluj, iar noi avem luni si miercuri simulari...nu stii daca se da si nuvela sau schita? adica eu stiam doar de fabula, pastel si basm iar acum am auzit si de astea doua si nu mai stiu ce sa cred...
Pot sa dea orice e in programa:pastel, basm, schita, nuvela, orice.E bine sa fi pregatita pentru orice situatie.Bafta!
In Timis s-a dat usot si trebuia sa fi doar atent.S-a dat sa argumentam atitudinea lui mos Timofte din textul citat din Ciresarii, fata de elevi, iar la subiectul 2, o intmplare in care eu si colegii mei ne-am aratat anumite trasaturi morale. Oricum, e important sa repeti absolut tot. La simulare am luat 9.50 . Sper sa iei mai mare!
P.S: am inteles ca la mate in Prahova s-au dat subiecte horror? e adevarat?