Ma gandeam sa nu gaseasca ceva la barem, sa nu fie luat impreuna "realist cu balzacian" si de aia sa spuna ca nu-i bine
Ai facut contestatie banuiesc...romanul este interbelic, realist, balzacian, se incadreaza in cerinta.Dar cerinta era ""un roman interbelic studiat"", nu spunea nimic de realism.
Nu am fost deloc la prima sesiune, ma inscriu direct in cea de-a doua.
Si oricum intrebarea mea se referea la curent nu la perioada, chiar sa confund interbelic cu postbelic sau mai stiu eu ce n-am cum
Domnișoară, nu ai dreptate!
La momentul 1920 - 1939, cînd nu se cunoștea faptul că nu peste mult timp va mai fi un război, acea perioadă era considerată „post belică" ( în traducere românească, după expresia latinească, „de după război").
Acel război mondial, din perioada 1914 - 1918, era supranumit „Marele Război".
La momentul anilor * 50 - *60, și ulterior, cînd deja Cel de Al Doilea Război Mondial se consumase, apare noțiunea de „interbelic" ( între războaie).
Și atunci, aflîndu-ne noi în anul de grație 2016, căruia dintre cele două războaie mondiale aplicăm expresia „postbelic"?
Sau, mai exact, cum se învață acum la școală?
Pentru că, aplicînd expresia „postbelic" numai perioadei de după 1945, mi se pare a fi greșit concepută, din partea autorilor de manuale, această situație și această expresie.
Este o situație echivocă, neclară, care poate crea confuzie în receptarea acestei expresii de către școlari.
Cum, de exemplu, și în răspunsul matale.
Eu ma refer strict la cum se percepe in programa de la Lb. Romana, in perioada postbelica integrandu-se, din genul Epic cel putin, doar romanul Morometii, aparut in 1955, respectiv 1967.Despre cum se numea la momentul respectiv, de ce, de unde si pana unde e bine de tinut minte pentru cultura generala personala strict, referitor la programa de Bacalaureat de la mteria Limba si Literatura Romana romana, postbelice sunt considerate doar doua romane, cel mentionat de mine mai sus si, in functie de profil, Cel mai bun dintre pamanteni, tot de Preda.Intrebarea mea se referea strict la incadrarea perioadelor vis-a-vis de programa de Bacalaureat pentru aceasta materie.Cat despre ce ati spus dvs. referitor la perioada 1920-1939, cel putin in cadrul baremului aplicat la aceasta materie, este considerata perioada interbelica.Multumesc pentru raspunsul desfasurat si explicatiile suplimentare, oricum.
Cumva, la momentul 2016, ai și tu dreptate.
Dar la momentul cînd au fost scrise cele două romane ( „Ion" - 1920 și „Baltagul " - 1930 ) ele au fost scrise în perioada „postbelică", pentru că
„interbelică " nu putea fi, atîta timp cît al doilea război s-a desfășurat între 1939 - 1945.
E foarte probabil că „undeva acolo sus" există și niște capete luminate
care nu vor formula o astfel de întrebare deoarece, în mod cert, ar crea o fază confuză, ambiguă. Și, ca atare, alt motiv, ca și la cel cu matematica, de la clasa a VIII-a, de discuții, dacă e corect sau nu, dacă școlarii au scris ce trebuia sau nu.
Cam atît, pentru azi.
Observ că gîndești îndeajuns de logic.
Să ai sănătate!
Evident ca daca la momentul respectiv nu se stia de un eventual urmator razboi, nici nu se putea pune vorba de interbelic, de aceea cerintele sunt formulate din punctul de vedere al perioade in care ne aflam, evident, daca nu, ar fi sunat "Realizati... despre un roman interbelic considerat astfel la momentul aparitiei." si aia era cu totul altceva.In fiecare an, daca nu odata la 2 ani apar cerinte formulate astfel, chiar si anul acesta a fost la Sub.III de la Real unde s-a cerut un roman interbelic si multi condidati s-au dus catre unul postbelic, Morometii, de unde a derivat si mult discutata petitie.Si asa aceste doua termene par venite de pe alta planeta pentru unii, sa nu ii alambicam si mai mult.
Multumesc, de asemenea.