anonim_4396
| anonim_4396 a întrebat:

Bună TPU, aş avea câteva întrebări legate de religia babtistă, adventistă şi martorii lui iehova. În ce constă aceste religii? Care este diferenţa dintre acestea comparate cu a unui creştin catolic? Sărbătoriile pascale în ce constă? Se ţin? Ce obiceiuri au? Mă poate lămurii cineva? Vă mulţumesc

Răspuns Câştigător
| Reiki a răspuns:

Am avut ocazia sa stau de vorba cu o persoana care facea parte din Martorii lui Iehova. Comparativ cu religia ortodoxa care crede in Sfanta Treime:Tatal, Fiul si Sfantul Duh Martorii cred doar in existenta unui Dzeu, creator a toate: univers, multiversuri etc, nu-l socotesc pe Iisus Hristos ca fiind Fiul Lui si nu cred in existenta Sfantului Duh. Ei cred ca desi exista un Dzeu creator mai exista si alti asa zisi dzei ai diferitelor lumi/planete. Ei cred ca cel care coordoneaza/conduce planeta Pamant este Satana si se "inchina" sefilor de stat ca fiind adevaratii conducatori ai acestei planete.

12 răspunsuri:
| Florennce a răspuns:

Religiile de batptisti, penticostali, crestini dupa evanghelie sunt recunoscute de stat ca religii.Pe cand cei de la martorii lui Iehova nu sunt.

| ursachy a răspuns:

Is niste secte contemporane de putin timp ..lasa prostiile si ramai ortodoxa e cea mai veche credinta si neschimbata de mii de ani

| EvangelineLovin a răspuns:

Sunt de acord cu ursachy. altii se convertesc ca sa fie ortodocsi. celelalte baptista, adventista si ce-o mai fi, ei schimba faptele, le redau altfel, nu cred in Maica Domnului si alte chestii. iar catolicii mi se pare ca ii intereseaza frumusetea exterioara mai mult, si nu stiu exact. Sunt unii Sfinti si la ortodocsi si la catolici. dar sa nu te schimbi, sa ramai ortodoxa.

| Reiki a răspuns:

Imi cer scuze ca revin: martorii lui iehova nu tin sarbatorile pascale tocmai pentru ca nu cred in ceea ce este Iisus pentru ortodocsi, nu sarbatoresc nici macar zilele de nastere socotind ca a sarbatori o zi de nastere este un mare pacat pentru ca intr-o zi de nastere a fost taiat capul lui Ioan Botezatorul. Aici ai despre adventisti: http://ro.wikipedia.org/wiki/Adventism iar aici despre baptisti http://ro.wikipedia.org/wiki/Bisericile_baptiste

Dar, sunt curioasa, de ce acest interes?

| MissPurple a răspuns (pentru Reiki):

O să par acum puţin egoistă dar sunt catolică şi ţin la religia mea, nu aveam de gând să-mi schimb religia doar că de ceva timp mi-am pus ochii pe un babtist şi vroiam să aflu cât mai multe despre această religie. Cât despre celălalte religii menţionate mai sus, recent s-au construit biserici / secte cum s-or numi în oras la mine şi chiar eram curioasă să aflu cu ce se mănâncă. Îţi mulţumesc pentru timpul acordat întrebării mele şi că m-ai lămurit oarecum

| MissPurple a răspuns (pentru ursachy):

Sunt catolică şi nu aveam de gând să-mi schimb religia doar era o simplă curiozitate. Îţi mulţumesc pentru răspuns happy

| MissPurple a răspuns (pentru EvangelineLovin):

La catolici e aproape la fel ca şi la ortodocsi nu sunt mari diferenţe, eu sunt catolică, nu aveam de gând să-mi schimb religia chiar ţin la religia mea. Îţi mulţumesc pentru timpul acordat întrebării mele happy

| Reiki a răspuns (pentru MissPurple):

Cu draga inima. Parerea mea personala, fara a dori sa influentez pe cineva, este sa-ti pastrezi religia in care te-ai nascut - spune asta o ortodoxa - pentru ca "Nimic nu este intamplator" si nu degeaba te-ai nascut in aceasta religie. cat despre persoana pe care ai pus ochii, am vazut destule cupluri cu religie diferita care au o relatie foarte frumoasa si plina de iubire. Conteaza, in primul rand, iubirea caci este mai presus de religii si buna intelegere dintre cei doi. Si la mine sunt multe secte/religii si am avut curiozitatea sa cunosc mai multe despre fiecare in parte, sa cunosc, asa cum vrei si tu, ce le diferentiaza, desi, prefer si iubesc propria religie. Cred ca cel mai bine ar fi sa discuti cu respectivul, sa-l intrebi despre religia sa, despre modul in care vede alte religii si poate tocmai aceasta discutie va va apropia si mai mult pentru ca in toate este pana la urma un singur Dumnezeu si o singura Iubire Sa. Iti doresc mult noroc in ceea ce faci si mai ales Iubire.

| MissPurple a răspuns (pentru Reiki):

Să fiu sinceră...nu am încercat să port o discuţie cu el strict legată de religie pentru că nu vroiam să se simtă oarecum jignit şi nu ştiu cum ar fi reacţionat. Tatăl lui e pastor şi sunt sigură că în familia lui sunt destule reguli. Îţi mulţumesc încă o dată, îţi doresc de asemenea mult noroc in tot ceea ce faci happy

| skeptic a răspuns:

Vazand aberatile de mai jos trebuie sa intervinhappy.

Baptistii sunt o miscare protestanta care se opune botezului copiilor si se ghideaza dupa principiul "sola scriptura". Doctrinar seamana cu celelalte culte crestine: trinitate, suflet nemuritor, etc. Sarbatoresc Pastele normal, ca si ortodocsi.

Adventistii sunt de asemenea o miscare protestanta, care insa tine sabatul (ziua a saptea). Ca si doctrina, difera usor de "mainstream", respingand doctrina sufletului nemuritor. Pastele este mai degraba observat, nu sarbatorit.

Martorii pe de alta parte sunt o religie foarte diferita, incadrata la resturationism (o restaurare a crestinismului primitiv). Au o doctrina arianista, adica cred ca exista un singur Dumnezeu, Isus fiind fiul sau. Cred ca "spiritul sfant" este forta activa a lui Dumnezeu. Nu cred in nemurirea sufletului, iad, etc. Nu sarbatoresc Pastele, ci au o sarbatoare numita "Comemorarea mortii lui Isus", care e de fapt dupa modelul Cinei cea de Taina.

Ar fi foarte multe de spus. Sfatul meu este, daca te intereseaza subiectul, sa studiezi singura doctrinele si sa-ti faci o parere. Sa nu te limitezi la o singura ideologie, pentru ca va pune stapanire pe tinehappy

Cele bune!

| MissPurple a răspuns (pentru skeptic):

Mulţumesc mult happy

| riri2 a răspuns:

Adevarul despre Martorii lui Iehova:

http://www.jw.org/......-crestini/