| BBAlyss a întrebat:

Cine ma poate ajuta sa inteleg conversiunea si obversiunea propozitiilor categorice? Nu stiu sa pun negatiile. Cine imi poate da cateva sfaturi pentru a le intelege mai bine? V-as fi extrem de recunoscatoare.

4 răspunsuri:
| Daiana123 a răspuns:

Ahh, si eu am avut problema asta. Nici eu nu le puteam intelege. Dar trebuie invatate pe rand. O sa ti le scriu, si daca le retii pe cele de baza o sa iti fie usor in continuare.
Conversiunea: SaP->Pis [are conversiune numai prin accident] SeP->Pes[ c.simpla.] Sep->PoS[c. prin accident] SiP->PiS[ are doar conv.simpla]. SoP nu are conversa.
Obversiunea: SaP->Se(non)P, SeP-> Sa(non)P, SiP->So(non)P, SoP-> Si(non)P.
Incearca sa le inveti pe astea, si apoi o sa iti fie mai usor la ex alea complicate. Cel putin asa am facut eu. Am trecut demult de ele, dar sa stii ca sunt usoare in comparatie cu Silogismul si alte idiotenii ce mai urmeaza. Invata din timp, nu fa ca mine, caci daca nu le inveti pe toate la timp, o sa ti se amestece in cap. Succes! :*

| Alexandra_7209 a răspuns:

Buna!
Atunci cand faci conversiunea unei propozitii schimbi doar functiile termenilor, de exemplu S.P va deveni P.S, in locul punctelor fiind o propozitie categorica. Ai grija la prop categorica universal afirmativa( adica A), CACI ARE CONVERSA DOAR PRIN ACCIDENT.
SaP prin conversiune devine Pis.
Restul sunt simple:
SiP - Pis
SeP - Pes
Iar propozitia O( particular negativa) nu are conversa!

Iar la obversiune negi calitatea predicatului si a propozitiei.
SaP prin obversiune devine Se(NON)P- NON inseamna liniuta aia deasupra lui P
SeP devine Sa(non)P
SiP - So(non)P
SoP- Si(non)P


Te astept pe privat daca nu ai inteles.

| Dasschwein a răspuns (pentru Daiana123):

E mai ușor silogismul...aici e totul să fii foarte atent.