Uite aici : http://www.langschool.eu/textbook/intermediate-it/grammar.ro.html
P.S. Scuze nu s-a pus linkul data trecuta. :D
Nu exista timpul "trecut".
Exista indicativ imperfect, perfect simplu, perfect compus, mai mult ca perfect.
Exista conditional trecut si conjunctiv trecut.
Deci...care din toate te intereseaza?
Scuze ...imperfectul ma intereseaza
In principiu, imperfectul se formeaza ca si in limba romana: din radacina verbului la care se adauga terminatii pentru fiecare persoana.
De exemplu: parlare -> parla-re; parla- fiind radacina.
Io parla-vo
Tu parla-vi
Lui/lei parla-va
Noi parla-vamo
Voi parla-vate
Loro parla-vano.
Evident, terminatia se lipeste de radacina, nu se scrie cu liniuta.
Oricum, regula asta se aplica NUMAI la verbele regulate. Pe cele neregulate le gasesti in carti.
Aa ...mersi...mi-am dat seama (acel °v °e cheia ), app. cred ca radacina verbului parlare e parl iar are este terminatia care indica ca vebul face parte din prima grupa de verbe
Imi spui, te rog, si cum se formeaza conditionalul trecut?
Gandeste logic: daca radacina ar fi parl-, iar terminatiile incep, toate, cu consoana v, cam cum crezi tu ca se poate citi v dupa l?
In limba italiana, INTOTDEAUNA trebuie sa fie o vocala inaintea terminatiilor care incep, toate, cu consoane!
Si? Altceva mai vrei?
Radacina de viitor + terminatiile -ei, -esti, -ebbe, -emmo, -este, -ebbero.
Pentru acelasi "parlare", viitorul este "parlerò", dispare ò si ramane radacina parler-
Gata! Lectia de italiana s-a terminat! Ia si tu o carte de gramatica si citeste-o, ca nu dauneaza sanatatii; eu asa am invatat.
Ok... cum zici tu, eu m-am luat dupa regula generala de formare a timpului prezent, aici poate e o exceptie. De obicei, se elimina terminatia are, ere sau ire a verbului de conjugat si ramane radacina!
Pff. in primul rand, De ce tragi concluzii aiurea? poate ca eu nu am de unde sa-mi iau o carte de gramatica, poate ca nu am bani etc., treaba mea, eu am pus o intrebare la care asteptam un raspuns si nu un sfat.
Pun pariu ca esti genul de om care a uitat sau care nu intelege ca toti, ABSOLUT toti oamenii sunt egali, ne-am nascut egali si nu trebuie sa ne comportam cu superioritate. Numai bine!
Nu mai pune pariuri aiurea!
Daca eram astfel de persoana, iti azvarleam un link, asa, ca pentru aia care nu-s in stare sa caute pe Google, si ma asiguram de recunostinta ta eterna, materializata printr-o funda de care nu are nimeni nevoie.
Faptul ca tu nu intelegi ideea de alternanta consoana-vocala nu e vina mea!
Salut.
Uite aici ai toate timpurile in italiana + lectiile de gramatica, substantiv, adjectiv, adverb, verb etc.
Uite aici : http://www.langschool.eu/textbook/intermediate-it/grammar.ro.html
P.S. Scuze nu s-a pus linkul data trecuta. :D