| petriinna a întrebat:

Cum se formeaza timpul trecut in limba italiana?

Răspuns Câştigător
| kar1GaNNN a răspuns:

Uite aici : http://www.langschool.eu/textbook/intermediate-it/grammar.ro.html
P.S. Scuze nu s-a pus linkul data trecuta. :D

15 răspunsuri:
| inconstientu a răspuns:

Asa

| kar1GaNNN a răspuns:

Salut.
Uite aici ai toate timpurile in italiana + lectiile de gramatica, substantiv, adjectiv, adverb, verb etc.

| petriinna explică (pentru kar1GaNNN):

Unde?

ardnaxur1961
| ardnaxur1961 a răspuns:

Nu exista timpul "trecut".
Exista indicativ imperfect, perfect simplu, perfect compus, mai mult ca perfect.
Exista conditional trecut si conjunctiv trecut.
Deci...care din toate te intereseaza?

| petriinna explică (pentru ardnaxur1961):

Scuze ...imperfectul ma intereseaza

ardnaxur1961
| ardnaxur1961 a răspuns (pentru petriinna):

In principiu, imperfectul se formeaza ca si in limba romana: din radacina verbului la care se adauga terminatii pentru fiecare persoana.
De exemplu: parlare -> parla-re; parla- fiind radacina.
Io parla-vo
Tu parla-vi
Lui/lei parla-va
Noi parla-vamo
Voi parla-vate
Loro parla-vano.
Evident, terminatia se lipeste de radacina, nu se scrie cu liniuta.
Oricum, regula asta se aplica NUMAI la verbele regulate. Pe cele neregulate le gasesti in carti.

Aa ...mersi...mi-am dat seama (acel °v °e cheia ), app. cred ca radacina verbului parlare e parl iar are este terminatia care indica ca vebul face parte din prima grupa de verbe

Imi spui, te rog, si cum se formeaza conditionalul trecut?

ardnaxur1961

Gandeste logic: daca radacina ar fi parl-, iar terminatiile incep, toate, cu consoana v, cam cum crezi tu ca se poate citi v dupa l?
In limba italiana, INTOTDEAUNA trebuie sa fie o vocala inaintea terminatiilor care incep, toate, cu consoane!

ardnaxur1961

Si? Altceva mai vrei?
Radacina de viitor + terminatiile -ei, -esti, -ebbe, -emmo, -este, -ebbero.
Pentru acelasi "parlare", viitorul este "parlerò", dispare ò si ramane radacina parler-
Gata! Lectia de italiana s-a terminat! Ia si tu o carte de gramatica si citeste-o, ca nu dauneaza sanatatii; eu asa am invatat.

Ok... cum zici tu, eu m-am luat dupa regula generala de formare a timpului prezent, aici poate e o exceptie. De obicei, se elimina terminatia are, ere sau ire a verbului de conjugat si ramane radacina!

Pff. in primul rand, De ce tragi concluzii aiurea? poate ca eu nu am de unde sa-mi iau o carte de gramatica, poate ca nu am bani etc., treaba mea, eu am pus o intrebare la care asteptam un raspuns si nu un sfat.
Pun pariu ca esti genul de om care a uitat sau care nu intelege ca toti, ABSOLUT toti oamenii sunt egali, ne-am nascut egali si nu trebuie sa ne comportam cu superioritate. Numai bine!

| petriinna explică (pentru kar1GaNNN):

Nu-i nimic big grin...e atat de explicit site-ul! Cu toate ca am cautat site-uri de genul, pe acesta nu l-am gasit! Multumesc! happy

| kar1GaNNN a răspuns (pentru petriinna):

Cu placere big grin
Spor la invatat!

ardnaxur1961

Nu mai pune pariuri aiurea!
Daca eram astfel de persoana, iti azvarleam un link, asa, ca pentru aia care nu-s in stare sa caute pe Google, si ma asiguram de recunostinta ta eterna, materializata printr-o funda de care nu are nimeni nevoie.
Faptul ca tu nu intelegi ideea de alternanta consoana-vocala nu e vina mea!

Întrebări similare