Iti inteleg frustrarea si trebuie sa spun din perspectiva de fost tocilar si cu tatal profesor.
Cred ca in multe situatii daca se intampla ceva rau si din greseala, tot ce trebuie sa faci e sa iti ceri scuze, si asta-i tot.
A comenta inapoi si de genul are sa fie posibil, dar in special in domeniul academic (adica la universitate), dar trebuie tinut strict in domeniul disciplinii.
"Profesorii nu inteleg ceva, ei nu sunt platiti ca sa demonstreze copilului cat de inteligenti sunt ei(profesorii), ei sunt platiti ca sa invete copiii!"
Cred ca e o simplificare a pozitiei invataturii si cu siguranta sunt profesori necalificati pentru astfel de meserie! Totusi majoritatea profesorilor invata copii sau cel putin incearca, doar ca metodele "didactice" ale acestora nu sunt considerate acceptabile.
Am avut ocazia sa aleg o forma de invatamant (si cred ca as face mai bine decat ce imi prezinti).
Totusi, conflictele cu profesorii trebuie rezolvate dat fiind ca trebuie sa accepti ca profesorii au autoritate in clasa. In afara clasei, depinde inca o data de circumstante, dar profesorii sunt adulti, multi au copii acasa, au diferite probleme si zeci sau sute de elevi ce trebuie sa le rezolve problemele. E o meserie ce pe unii ii consuma nervos si nu fac fata! Si bineinteles, ei ar pleca de acolo daca ar avea posibilitatea!
Nu stiu ce sa zic, educatia e un subiect greu si cred ca din partea ta e simplu ce ai de facut: cauta sa imbunatatesti relatia cu profesorii si probabil ca ei n-au sa fie impotriva ta.
Si da, m-am certat cu profesorii dar in momentul cand aveam autoritate ca elev (adica de cand am devenit olimpic national) in liceul in care eram. Si chiar si atunci, cand am atacat profesorii, nu am atacat decat anumite remarci si au fost doar in limita remarcilor.
Sigur nu pot sa iti cer la fel (sa fii olimpic), dar vreau sa iti recomand inca o data: cauta sa faci din profesori prieteni si ai sa ai o viata placuta la scoala!
Dea cand asteptam pe cineva care sa gandeasca asa, adica sa gandeasca rational.Ai dreptate.Problema este urmatoarea:nu doar profesorii se comporta astfel, ci mai toti adultii.Chestia sta cam asa: deoarece sunt mai invarsta decat noi si au studii„superioare" au impresia ca noi suntem niste,s-o zicem drept,niste prosti,niste needucati, niste pierde-timpul.E o atitudine urata si problema este ca sistemul incurajeaza aceste lucruri, chiar daca nu recunoaste.N-o sa vezi niciodata un adult recunoscator ca un copil l-a corectat, in schimb, cam altfel va sta treaba daca e vorba de un adult.Mai este o problema:dupa ce noi, copiii o sa devenim la randul nostru adulti, o sa avem inclinatia sa facem aceleasi greseli, fiindca in mediul asta traim si o sa consideram sa facem aceleasi lucruri.Se numeste egoism sau narcisism.Sunt,desigur, si exceptii.Eu zic sa nu te lasi influentat de astfel de persoane si iti mai spun traieste-ti viata cum vrei, daca cineva nu e de acord cu felul tau de viata, spune-i ca faci totul pe propria raspundere si ca stii consecintele faptelor tale.
Sa cresti mare!
Iti mai zic inca un "sfat", anume daca profesorul e mai tanar in special (si nu e prea incapatanat) poti sa comentezi chiar si in timpul clasei daca zice el ceva ce te supara. Dar bineinteles, in pauza, cere-ti scuze.
Asa ai sansa sa iti "descarci sufletul" si daca (de obicei nu apare) apare o discutie intre parinti si profesor, si parintii iti zic orice (de fata cu profesorul), poti sa le zici parintilor: "Mi-am cerut scuze!" si asa profesorul ar aparea nerezonabil ca te-ai simtit prea "agitat".
Oricum, asta daca o faci, fa-o rar! Dar daca zice ceva nedrept si nu poti sa fii acuzat in mod public fara sa nu comentezi. Sa zicem ca e legat de o remarca rasista, sau a elevilor ce profesorul nu ii vede inteligent (ce te simti vizat). Deoarece desi profesorul are autoritate, ai dreptul la demintate ca si elev!
"N-o sa vezi niciodata un adult recunoscator ca un copil l-a corectat, in schimb, cam altfel va sta treaba daca e vorba de un adult." - tind sa te corectez aici, desi stiu multi adulti "incapatanati", in multe cazuri adultii nu accepta corectii in special cand au avut o experienta neplacuta in trecut, si ei in cele din urma sunt responsabili cu decizia.
Sa zicem ca ei n-au bani si copilul le recomanda sa cumpere o tableta, un sfat foarte bun de altfel. Parintii s-ar putea sa nu vrea asta dat fiind ca poate au mai cumparat in trecut altceva (sa zicem un calculator mare, Pentium 4) si copilul s-a jucat toata ziua pe calculator.
Sigur, acum copilul poate a crescut si n-are sa se joace toata ziua, dar pana sa fim atat de siguri, parintii din experienta anterioara au sa decida ca e mai bine sa nu cumpere.
Daca decizia lor de a cumpara un calculator sau o tableta poate pregati (pe termen lung) copii in a intelege informatica, si cei fara tableta pot avea un dezavantaj in viitor, acest lucru nu poate fi masurabil in mod strict.
Si la final, cunosc foarte multi adulti cu foarte multe motivatii. Pentru mine de exemplu, ca muncesc in IT, chiar as vrea ca viitorii (inca nu am nici unul) mei copii sa se joace pe calculator, sotia mea vrea ca ei sa invete Tai-Chi (Kung-Fu mistic si traditional) si sa stea departe de calculator.
Cine are dreptate!? Chiar nu stiu, experienta mea spune ca m-am jucat pe calculator si muncesc o meserie relativ bine platita, experienta sotiei e ca oamenii ce stau pe calculator sunt putini antisociali.
Cred ca ambii au dreptate, dar parintii vor fi in cele din urma responsabili daca un copil fie e slab educat, fie e anti-social, fie e rational, fie e prost crescut, etc.
Superiori? nu e normal cand acel om a invatat toata viata pentru simplu fapt de a transmite mai departe, si pentru a va ajuta pe voi sa faceti ceva in viata, sa deprindeti anumite invataturi care mai tarziu va pot ajuta?! Aici e vorba de respect, respect pe care ar fi trebuit sa-l invatati inainte sa ajungeti in scoala, sa stiti ca nu e frumos sa iei la misto un om care a muncit toata viata, pe un salariu mizer, sa scoata oameni din voi.Voi sunteti acolo sa invatati ceva de la ei, si trebuiesc respectati mai ales pentru rabdarea pe care o au cu unii...
Sjhxjcks întreabă: