| Neacsu_Irina_1992 a întrebat:

Vreau si eu exercitiul 1 si 2, pagina 67, manual humanitas, limba romana, clasa a 7-a.Va rog frumossss. fundahappy

Răspuns Câştigător
| IlieRg a răspuns:

1Identificati locutiunile verbale din urmatorul text si analizati-le dupa modelul dat:
"Pana l-am dat la brazda mi-am stupit sufletul cu dansul.Numai eu ii vin de hac.Alt stapan in locul meu nu mai face branza cu Harap-Alb.Mie unuia stiu ca nu imi sufla nimeni in bors; cand vad ca mâta face marazuri, t-o strang de coada, de mananca si mere padurete, caci n-are incotro."
Ion Creanga-Povestea lui Harap-Alb
"am dat la brazda"-loc.verbala alcatuita din verb, conjugarea 1, diateza activa, modul indicativ, timpul perfect compus, pers 1, nr sg,+prep "la" +subst "brazda", genul feminin, nr sg, neart.

2. Analizati verbele si locutiunile verbale din textul urmator, indicand si f.s:
"Mi-e frica de caini, habar n-am de ce.Am doi caini, de cea mai pura rasa maidaneza.Pe primuli-am promis ca il dau fie-mii, cand o sa faca sapte ani.I-am spus Emil si dupa aia am observat ca e fata si a trebuit sa-l rebotezam-Mila.Mila e alba, lanoasa, smechera, nevricoasa.E de ajuns sa crapi un pic poarta si o zbugheste afara.Se repede la oameni fara a se gandi.Are un teritoriu de aparat. Celalalt a fost botezat de fie-mea Papy.E negru,tálâmb,fricos.L-au gasit fetele pe strada,cu un picior facut zob! A fost operat de un chirurg, s-a inzdravenit, a crescutsi locul lui e aici, in curte.S-a intamplat sa ii oplosesc, se intampla sa ii indragesc."
Liviu Papadima- S-a intamplar

Sper ca te-am ajutat!

2 răspunsuri:
| Neacsu_Irina_1992 explică (pentru IlieRg):

Mersi, dar le voiam rezolvatehappy

| Mirela_Ion_2000 a răspuns:

Buna sa stii ca nimeni nu ti le v-a da rezolvate! sad;-)! incearca singurica si o sa vez ca nu este atat de greu este chestie doar de atentie!