Nu esti dus, cu genul asta de probleme te poti intalni si pe dincolo(spre norocul meu stau intr-un oras mic, in Spania)aici nu prea vezi asa des.ma regasac mult in ce ai scris mai sus, doar ca la mine patriotismul imi moare incet incet cand vad sistemul romanesc menit sa rupa si ultima bucata de piele de pe unu ce baga 12-16 ore de munca.eu is plecat din 2009 si nu am mai fost in ro de atunci, si nu imi e asa dor.si pana Romania si mentalitatea/atitudinea la nivel national se va schimba, voe urma multe generatii.in Romania e cam grava treaba.bafta
In general la altii ne deranjeaza propriile defecte oglindite.
Doar asa le putem identifica si eventual sa incercam sa le eliminam.
Da, este destul de grav și nu știu cînd va veni acea vreme cînd se vor putea schimba lucrurile.
Eu trăiesc în marele oraș al țării, într-un bloc de zece etaje și, din acest bloc, în urmă cu vreo 20 de ani au plecat peste 20 de tineri ( deci 20 dintr-un bloc, de pe o stradă unde sunt multe blocuri) care au ajuns prin Italia, Spania, Grecia, Iordania, Irlanda, Canada, Anglia, Danemarca și poate și alte țări.
Au revenit ca musafiri, pe la noi.
Au aproape sau chiar peste 40 de ani, au copii și, în mod cert ( cu cîțiva cu care am vorbit), nu au de gînd să mai revină. Pe acolo sînt medici, profesori, ingineri, economiști, simpli muncitori.
Au dus-o greu la început dar cu timpul s-au integrat, cei mai mulți au primit și cetățenia țării de adopție și sunt foarte mulțumiți.
Și ei și copiii lor.
Eu am început să-mi creez un dicton care începe să se confirme: cel puțin una din cinci persoane, pe care le cunosc și le întîlnesc, îmi spune că are pe cineva plecat din țară în ultimii 25 de ani. Doar eu cunosc peste 25 de persoane care acum sunt în Canada.
Și din acele țări despre care spuneam mai sus mai sunt alții și prin alte țări : Australia, Noua Zeelandă, Suedia, Norvegia, Franța, Belgia, Elveția, S.U.A., Israel, și poate și altele.
Cel mai important lucru ce-i mînă pe acești oameni la asemenea exod este munca ( în acele țări cultul pentru muncă este sfînt). Adică, se muncește dar se și plătește.
Cunosc români care deja au ajuns la job-uri de cca 3-4.000 de euro pe lună sau 70- 75. 000 de dolari ( SUA sau canadieni) pe an. Au casă, proprietate, au cel puțin trei mașini ( o familie cu patru persoane).
Cel mai crunt lucru în occident, pentru orice om, este să-și piardă jobul. El știe că are de plătit rate pentru o casă și o mașină ( sau chiria pentru o casă- în SUA și Canada, chiria poate trece și de 1. 000 de dolari pe lună), are de întreținut niște copii care merg la școală.
Rar vei vedea pe acolo oameni care au mașini mai scumpe de 10.000 de dolari.
La noi, niște rahați de îmbogățiți au „scule " de la 50.000 de euro în sus.
Femeile, chiar medici, profesori, economiști, umblă foarte modest îmbrăcate, nu țin să epateze, prezentatoarele TV ( sau invitatele la divesre emisiuni) nu sparg ecranele cu „bidoanele" ce debordează din decolteuri.
Programele Tv-urilor nu sunt pline de nunți și botezuri de fufe, de îmbogățiți din afaceri necinstite, pușcăriașii nu scriu cărți prin pușcării și ies apoi afară precum niște sfinți. Nici usturoi n-au mîncat și nici gura nu le miroase.
Oamenii politici, intrați în diferite dosare de corupție, ajung fără prea lungi procese acolo unde le e locul și cînd termină nu se afișează din nou ca mari personaje ale acelei țări ( vezi, la noi, cazurile Năstase, Miron Cosma, Gigi Becali, M.M.Stoica ).
Auzi, matale, cîtă imbecilitate pe capul unor „oameni de bine " din România!
Cetățeanul Dragnea e judecat, e condamnat ( cu suspendare! marea găselniță a justiției române), un om din PSD îl condamnă de a nu a mai avea dreptul de a reveni la conducerea partidului și, stupoare, cel hoț este aprobat și celălaltul este dat afară din partid.
Acesta este partidul care are cei mai mulți incriminați în diverse dosare și condamnați.
Ieri seară am văzut la un post TV niște momente premergătoare invaziei românilor la stațiunile de pe litoral, pentru zilele de 1 -3 mai.
Prețurile de cazare au fost dublate ( golănia proprietarului român) și totuși locuri aproape că nu mai sunt.
Prețul unei camere pentru 24 de ore este de 179 de euro. Pentru două zile aproape 360.
În lei asta însemnă 1860 de lei, numai cazarea.
Dar oamenii ăștia nu mai și mănîncă, nu beau o bere, nu dau bani pe benzină? Dacă-s doi cu doi copii asta mai înseamnă ce puțin 1.000 de lei.
Hai să zicem, 2500 - 2600 de lei.
pentru 48 de ore. De unde banii ăștia?
Această cifră înseamnă pensia pentru aproape două luni de zile.
Și am muncit și eu vreo 35 de ani.
Și, nota bene, sunt destui oameni în această țară care au și sub 700 de lei pe lună pensie.
Acesta care se uită la TV și vede așa ceva nu-și pune gheara-n gît ca pițigoiul și se întreabă : De unde bani, la ăștia, dom*le?
De ce fac posturile TV astfel de propagandă și reclame vis-a-vis de niște alți oameni care - cu cîteva zile în urmă am văzut la un post TV arătînd pe niște oameni, dintr-un fund de țară uitat de lume, unde nici în acest an, 2016, nu au văzut niciodată lumină electrică - sunt aproape muritori de foame.
În ce fel ar putea fi acești oameni patrioți? Ce le dă lor țara? Tudor Vladimirescu a spus : Țara este poporul iar nu tagma jefuitorilor.
Dom*le, nu știu cîți ani ai matale dar, dacă poți pleca, eu zic să te duci și să uiți de ce e pe aici.
Conștiința fiecăruia trece ...prin stomac.
Latinul a zis : „Ubi bene, ibi patria".
Treaba cu patriotismul e pentru fraieri.
În ultimii 25 de ani au fost nenumărate cazurile în care s-a dovedit că PATRIA aceasta românească a uitat să-și apere compatrioții.
La cei aproape 70 de ani ai mei nu am pentru ce mă mai duce.
Dar dacă aș avea 25 și mîine aș pleca.
Să fii sănătos!
La ce am citit din comentul dumneatale, iti spun pe scurt, eu am aici 6 ani,inca is jos pot spune,dar unul dintre multele lucruri de care am fost uimit/socat a fost cand am avut treaba cu acte:politie,spital,primarie,forte de munca etc, am ramas mut vazand ce educat amabbil si sincer ti se poate exiplica si vorbi, nu ca in Romania se vad pe un scaun de musama si te scuipa, sunt mii de lucruri ce difera si in Romania nu se vor schimba veci, e dureros dar asta e adevarul.aici nu se taie fundita rosie cand e gata o autostrada si nu duureaza 25-30 de ani si nu e supra evaluata, nu vine nimeni din guvern sa beie si sa faca o hora)salutari.
Multumesc si dumneavostra va doresc sanatate si numai bine! La partea cu litoralul chiar aveti dreptate mare.In ziua de azi e mai iesftin sa mergi la bulgari in vacanta ca iesi mai ieftin cu tot cu transport ca la noi pe litoral.
Salut, sfatul meu e sa te linistesti, am fost prin lume, si aici ma refer si in afara României, si peste tot sunt uscaciuni. Nu stiu in ce judet/oras/sat locuiesti, si ai avut tu experientele astea, dar deschide-ti orizonturile, si asta nu inseamna sa pleci din RO. Nu incurajez sa stai aici sau sa pleci, dar nu plecatul este solutia, Romania dupa a mea parere umila, este totusi ramasa inca tara cu nivelul moral cel mai ridicat. E drept ca la noi, ca si in alte locuri, predomina prostia numeric. Dar Romania are si foarte multi baieti, fete, barbati, femei, domni, doamne, copii etc. care intr-adevar au pedigree-ul complet. Acestea find spuse, sa ma scuzi ca mi-am permis un sfat/comentariu.
Croitoru_Marian_2000_NMGW întreabă: